Skogsmulle gör comeback – se nya looken för figuren här!

Skogsmulle är Friluftsfrämjandets mest kända varumärke och ett affischnamn för natur och miljö. Nu är den näverhattsprydda figuren aktuell i en ny saga – och med en helt ny look.

Skogsmulle har varit barnens favoritfigur i naturen sedan femtiotalet då han skapades av Friluftsfrämjandet-legendaren Gösta Frohm. Men de senaste tjugo åren har inga nya berättelser skrivits – förr­än nu. Genom ett samarbete mellan Friluftsfrämjandet och Egmont, som också ger ut Icakuriren, har sagofiguren fått ett nytt utseende, och i höst släpps en ny sagoberättelse om honom.

– Skogsmulle har hunnit bli 63 år gammal, men idéerna kring natur, djur och miljö är lika aktuella idag som de var i Skogsmulles barndom. Språket, och hur han ser ut, där­emot, är kanske inte lika tidlöst, ­säger Cajsa Rännar, talesperson för Friluftsfrämjandet.

Skogsmulle gör comeback - se nya looken för figuren här!
Gösta Frohm skapade figuren Skogsmulle 1957.

Egmont har en lång tradition av att skapa och ge ut berättelser med folkkära och illustrerade figurer, däribland Bamse och Kalle Anka. I arbetet med Skogsmulle har förlaget noga studerat allt som finns om hur Skogsmulle kom till, hur han sett ut och låtit genom tiderna och framför allt, vad barn idag tilltalas av.

Barnens vän

– Vi är stolta och glada över att vi får medverka till att Skogsmulle och hans viktiga budskap får ett nytt liv. Vi hoppas och tror att barnen gillar nya Skogsmulle och blir jättesugna på att ge sig ut i skogen efter att ha läst de nya berättelserna. Jag gick själv i både Skogsmulle och Strövarna, båda mina barn likaså. Min son hängde kvar i Friluftsfrämjandet ända till tonåren, så det känns verkligen superkul att få jobba med att förnya Skogsmulle, säger Katarina Oldenburg, redaktionell projektledare på Egmont Publishing.

Bakom Skogsmulles nya utseende står illustratören och serietecknaren Lars Bällsten.

– Skogsmulle är ju barnens vän så det är viktigt att de tycker han är spännande att hänga med. Han har inte blivit någon annan, men vi har försökt att anpassa honom efter vad barn idag är vana vid att möta, säger Cajsa Rännar.

Skogsmulle gör comeback - se nya looken för figuren här!
Nya Skogsmulle, illustrerad av Lars Bällsten.

Mer nyfiken idag

Hon beskriver hur Skogsmulles ögon har blivit större och att han ser gladare och mer nyfiken ut.

– Skogsmulle är ju just nyfiken. Han sitter inte inne på alla svar, utan han upptäcker – tillsammans med barnen. Kroppen har blivit mindre i förhållandet till huvudet, och därmed blir hans ålder obestämbar. Tidigare påminde proportionerna om en vuxen person, men vi vet ju inte hur gammal Skogsmulle är. Han har kvar sin rörliga och lekfulla kropp som speglar hans intresse för natur och friluftsliv, säger Cajsa Rännar.

Ny bok i höst

Förutom ett nytt utseende och en ny stil kommer sagoboken Skogsmulle och den röda fjädern att släppas i höst. Den handlar om hur Skogsmulle föddes – en saga som berättats om och om igen av tusentals Skogsmulleledare genom åren, men nu kommer den i ny tappning.

– Den berättas ofta i friluftsverksamheten – generationer av Skogsmulleledare har fört den vidare till sina Skogsmullebarn. En gång i tiden fanns den som bok, men de senaste tjugo, trettio åren har den inte gått att få tag på vare sig här på Friluftsfrämjandet eller på bibliotek, säger Cajsa Rännar.

Språket har moderniserats och sagan har fått nytt liv.

– Alla idéer runt Skogsmulle är högst relevanta idag, men berättelsen skrevs på femtiotalet – och det märks lite i språket. Nu har Skogsmulle fått sig en makeover och det är så häftigt. Det är nästan samma berättelse, men med ett modernt språk och ny ton. Det är jättefint gjort. Det är verkligen otroligt lyhört och vackert tolkat.

Skogsmulle gör comeback - se nya looken för figuren här!

Allt är inte nytt

Sedan är det många saker som inte har förändrats. De gröna kläderna och näverhatten med fjädern är kvar. Det ska vara lätt att klä ut sig till Skogsmulle, och han ska vara lätt för barnen att känna igen. Den nya boken är tänkt att lanseras i samband med Bokmässan.

– Skogsmulle är så häftig. Han lyckas med konststycket att vara relevant än idag. Skogsmulleverksamheten ligger verkligen i tiden. Berättelsen om Skogsmulle skrevs för över 60 år sedan, långt före klimatdebatt och Parisavtal, men är fortfarande så relevant. Skogsmulle har klimatkoll och han plockar skräp. Författaren Gösta Frohm var verkligen spot on, säger Cajsa Rännar.

Enormt intresse

Hon konstaterar att intresset är större än någonsin tidigare.

– Vi har mycket större efterfrågan än vad vi har ledare. Nu försöker vi folk att gå våra ledarutbildningar för att kunna ta emot egna barngrupper. Inte minst under coronakrisen är intresset stort. Fler och fler upptäcker hur smidigt det är att umgås i naturen, särskilt när man har barn.

Cajsa Rännar tycker att hon har världens roligaste jobb.

– Att få vara med och ta Skogsmulle in i framtiden … det är lite gåshud på det.

Snabb fakta om Skogsmulle

Skogsmulle är en sagofigur som skapades 1957 av Gösta Frohm för Friluftsfrämjandet. Skogsmulle är barnens vän. Enligt berättelserna kommer Skogsmulle till barnen för att leka, sjunga och berätta om naturen. Skogsmulle är en symbol för hänsyn i naturen. Friluftsfrämjandet är en ideell organisation och är med över 108 000 medlemmar Sveriges största friluftsorganisation. Friluftsfrämjandet finns också i 500 förskolor och skolor genom I ur och skur, Skogsmulle i förskolan och Skogshjältarna.

Skogsmulle säger ”Hej kollikok!” och trivs bäst i skogen. 

Laxe trivs i sjöar och floder och håller rent i vattnet. ”Bubbeliå” är hans honnörsörd. Fjällfina älskar fjället och utbrister ”Vindivil” när hon skidar nerför fjällen. 

Nova har en egen planet som heter Tella. När Nova åker slalom på solstrålarna kan man höra ett glatt ”Cosmohoj”. 

Skogsmulle föddes en stormig dag. När stormen lättade lyste solen på en mossbeklädd sten och där låg – Skogsmulle. Skogens djur hjälpte honom att tillverka skogsgröna kläder av löv och mossa – och kläderna syddes ihop av spindeltråd. Skogsmulle gjorde sig en hatt av näver, och orren gav honom en fjäder att sätta i hatten. När fjädern råkade bli smutsig torkade Skogsmulle av den på en lingontuva så att den färgades vackert röd. Strax därpå träffade Skogsmulle två barn som gav honom ett par näbbstövlar så att han inte skulle sticka sig i fötterna. Dessa barn hade samma namn som Gösta Frohms egna barn, Anna och Sten.

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top