Trendspaning – det här händer 2022!

År 2022 är fortfarande ett oskrivet blad. En del saker vet vi – att nästa år bjuder på både riksdagsval och fotbolls-VM till exempel. Men resten då? Icakuriren har talat med trendexperten och samtidsanalytikern som spanar in i framtiden.

Trendexperten: Antikonsumtion den stora snackisen

 

Vi lappar, lagar, reparerar och rustar…

1 “Jag har det jag har och det ska jag vårda”-tänket blir alltmer självklart. Bort från slit och släng. Nu vill vi använda sakerna tills de inte längre håller ihop, då ska de återvinnas. Vi lappar och lagar, reparerar och rustar. Remake, reuse, repair är de nya ledorden. 

Stadsbilden kommer i allt mindre utsträckning att domineras av affärskedjor, istället blir det fler och fler lappa- och laga-butiker. Nya företag kommer att nischa sig på att ta hand om gamla saker. Laga slitna skjortor, vårda bedagade skinnskor och trä om antika halsband.

Rengöringsmedlet Häxan går i bräschen för den nya vårdartrenden, och har startat en butik på Södermalm i Stockholm. I Sveriges första Häxotek kan man lämna in sin kopparkittel och få den putsad – samtidigt som man blir spådd i tarotkort. Och de stora kedjorna hänger på. H&M har sitt hållbarhetskoncept H&M Take Care, med syateljé som syr om redan existerande plagg. 

Trendspaning - det här händer 2022!
Stefan Nilsson, ”Trend-Stefan” som han också kallas, är en av Sveriges mest kända trendexperter inom inredning, design, mode, mat och livsstil. Här siar han om 2022.

 

…syltar, saftar och picklar 

 

2 Den genomsnittliga svensken handlar osannolika femtio (!) plagg per år. Förutom att det kostar pengar tar det ständiga shoppandet både tid och kraft. Vilka är vi och vad sysselsätter vi oss med när vi inte längre konsumerar? Jo, då blir vi kreativa. Istället för att scrolla Instagram och komma på ännu fler saker som vi vill handla, så är vi nu redo att börja göra saker. Sylta, safta och pickla. Brodera och sticka. Plötsligt orkar vi vara kreativa, och snickrar ­såväl vår egen trall som brygger vår egen kombucha. Själv är bäste dräng. 

 

Upplevelser – inte bara konsumtion

3 Årets julklapp 2021 var en evenemangsbiljett. Det är ett tecken i tiden. Post-pandemi i kombination med minskat intresse för konsumtion gör att vi vill uppleva saker, nu vill vi gå på museer, utställningar och gallerier. Att modevisningar allt oftare sker på ett konstmuseum känns helt naturligt. När det danska belysningsföretaget lanserade sin nya lampkollektion genom att bjuda in till dansföreställning – utan att en enda lampa syntes på scenen – höjde ingen på ögonbrynen. Så kan man också marknadsföra sig numera. 

 

Återvinning! Vi vill göra rätt

Vi beställer allt mer från nätet, men vad ska vi göra med alla emballage och pappkartonger? Nu vill vi ha hjälp att sortera soporna, och råd i största allmänhet om hur vi kan leva mer miljövänligt. Vardagen består redan av så många val, från elbolag till bank, vi orkar inte sätta oss in i fler saker. Vi vill göra rätt, men har inte alltid kunskaperna. Framöver kommer matvarukedjorna att skippa fokus på extrapriser och istället börja tipsa om varor för den som vill leva hållbart. Och på Ikea finns redan en shop i shoppen där kunderna kan få guidning till en mer hållbar konsumtion.  

Klimatfrågan brukar handla om en sak i taget. Sura sjöar, utdöende djurarter, eller som 2021: Vilket material är mest miljövänligt? År 2022 är återvinning ordet på allas läppar. Hur gör vi när vi återvinner, och kan vi få hjälp på vägen? Fler företag kommer att nischa sig mot just återvinning. 

 

Tarot, kristaller och horoskop

5 New age-trenden har pyrt i rätt många år, men nu tar den fart på allvar. Tarotkort, kristaller, spåkort och horoskop, nu vill vi vara spirituella. Stefan Nilsson ser det som en motreaktion mot vårt allt mer rationella samhälle. Vi längtar efter att släppa taget, och kan till och med tänka oss att låta algoritmer bestämma var i vardagsrummet soffan ska stå. 

 

Samtidsanalytikern: Gör om, gör rätt

Trygghet stora frågan i valet

1 Ovanligt komplicerade politiska frågor är på agendan. Vinter-OS sker i Beijing i Kina och fotbolls-VM i Qatar – två minst sagt omdiskuterade länder när det kommer till mänskliga rättigheter. Hemma i Sverige är det val, och tryggheten är den stora fråga som kommer att överskugga allt annat. 

 

Ute blir det nya inne

2 Digitaliseringen är ett maraton och inte ett hundrameterslopp. Att bli digital är inget som går på en kvart. Vi börjar inse att digitaliseringen snarare är en kulturfråga än en teknikfråga, och nu gäller det att hitta system som fungerar. Parallellt med digitaliseringen sker en rörelse tillbaka till den fysiska världen, i ordets rätta bemärkelse. Utegymmen blir allt fler, och ute blir det nya inne. Att laga mat utomhus, eller att ta ett jobbmöte under en promenad är det nya normala.  

 

Hållbarheten utvärderas

3 Hållbarheten är dyr. Så är det tyvärr, och 2022 blir året då vi börjar fundera på hur vi hanterar detta. Räcker elektriciteten till? Kostnaden för hållbar el rasar visserligen, samtidigt ökar efterfrågan, vilket leder till ekonomiska spänningar kring de hållbara lösningarna. Konkurrensen om vilken teknik som är bäst ökar. Samtidigt växlar hållbarheten upp, och det är oklart om vi måste sänka levnadsstandarden för att nå målet – och om vi i så fall är beredda att göra det. 

Trendspaning - det här händer 2022!
Erik Herngren, strategisk rådgivare på analysföretaget Kairos Future
– här är hans fem spaningar på samhällstrender under 2022.

Det ska vara en hybrid i år

4 År 2022 blir ett oredigt och stökigt år under vilket ombyggnad pågår. Pandemin kullkastade en mängd gamla logiker och vi har till slut fått ordning på torpet åtminstone för att börja bygga nytt, men som alla som renoverat hemma är medvetna om är det i ombyggnationen som kaoset börjar på allvar. Nu gäller hybridlösningar – på alla områden. Att kombinera hemmakontoret med arbete på distans till exempel. Hybridbilar är ett mer tekniskt exempel. 

 

Mörker men också ljusglimtar

Det är ingen särskilt uppmuntrande bild av 2022 vi ser, vid första anblick. Men den komplicerade ombyggnationen innebär både ljusglimtar och mörker. När kaleidoskopet skakas om ser vi helt nya och unika mönster, många ljusare än andra. Året färgas såklart även av utblickar mot optimism och ambition.

I USA pratar man om att “build back better” med tio konkreta åtgärds-punkter. Gör om, gör rätt. Vi ser också nya sätt för att säkra hållbarheten i både stort och smått, och ensamheten som blivit akut under covid-19 börjar nu uppmärksammas. Sanningen är inte att det blir ett ljust eller mörkt år, utan ett mångfacetterat. Som Erik Herngren säger: “2022. Det är komplicerat, vänj dig vid det.”

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top