Vad har du haft för dig Göran Everdahl?

Favorit i repris! Vår mångåriga medarbetare Göran Everdahl är tillbaka, nu som kulturredaktör. Vad har du haft för dig under tiden Göran, undrar chefredaktör Åsa Holmström?

1. Hej Göran, du är äntligen tillbaka i Icakuriren, hur känns det?

– Toppen! Det är som att komma hem. Tidningen har väldigt engagerade läsare. Under många år skrev jag “Bildningsakuten”, faktabitar om allt från Rossini till rosévin. Läsarna är väldigt kunniga. Jag fick minsann höra om det smög sig in något fel.

2. “Bildningsakuten” har  blivit böcker. Vad har du gjort mer?

– Skrivit fler, som “Boken om lagom”. En sorts hyllning till det svenska ordet lagom, i bemärkelsen välavvägt. Lagom är varken för mycket eller för lite, men också helt individuellt. Som lagom mycket mjölk i kaffet… Och boken “Leenden, en fälthandbok” var väldigt kul att skriva med psykologen Per Naroskin. Sen är jag med i “Go’kväll” i kanal 1, och “Spanarna” i radio.

3. Och succé i “På spåret”, glöm inte det!

– Det blev två vinster! En med Helena von Zweigbergk, en med Cecilia Hagen. Den tredje gången pratar vi inte om…

Göran Everdahl

Namn Arne Göran Eli (efter morfar).

Född I Umeå 1964, 56 år.

Bästa film ”Julgransförsälj­arna” (Big business) med Helan & Halvan.

Älsklingsbok ”Farmor och vår herre” av Hjalmar Bergman från 1921. ”Har nog läst den tio gånger.”

Favoritmuseum Metropolitan i New York. “Där finns ALLT. Jag skulle kunna bo där.”

Oväntad hobby Balkongodling. ”Det ska vara en djungel.”

Aktuell Nu kulturredaktör i Icakuriren. ”Go’kväll”, ”Spanarna”, podden ”Everdahl & Karlssons Film Tv” – småprat vid köksbordet för alla som gillar film och tv.

4. Du har så många strängar på din lyra att man blir vimmelkantig. Snart är det debut på museum. Är det du själv som ska ställas ut?

– Åh nej! Jag ska göra en utställning på museet Vikingaliv i Stockholm, om vikingar med horn. Det är ett enormt intresse kring vikingatiden, så det blir nog riktigt roligt.

5. Får jag gissa att du ser fram emot julen?

– Det kan du hoppa upp och sätta dig på. Julen är toppen! Eller den är rolig, men också en börda. När jag flyttade till en lägenhet med väldigt högt i tak skaffade jag en tre meter hög julgran. Det blev en tradition jag inte kan sluta med. Granen är otroligt välklädd med allt från traditionella juldödskallar från Mexiko till ett flygande tefat med tomten i. Och så klart min uppstoppade ekorre, Magnus.

6. Hmmm… Jag kommer och kollar i advent. Jag såg faktiskt ett gåband vid skrivbordet på ditt kontor. Kan du aldrig ta det lugnt?

– Jag vankar nog mer än går, så det funkar att skriva samtidigt. Det är ett sätt att mota döden i grind. Tipset med motion är att göra något annat under tiden.

7. Nu blir du redaktör för vårt kulturplock varannan vecka. Vad vill du ge läsarna?

– En så bra överblick som möjligt av det som händer. Tipsen kan leda vidare till filmer, böcker och utställningar – men de kan också funka bara som intressant information, ett sätt att hålla sig uppdaterad för att hänga med. Det ska bli riktigt kul att hitta godbitarna som passar läsarna.

8. Till sist, beskriv dig själv med tre kulturord!

– ALLÄTARE, BOKMAL och GLUPSK.

Scroll to Top