Sommelieren Camilla Wahlman sitter med tre öppnade vinflaskor hemma framför datorn i Östersund och blickar ut över Storsjön. I vanliga fall håller hon vinprovningar för större och mindre sällskap, men under utbrottet av covid-19 är ingenting som vanligt. Nu väntar hon på att kvällens deltagare ska logga in för att prova vin digitalt.
– Jag fick flera avbokningar på mina fysiska vinprovningar och tvingades att tänka efter. Hur skulle jag kunna möta mina kunder när det var omöjligt att träffas?
Var tveksam till en början
Idén att hålla digitala vinprovningar kom från sambon, och Camilla själv var till en början tveksam men bestämde sig sedan för att testa. Vänner och bekanta bjöds in till en första digital vinprovning, som blev en succé. Och på den vägen är det.
Inför kvällens provning har deltagarna fått en lista på viner att köpa och en länk till ett digitalt möte. Datorer börjar koppla upp sig både från stad och landsbygd. Fler och fler bilder på vardagsrum och öppnade vinflaskor syns i små rutor på skärmen.
– Det går vilt till nere i Göteborg ser jag, er bild är upp och ner, skrattar Camilla och instruerar hur skärmen kan vridas rätt.
Kan bo på en fjälltopp
Just möjligheten att delta över hela landet menar hon är en av de stora fördelarna med att träffas digitalt.
– Du kan bo på en fjälltopp i Norrbotten eller ute på landet i Skåne och ändå ha tillgång, det blir mer demokratiskt. Och vi har en otrolig tur att tekniken är så tillgänglig för oss, konsekvenserna av restriktionerna blir ju mycket mindre. Det går att fortsätta lära sig nya saker även om man måste stanna hemma inom husets fyra väggar.
Deltagaren Lisa Cockette med ursprung i England kopplar upp sig från Härjedalen. Hon håller med om att det här är ett fantastiskt sätt att fortsätta ha lite socialt umgänge.
– Här i Bruksvallarna är vi inte mitt i allting. Jag är ingen teknologinörd, men jag har verkligen tagit till mig det här att umgås mer digitalt. Aldrig förr har jag träffats så mycket digitalt som nu när många vänner och familj sitter hemma.
Men det är inte alla som vill eller kan bemästra datorer och digital teknik. Camilla menar att det alltid finns en risk att en del kan känna sig utanför när fler aktiviteter flyttar ut på nätet.
– Men om man kan få lite support om man inte är så van så ger ju den digitala tekniken så många möjligheter. I kväll har jag två damer som är 80 plus som är med, och det enda jag har behövt hjälpa till med är vininköpet.
Klinkande på nätet
Utifrån sitt eget perspektiv konstaterar Camilla att möjligheten till möten på nätet även gör att hon kan bo kvar i Östersund och ha sin verksamhet där.
Musikern Jesper Lindgren håller med. Han ger numera gitarrkurser via nätet. Han ser många fördelar i distanskurserna men medger att det finns en del utmaningar också.
– Många deltagare har varit fundersamma om hur det ska funka, teknik gör ju folk nervösa. Och alla kan inte spela samtidigt så klart, det kommer bli kaos i högtalarna, säger han och skrattar.
Digitala aktiviteter
Bokcirklar, styrketräning, syföreningar och konserter. Det mesta verkar plötsligt gå att hålla på distans och Jesper är imponerad av alla digitala aktiviteter och lösningar som uppstår under pandemin.
– Det är fantastiskt att man är så snabb på bollen. Det visar hur kreativ människan faktiskt kan vara när det väl gäller, och det är väldigt fint att se.
Han tror att vi bara är i början på nya sätt att mötas och delta i olika aktiviteter utan att träffas rent fysiskt.
– Det finns många olika lösningar, men det är en process. Nu har folk först fokuserat på att få till digitala saker, och sedan kan man utveckla det. Jag tycker att det är superbra och något man ska fortsätta med i framtiden även efter corona.
Tillbaka till vinflaskorna framför skärmen hemma hos sommelieren Camilla Wahlman i Östersund, som håller med i Jespers analys.
Även hon tror att de nya digitala aktiviteterna är här för att stanna.
– Jag tror inte att vi kommer att vilja avstå från det när världen återgår till det normala. En vän till mig sa att det som forskare trodde skulle hända på fem år har vi tryckt ihop och gjort på två veckor. Nu när allt ställs in och blir avbokat är vi så motiverade att lära oss anpassa oss till det digitala. Det är klart att man inte hade önskat en coronapandemi, men det här blir det goda i det onda, säger hon.
Mer roligt att göra hemifrån
Lär dig ett språk Ta tillfället i akt och lär dig japanska! Eller testa franska, knaggla italienska eller varför inte bättra på din engelska? Just nu erbjuder Medborgarskolan runtom i landet många av sina språkkurser på distans med individuella lektioner online.
Känn rytmen och rör på kroppen Sväng kroppen på ett danspass. Eller kör ett tufft styrkepass på lunchen. Friskis & Svettis har flyttat ut delar av sin träning på nätet och kör både lärarledda pass på specifika tider och lägger ut gruppträning som du kan köra när du vill.
Njut av kultur Upptäck konst på Moderna museet. När portarna nu under pandemin är stängda kan du istället få en guidad visning hemma i soffan. Varje tisdag visar en guide dig runt bland verken och du kan ställa frågor. Precis som vanligt. Fast ovanligt.
Upptäck smakerna hemma Lär dig laga goda såser. Och hur du kan ta vara på hela grönsaken plus knepen för att få till en riktig italiensk måltid. Flera matlagningskurser ställer om och hålls digitalt, Köket.se samarbetar med flera stjärnkockar och har digitala matlagningskurser hemma i ditt kök.
Skratta med andra För dig som just nu behöver ett leende på läpparna erbjuder Folkuniversitet skrattkurs på distans. Du lär dig om vad skrattet gör med din kropp och får under tre tillfällen fnissa tillsammans med resten av gruppen.
Fly verkligheten (en stund) Läs och diskutera en roman. Det finns en uppsjö av digitala bokcirklar där du läser en bok och sedan pratar om den med andra på behörigt avstånd. Sundsvalls stadsbibliotek har hållit digitala bokcirklar där du när som helst kan hoppa in, läsa och sedan chatta om dina tankar.