• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Wow - se den färgsprakande succérabatten här!

  Vad som började med en enstaka Rhododendron, blev slutligen en hel färgsprakande rabatt som årligen drar till sig hundratals uppskattande åskådare. Gun och Torsten Sjöbergs rabatt sätter färg på området Kulladal i Malmö.

  - Det är så roligt att vi kan glädja andra och inte bara oss själva, säger Gun Sjöberg.

  Wow - se den färgsprakande succérabatten här!

  För 46 år sedan gifte sig paret Sjöberg. Sex år senare flyttade de in i ett hus vars tomt endast bestod av en gräsmatta och ett ensamt blåregn som än idag snirklar sig intill altanen.

  Gun och Torsten Sjöberg i sitt hemmaodlade blomsterhav.

  Med tiden började trädgårdsintresset växa fram hos Sjöbergs, som bit för bit fyllt trädgården med färgglada blommor.

  - Jag hade börjat få upp ögonen för Rhododendron men fick inte till det riktigt. Jag såg sedan hos en granne här borta att deras såg så fina ut, så jag gick över för att fråga hur han bar sig åt. Det visade sig då att han var ordförande i Sydsvenska Rhododendronsällskapet. Jag gick dit med en fråga och kom ut med en inbetalningsblankett för medlemskap, berättar Torsten Sjöberg.

  Clematis av blålia karaktär pryder husets vägg. Ackompanjeras här av ljusrosa Soir de Paris.

  Medlemsskapet satte fart på det stora intresset och rabatten tog alltmer form. Paret började åka på mässor och resor tillsammans med Rhododendronsällskapet, för bland annat inköp av nya blommor.

  - Från början var nästan alla de här blombuskarna bara små grenar, nedtrycka i våra resväskor, på väg från Tyskland eller USA, berättar Gun Sjöberg.

  Gigantiska Trude Webber har inhandlats från USA.

   De tidigare grenarna och sticklingarna utgör idag det blomsterhav som årligen får hundratals människor att stanna till, fotografera och komma med glada tillrop. Gun och Torsten Sjöberg, som på skoj brukar kalla den här tiden på året för turistsäsongen, tar dock uppståndelsen med ro.

  - Det är bara ett underbart kvitto på att allt jobb vi lägger ner blir bra, säger Torsten Sjöberg.

  - Vi började ju göra det här för oss själva men det är så härligt att vi kan glädja andra också, fyller Gun Sjöberg i.

  Den gula Limettan inhandlades i Tyskland för 15 år sedan och utgör, precis som persikofärgade Ginamaen, en del av den färgsprakande samling som syns från vägen.

   Så länge de orkar och tycker det är roligt, tänker Gun och Torsten Sjöberg fortsätta. Näst på tur till samlingen blir lågväxande Azaleor.

  - Gula ska de vara, för att bryta av en samling av olika rosa Rhododendronbuskar här borta, som inte blivit som det var tänkt, säger Torsten Sjöberg.

  Häftiga Hackmans Charmant, är en av parets favoriter.

  Vi på Hemmets Journal ser fram emot många år av den färgexploderande rabatten som förgyller vardagen för förbipasserande och att Gun och Torsten Sjöbergs odlingsglädje kan fortsätta inspirera länge, länge.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!