• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Aktuella kulturtips från Tara Moshizi

  Katarina den stora, nyskapande adaption av Unga kvinnor och en tidlös berättelse om betydelsen av minnen och relationer, vår kulturredaktör Tara Moshizi ger sina bästa tips.

  Deras kaos kan trösta oss andra

  Det bästa med serien Catastrophe är inte humorn, skådespelarna eller de raska dialogerna. Istället är det att ditt eget liv känns bekymmerslöst och mindre rörigt i jämförelse. Dramakomedin handlar om det gifta paret Sharon och Rob som försöker navigera i familjelivet och vardagspusslet–  men som ständigt misslyckas. Med råge.

  Catastrophe finns på SVT Play. 

  Spännande serie om Katarina den stora

  Vi kommer nog aldrig sluta att fascineras av Katarina den stora, kejsarinna av Ryssland. Nu har hennes spännande livsöde blivit tv-serie med Elle Fanning i huvudrollen. Där möter vi en ung, romantisk Katarina som ingår arrangerat äktenskap med kejsaren Peter.Hon hinner knappt trä på sig förlovningsringen innan hon slår bakut mot sin barnslige make – och det konservativa ryska hovet.

  Serien The great strömmar på HBO Nordic. 

   

  Fullkomlig fullträff av ordkonstnären Lorentz

  Lorentz är lika mycket en ordkonstnär som en hiphopartist. Hans förmåga att svänga på fraserna har gjort honom till en unik rappare, och nya albumet Krig och fred är en fullträff. Där bjuder den 28-åriga stockholmaren på elva fina spår. Eller elva fina dikter, beroende på hur man ser det.  

  Finns på Spotify. 

   

  Finstämt om fyra systrar

  Unga kvinnor
  är berättelsen om fyra systrar som vill leva efter sina egna villkor – men som hindras av tidens ideal och förväntningar. De försöker hitta listiga sätt att komma runt dessa, men det är ett vågat spel. Unga kvinnor blev nominerad till sex Oscar, och förutom fint skådespeleri och en stark story bjuder den på en fröjd för ögat med alla maffiga kostymer.

  Släpps på dvd 15 juni. 

   

  Styr upp rabatt och mylla med goda råd och dåd

  Odling har ju blivit en folkrörelse, och frågan är om det någonsin har pratats så mycket om fröer, jord och sticklingar som nu. För oss som saknar gröna fingrar, men gärna vill ha levande rabatter och prunkande balkonglådor, finns det lyckligtvis hjälp. Podcasten Odla med P1 bjuder på tips och idéer till alla som gärna sätter fingrarna i myllan. 

  Finns på sverigesradio.se 

   

  En perfekt berättelse om längtan efter något annat

  Vi är många som längtar bort just nu. Till semester, sommarljuva landskap och en annan tid. I väntan på den verkliga varan får vi hålla tillgodo med böckerna. 

  Romanen Tistelhonung är en perfekt berättelse att drömma sig bort med. Här finns allt man behöver för en lyckad semester: en populär kuststad, en spännande sommarflirt och ett ombonat pensionat där man gärna stannar några nätter extra. Storyn utspelar sig dels 1955, där 17-åriga Veronika förälskar sig i konststudenten Bo, dels i nutid där journalisten Ebba får i uppdrag att skildra en långlivad kärlekshistoria. Ebbas och Veronikas vägar leder till varandra, och det blir ett intressant möte. Precis som författaren Sara Paborns tidigare böcker är även Tistelhonung skriven med humor och detaljrikedom. Att skildra två parallella handlingar är dessutom en konst, och i Tistel­honung pendlar hon otvunget mellan olika årtionden. Dessutom sätter hon ljuset på vad minnen och relationer betyder för oss, även på lång sikt. En pärla till bok. 

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!