• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • ”Jag kallar mig för koppoholic”

  Therese köpte sina första fyra koppar för tio år sedan på Erikshjälpen. Det var med dekoren Fortuna, formgiven av Arthur Percy för Gefle porslinsfabrik, för 40 kronor styck – i perfekt skick. Sedan var hon fast!

  ”Jag kallar mig för koppoholic”

  – Jag fastnar ofta för gula dekorer. De blir så snygga att ställa fram, säger hon, säger Therese Engström, 42, i Värnamo . 

  Hennes samlande av koppar från 50- och 60-talet började med ett lyckat köp, dekoren Fortuna, formgiven av Arthur Percy för Gefle porslinsfabrik. Priset - 40 kronor styck!

  – När jag kollade upp vad de var värda såg jag att de brukade säljas för 800 kronor styck. Då var jag fast! Sedan blev det bara fler och fler koppar.

  Andra favoriter är Marianne Westmans Red Top och Sigrid Richters Eden, båda Rörstrand. Therese föredrar koppar som är sköna att hålla i och dricka ur.

  Red Top är en av Marianne Westmans mindre kända kaffeserviser för Rörstrand, med svartvitt rutmönster på kopparna, röda fat och assietter med rutor längs kanten. Sex koppar med fat och assietter, några med nagg, för 1 900 kr, Helsingborgs Auktionskammare

   – Jag samlar även på Stig Lindberg, men använder dem sällan. De är för tunga och kaffet svalnar så fort eftersom de är vida. Jag älskar ändå hans dekorer, särskilt Prunus och Aster.

  Therese vill inte lägga så mycket pengar på sin samling. Det mesta har hon hittat billigt.

  – På Instagram kan man byta koppar med varandra. Jag brukar lägga ut om jag har fyndat och vad jag söker och se om någon nappar.

   

  I början samlade hon på allt.

  – Men jag har fått nischa mig. Det är ju inte meningen att kopparna ska ligga nerpackade i förrådet – de ska användas.

  Nu har hon en samling på runt 90 koppar som står i skåp och på hyllor.

  Tahiti, från 70-talet, är Stig Lindbergs idag mest eftertraktade servis och det märks på priserna. Men varning – den måste handdiskas. Den tryckta dekoren tål inte maskindisk utan blir då fort blekt. Sju koppar med fat, gräddkanna och sockerskål såldes för 11 000 kr på Göteborgs Auktionsverk.

  – Jag tycker om att ha mina koppar framme så att jag kan titta på dem. De blir så fina färgklickar i hemmet. Och när jag har gäster får de välja en kopp och assiett. Det brukar vara populärt, säger hon.

  Du hittar Therese på Instagram som "fru retro". 

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!