• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 3 favoritblommor för soliga lägen

  I ett stekhett söderfönster eller på en solgassig balkong tacklar många växter av. Här är tre favoritblommor som klarar av även tuff medelhavsvärme!

  3 favoritblommor för soliga lägen

  1 Passionsblomma (Passiflora)

  Blommorna är verkligen fantastiska när de slår ut och det finns många spännande varianter att välja bland. 

  Den är dessutom snabbväxande och blomvillig. Passionsblomman behöver någon form av stöd att klättra på. Vattnas rikligt sommartid utan att bli alltför blöt. Den får inte torka ut. Trivs utmärkt i ett uterum under sommaren.

   

  2 Hibiskus  (Hibiscus)

  En given ­favorit i det soliga fönstret med sina underbara blommor. Den kan bli många år gammal och finns i många vackra färger som rött, gult och rosa. Vattnas rikligt från vår till höst och ­behöver beskäras tidigt på säsongen, i februari. Var försiktigt med att ­vrida en hibiskus med knoppar, de kan då ramla av eftersom de ­vänder sig mot solen. Trivs även utomhus på solig plats.

  3 Citrusträd

  Citron, kalamondin, apelsin – små citrusträd i kruka har blivit populära. De ger härlig medelhavskänsla hemma och är dekorativa med sina färgglada frukter. De är perfekta för ett inglasat uterum men trivs även på fönsterbrädan. Vattna med kalkfritt vatten, jorden bör inte torka ut. Duscha gärna emellanåt, men inte när solen ligger på. För rikare skörd inomhus kan man pollinera med hjälp av en pensel. Trivs utmärkt utomhus på en varm plats.

   

  Tips för värmeälskande växter

  Välj gärna så stora krukor du kan som får plats på fönsterbrädan. Då får du bättre blomning och minskar risken för uttorkning.

  Skugga gärna växterna i fönstret mot den allra starkaste solen mitt på ­dagen under sommaren. Det kan bli väldigt varmt bakom en glasruta.

  Vakta med vattenkannan. Soliga dagar behöver man ofta vattna varje dag – ibland både morgon och kväll.

  Ge regelbunden tillförsel av näring under blomningsperioden så blir blomningen rikligare. En svag dos flytande näring varje gång man vattnar är det enklaste.

  Välj rätt krukor! Det är betydligt svalare i en lerkruka än i en kruka av metall som kan bli otroligt het när solen ligger på.

  Om du har möjlighet – flytta gärna ut växterna på balkongen eller i trädgården under de varmaste sommarmånaderna.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!