Återbruk: jeansen blev en jacka!

Vi behöver all konsumera smartare och ta hand om det vi redan har. Ett sätt är att skapa nytt av gamla kläder. Precis det gör Re-Designgruppen i Åmål, som Agneta Andersson är medlem i.

– Släng inte gamla kläder utan skänk dem till olika typer av välgörenhet och återbruk, säger Agneta Andersson. 

Bara fantasin sätter gränser för vad dina gamla jeans kan återuppstå som. Agneta är med i en Re-Designgrupp i Åmål där hon bor.

– Vår textilgrupp har funnits i cirka tio år nu, berättar hon. 

Hon blev i egenskap av självlärd textilkonstnär, designer och textillärare tillfrågad om hon ville bli medlem i Re-Design-gruppen som ingår i Röda Korsets verksamhet.

Hon brinner för tyg och textil, men uppskattar även den sociala gemenskapen som hon har funnit i föreningen:

– Vi peppar och inspirerar varandra och umgås över en kopp kaffe.  

 

Jobbar ideellt

Alla i gruppen arbetar ideellt. 

– I föreningens butik Kupan kan man köpa allt från fruktpåsar av återvunna textilier till fina klänningar som sytts av gamla dukar, tipsar Agneta. 

Alla pengar från försäljningen går oavkortat till Röda Korsets verksamhet. 

Överbliven textil som inte går att sälja eller sy om till  nya plagg skickas till en fabrik i norra Tyskland. Där återvinns cirka 95 procent som blir till nya material (bland annat till bygg- och bilbranschen).

Återbruk: jeansen blev en jacka!
Agneta Andersson vid symaskinen där hon syr om kläder som lämnats in för återbruk. Här en jacka som tillverkas av gamla jeans.

I höst håller Agneta och kollegorna i textilgruppen kurser för den som intresserar sig för återbruk och klimatfrågor. 

– Vi vill visa att hållbarhetsarbete kan vara både kreativt och vackert samt hur mycket som går att göra med enkla medel. 

Lockar yngre

Många yngre kunder har upptäckt deras plagg och prylar, berättar Agneta. 

– Medan damer i min egen ålder kan vara lite misstänksamma mot plagg som andra har burit. Men så är det ju inte riktigt med våra grejer som ju är nygjorda av inlämnade kläder. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top