• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Chefredaktör Åsa Holmström: "Jag sätter på Aktuellt – och nästan svimmar!"

  Vår chefredaktör om oväntade förändringar i tv-tablån och vad som får oss att hänföras.

  Chefredaktör Åsa Holmström: "Jag sätter på Aktuellt – och nästan svimmar!"

  Jag är på väg hem efter en sen fika (utomhus i höstkylan med en kompis) och ser fram emot att sjunka ner i fåtöljen med en filt för att hinna se slutet på Aktuellt. Kastar mig in, slår på tv:n och får oväntat se bara sista sekunden. Vad nu, går min klocka fel?! Istället för Aktuellt möts jag av programmet Aupair på Hawaii.

  Tre finska flickor på vift i världen. Replikerna från programmet är ordagrant nedtecknade: "När jag kom in fick jag YES-känslan!" "Hjälp, är det här dörrklockan?!" "Här är badrummet med vår 90-dollarsfläkt!" Det vanligaste utropet när flickorna går runt i sina nya hem och öppnar dörrarna med uppspärrade ögon är: "Åh, herregud, herregud!!"

  Jag har verkligen inget emot finska flickor. Och absolut inget emot Hawaii. Men kombinationen blev faktiskt inget vidare. Särskilt inte vid en jämförelse med Aktuellt. Skulle jag skratta eller gråta? Jag valde att skrika. Man kan säga att den upplevelsen var en sorts motsatt "Stendhal moment", alltså det ögonblick av hjärtklappning, lycka och extas som överväldigade författaren Stendhal när han såg konstverken i Basilica di Santa Croce i Florens 1817.

  Jag själv överväldigas nu 2020 av hjärtklappning, ilska och missnöje vid mitt möte med den nya tv-tablån. Varför är sista kvarten av Aktuellt ersatt av en finsk dokusåpa, med målgrupp 14–18 år? Hör gärna av er och förklara hur ni tänker, ni som är programansvariga.

  Min arbetskamrat Lotte berättar att hon och hennes man fick ett äkta "Stendhal moment" på konstmuseet i Florens. De blev så tagna att de grät vid åsynen av allt det vackra. Nu för tiden kallas det "förundran" och har blivit ett modeord, att känna förundran anses stärka både kropp och själ och kan ge oanade hälsoeffekter. Du kan läsa om fenomenet "förundranseffekten" längre fram i tidningen. Om att möta naturens magi, uppleva vördnaden för livet, se skönheten i det oväntade.

  Kanske var det ändå något sådant de finska flickorna kände vid åsynen av en 90-dollarsfläkt på Hawaii? Alla generationer har sina referensramar, och vem är väl jag att moralisera över det. Men Aktuellt kortat med 15 minuter för en dokusåpa? Jag kan inte smälta det. Jag måste åka till Florens och gråta ut.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!