• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Odlingslycka: höstpyssla i täppan!

  Våren i all ära, men hösten är en perfekt tid för plantering. Det gäller inte bara vårlökar utan även träd, buskar och perenner. Passa på nu när sortimentet i plantskolorna är stort och tempot i trädgården lugnare.

  Odlingslycka: höstpyssla i täppan!

  Sena perenner är fina hela sommaren och fungerar dessutom som en stomme till växter med tidigare blomning.

  Fördelar med höstplantering

  På hösten är det lättare att se vilka perenner som är fina sent på säsongen. Träd och buskar är bättre att plantera då. Jord och luft är fuktigare och man behöver inte vattna lika ofta efter plantering som tidigare på säsongen. Snart går växterna i vila och då kräver de ingen skötsel. Se bara till att jorden inte är kruttorr.
  Viktiga undantag!

  Växter som är på gränsen till härdiga planteras med fördel på våren. Då får de längre tid att rota sig och klarar vintern bättre. Vintergröna växter, som barrträd och rhododendron, bör inte planteras senare än i mitten av september i Mellansverige och senast första oktober i Sydsverige. Längst i norr bör man vänta med plantering till våren.


  Så här fint har Slottsträdgården Ulriksdal dukat upp i september.

  Planera först, plantera sedan

  Planera gärna före besöket i butiken. Skissa på vilka växter som ska ner i rabatten, och hur många av varje, för att få en plantering där det är något som blommar hela säsongen. Vid vårplantering förförs man ofta av de växter som är som finast då och glömmer bort att handla sensommarblommande.

  En fördel med sensommar- och höstblommande perenner är att de står gröna och fina hela sommaren och blir som en stomme till för- och högsommarblommande växter.


  Sätt vårlökar i gräsmattan! Rysk blåstjärna, snödroppe eller vintergäck blir fina i en vildare del av trädgården.

  Med lökjärnet kommer du lättare åt i gluggarna mellan växterna i planteringen.

  Plantera lökar och knölar

  Sätt vårlökar mellan perennerna eller i gräsmattan. I rabatten passar resliga vårlökar, som allium, narcisser eller stjärnhyacint, också för att de höjer sig över spirande perenner. Vårlökar som gärna sprider sig blir bäst att plantera i en vildare del av trädgården eller i en gles gräsmatta. I rabatten kan de breda ut sig för mycket.


  När bladen töms på det gröna pigmentet kommer rönnens gula och röda färger fram.

  Växter med härlig höstfärg

  ■ Häggmispel Amelanchier: Varm orange, zon 5–7 beroende på art och namnsort.
  ■ Klättervildvin Parthenocissus quinquefolia: Lysande röd­orange, zon 6.
  ■ Körsbärsbenved Euonymus planipes: Läckert röd med orange frukter, zon 5.
  ■ Manchurisk solfjäderslönn Acer pseudosieboldianum: Intensivt karminröd, zon 4.
  ■ Ullungrönn Sorbus ulleungensis 'Dodong': rödorange blad och mörkt rödorange bär, zon 5.
  ■ Skenkamelia Stewartia: Rödorange blad, zon 2–4 beroende på art.
  ■ Trollhassel Hamamelis: Gulorange, zon 2.
  ■ Vingbenved Euonymus alatus: Intensivt rött bladverk, zon 5.


  På hösten blommar de remonterande (återblommande) rosorna för fullt.

  Plantera fler rosor

  Hösten är en perfekt tid för plantering av rosor och även pioner. Det finns till och med växter där sen höstplantering är bäst, som barrotade plantor (nakna rötter i en plastpåse) av pioner och rosor. Dessa säljs under hösten men även tidig vår, när rosen eller pionen är i vintervila. Fördelen med barrotade plantor är också att de är billigare att skicka när man beställer växter på postorder. Jord väger och portot blir dyrare.

  Trädgårdssolbrud Helenium-hybrider.

  Frossa i höstfärg

  Flera trädgårdsväxter får en färgsprakande höstfärg på löven, som ullungrönn, häggmispel och japanska lönnar. Buskar med både vackra frukter och häftig höstfärg är till exempel körsbärsbenved och rönn. Många prydnadsfrukter är också uppskattade av fåglar. Bladens höstfärg framträder tydligast strax innan löven faller.

  Räfsa ihop höstlöven och lägg dem som ett vintertäcke över planteringarna.

  Bädda med löv

  Se höstlöven som en naturresurs. De är särskilt bra i områden med barmarksfrost. Visst kan det se lite skräpigt ut till våren, men de bryts snabbt ner och blir till mull som bidrar till att förbättra jordens struktur och förmåga att hålla fukt. Klipp inte ner perennerna före vintern utan låt dem stå kvar. Gräsvippor och blomställningar blir en prydnad ända fram till våren.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!