Världspremiär i Venedig för filmen om Greta Thunberg

Från skoltrött tonåring till världsberömd klimataktivist. Nu är det klart att dokumentärfilmen om Greta Thunberg har världspremiär på årets filmfestival i Venedig. – Det är fantastiskt, förstås, det var svårt att komma med, nu när alla andra festivaler som Cannes blev inställda, säger Cecilia Nessen, en av filmens producenter till Aftonbladet.

När 15-åriga Greta Thunberg inledde sin skolstrejk i augusti 2018, började regissören Nathan Grossman att följa aktivisten. På bara några månader exploderade skolstrejkan till en världsomfattande rörelse.

Sedan dess har Grossman följt Thunberg över Atlanten, till hennes tal i FN i fjol, möten med världsledare, hur hon och pappa Svante Thunberg därdades till olika evenemang med hjälp av en elbil de fått låna av Arnold Schwarzenegger. 

Materialet har nu blivit en fulländad dokumentärfilm, som kort och gott fått namnet “Greta”. 

– Det är extra lämpligt att filmen har premiär just i Venedig. Det är ju en av de platser som drabbas extra hårt om vi inte tar tag i klimatfrågan omedelbart, säger Cecilia Nessen, som producerat filmen ihop med Fredrik Heinig, till Aftonbladet.

Venedig är efter Cannes världens största filmfestival, men även den äldsta. Årets upplaga äger rum 2–12 september och är den 77:e i ordningen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top