9 snabba frågor till bokaktuella författaren Patrik Lundberg

Han växte upp på Fjärilsvägen i Sölvesborg. Nu har Patrik Lundberg skrivit boken Fjärilsvägen – en hyllad kärleksförklaring till sin mor och en berättelse om det svenska klassamhället.

1. Vi är många som läser dina krönikor i Expressen. Men för dem som inte känner till dig – vem är du?

– Jag växte upp i skarven mellan det gamla och det nya Sverige. Mellan Nils Poppe och nätkasinon. Mellan kalvdans och halloumi. När avstånden mellan fattiga och rika och stad och land var lite kortare. Jag är folkhemmets sista son, eller möjligen det nya Sveriges första.

2Nu har du skrivit Fjärilsvägen, en kärleksförklaring till din mor. Varför då?

Patrik Lundberg

Ålder 37 år.
Bor Stockholm.
Familj Liten släkt i Norge och stor släkt i Sydkorea.
Yrke Författare, kolumnist i Expressen och vice ordförande i Författarförbundet.
Bakgrund Född i Busan i Syd­korea, uppvuxen i Sölvesborg.
Började karriären på Helsingborgs Dagblad där han bland annat skrev krönikor.
År 2013 gav han ut sin första bok, Gul utanpå, som är självbiografisk och handlar om utanförskap och sökandet efter sin biologiska familj i Sydkorea.
Aktuell Med mammaskildringen Fjärilsvägen (Albert Bonniers förlag). Patriks sommarprat i Sveriges Radio P1 (6/8) har uppmärksammats stort och hyllats som ett av årets vackraste sommarprat.

 

– När mamma dog 2018 undrade jag varför arbetarkvinnor har en kortare förväntad livslängd än högutbildade kvinnor. Jag ville utforska det via mammas liv och fann en röd tråd.

3 Berätta om din mamma Birgitta.

– Hon föddes in i rekordårens Sverige. För varje år fick hon det bättre, fram till 1990-talets finanskris då hon blev ensamstående med mig och min syster. Mamma tillhörde den gamla skolans socialdemokrater som ville göra rätt för sig. Hon var en kämpe som gav allt för oss, men som inte alltid tog hand om sig själv.

4 Du växte upp på Fjärilsvägen i Sölvesborg. Vad minns du?

– Närheten till skog och vatten. Trygghet. Solidaritet människor emellan. Men också ett förakt för svaghet. Allt skulle vara så jäkla perfekt på ytan, men i hemlighet mådde alla dåligt över olika saker.

5 Vad hade du för relation till din mamma?

– Mamma, min syster och jag var en supertrio. Vi älskade varandra så mycket, men med åren ökade avståndet mellan oss eftersom min syster och jag gjorde klassresor och mamma blev kvar på perrongen.

6 Det finns många Birgittor i Sverige. Är det någon som bryr sig om den här gruppen människor med låga inkomster och låg utbildning?

– Den förväntade livslängden ökar i alla grupper i samhället förutom bland lågutbildade kvinnor. Det handlar om politiken som förs. Varken blå eller röda regeringar har kunnat ändra på det. Politiker pratar gärna om “vanligt folk” och “verklighetens folk”, men de begreppen innefattar tydligen inte arbetarkvinnor.

7 Din mamma banade vägen för din klassresa. Hon sa alltid att hon var stolt över dig. Var du stolt över henne?

– För varje hjärtslag och andetag. Det må vara en klyscha, men jag ångrar att jag inte sa det till henne varje dag. Ni som fortfarande har mammor i liv­et får inte glömma det.

8 Din mamma blev bara 67 år. Vad saknar du mest?

– Jag saknar mammas röst. Hon pratade göingemål, lite uppblandat med västblekingska. Jag har hundratals bilder på henne, men inga ljud- eller videoinspelningar.

9 Du blev extremt hyllad efter sommarpratet om din mamma. Vad tänker du om det?

– Att det finns hundratusentals svenskar som känner igen sig. Ensamstående, utbrända arbetarkvinnor. Deras barn och barnbarn. Och att alla de här människorna vill ha en för­ändring.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top