• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Bjud in fjärilar och andra nyttoinsekter

  Utan fjärilar och andra nyttiga insekters pollinering skulle vi inte få frukt och bär att äta. Bjud in dem till din trädgård med varierande växter som blommar vid olika tider på säsongen. Här är några tips!

  Påfågelöga på vitblommande röd solhatt.

  Njut av fladdrande fjärilar, och surret från humlor och bin, som soliga dagar flyger från blomma till blomma. För att locka så många man kan ska man se till att ha en så varierad trädgård som möjligt, med många växter som blommar vid olika tider på säsongen. 

  Blommorna är inte vackra för att behaga oss människor, utan de har sin färg och doft för att visa pollinerande insekter var nektar och pollen finns att hämta. Nektarn är energirik och pollenet ger insekterna protein. Men blommorna ger inte bort den söta, sockerrika nektarn eller pollenet (frömjölet) utan att få något tillbaka. Insekten gör helt enkelt fortplantningsjobbet åt växten så att den kan få frön och föröka sig.

   

  Livsviktiga

  När insekter, som fjärilar och bin, besöker en blomma blir de pudrade med pollen som de sedan för med sig till nästa blomma de besöker. Då kan pollenkorn fastna på blommans pistill så att fröämnet blir befruktat och kan bilda frön. Växter och insekter har under årmiljonerna utvecklats tillsammans för att dra nytta av varandra. 

  Det gör att pollinerande insekter är livsviktiga för oss människor och för den mat vi får på bordet. Utan dem blir det ingen eller dålig skörd av frukt och bär, och många växter kan inte föröka sig med frön. 

  Buddleja attraherar mängder med fjärilar av olika arter. Här en amiralfjäril.

  5 bra tips för en mer insektsrik trädgård!

  1 Plantera många olika perenner, så att det alltid är något i blom, för att få en så varierad trädgård som möjligt. 

  2 Komplettera gärna med blommande buskar som buddleja och rosor. Välj då rossorter med enkla blommor där man tydligt ser tussen med ståndarknappar. Tätt fyllda blommor utan doft har inte mycket att erbjuda.

  3 Lämna lite nässlor i ett undanskymt hörn eller i en tunna (för att de inte ska sprida sig). Den är en viktig värdväxt för fjärilar som nässelfjäril, amiral, tistelfjäril, vinbärsfuks och påfågelöga.

  4 Se också till att ha en liten vedtrave i ett hörn och kanske en sandyta så de har någonstans att bo vintertid, om du inte gör ett bihotell åt dem.

  Ge insekterna något att dricka. Ett grunt fågelbad med stenar i botten att sitta på funkar utmärkt. 

  Humlesurret runt flockelns blommor är öronbedövande soliga dagar.

  Tips på fler perenna växter som lockar till sig fjärilar, humlor och bin hittar du i papperstidningen Icakuriren nr 30 2021.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!