Chefredaktör Åsa Holmström: “Jag älskar Sverige, men har vissa klagomål”

Veckans krönika av vår chefredaktör Åsa Holmström!

Vattnet är rent, växtligheten frodig och lagom värme bryts av ljumma sommarregn. Naturen är (nästan) fri från skräp och ingen kan muta sig till en tågbiljett. Är det fullt så är det. Och vi har den unika allemansrätten! Tänk att bara få finnas till, helt gratis, på en bergknalle vid havet eller i storskogens mystiska dunkel. Plocka svamp, ta en roddtur på sjön. Så enkla nöjen kan kosta skjortan i andra länder. Sverige är inte bäst på allt, men vi är bra på att dela med oss av naturen. Allemansrätten har anor från medeltiden och finns inskriven i grundlagen. Det kallar jag demokrati. Försök sätta upp ett tält i de flesta andra länder och du kan få ett gevär i ryggen. Huvva.

 

Pappa jobbade på SJ, så hela familjen reste gratis. Vilken lycka. Vi åkte kors och tvärs över hela landet, gjorde nedslag på de mest udda ställen. Men det jag minns mest är att jag en gång tappade min rosa napp genom tågfönstret i Södertälje. Sen bytte pappa jobb, köpte en toppfin volvo och jag satt i baksätet och kräktes resten av uppväxten.

Så – jag älskar tåg och hela Sverige. Men okej, jag har några klagomål också. Det mesta gäller maten. Där måste vi faktiskt skärpa oss. Alla pratar om det italienska köket, det japanska, mexikanska, georgiska. Men det svenska? Knappt ett knyst. Det finns liksom inte, trots hög standard och välfyllda butiker. Eller kanske just därför. Här var det länge sedan någon tvingades trolla med en korvstump, koka mustig soppa på en spik och mätta en uthungrad familj på fjolårspotatis och en halv slev ister. Kreativiteten dog kanske ut med välståndet.

 

Det vi lyckats bäst med är nog att förstöra andras kök. Smaklös pizza, fårostsallad utan sting och överkokt pasta med mjölsås är det nya svenska. Visserligen var vi i hundratals år i princip utan grönsaker och kryddor, men varför har vi liksom fastnat där? Doften av Sverige är skog och hav, syrener och daggvått gräs. Men den får det aldrig att vattnas i munnen. Smaklökarna gråter och längtar till andra länder.

 

Så min sommar är svensk, men tanken på en puttrande gryta med spiskummin och koriander, saffransris, stekta tomater med chili och mycket salt… Den får mig att också längta ut i världen.

Chefredaktör Åsa Holmström:

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top