God sömn stärker ditt immunförsvar

Att sova bra och stressa mindre hjälper dig hålla semestersnuvan borta. Och ännu viktigare: det kan öka chansen att undvika coronasmitta.

Coronapandemin lär inte vara över på ett bra tag. Vill du undvika att bli svårt sjuk är det förstås bäst att följa Folkhälsomyndighetens råd. Men här är ytterligare två tips från forskare i Sverige: 

  • Försök få en så bra sömn som möjligt. 
  • Hantera din stress och varva ner i sommar.
  • Lagom mycket god sömn gör nämligen att vi lättare håller oss friska.

Under sömnen producerar immunsystemet skyddande och infektionshämmande ämnen i kroppen, till exempel cytokiner. De fungerar som en sköld som hjälper till att försvara oss mot och bekämpa olika virus och bakterier. 

Immunförsvaret är mycket känsligt för sömnbrist. I en amerikansk studie av sjuksköterskor såg man en 70 procent högre risk för lunginflammation hos dem som sov mindre än fem timmar per natt!

Stress påverkar negativt

När vi sover påverkas alltså kroppens immunsystem posi­tivt och viktiga hormoner bildas. Samtidigt minskar produktionen av stresshormoner under sömnen. 

Forskning har visat att långvarig stress kan göra att vårt immunförsvar fungerar sämre och att alla symtom kan bli värre. 

Det handlar om stresshormonet kortisol. Vi behöver det hormonet när vi blir sjuka. När vi har en infektion ska korti­solet utsöndras i lagom höga doser under en begränsad tid. Om du lever under stress länge utsöndras för mycket kortisol som gör att immunsystemet blir överaktivt, vi mår sämre och får mer symtom.

Mota förkylningen

Ett välkänt fenomen är “semestersnuvan”.  De första lediga dagarna får tillbringas i sängen istället för på stranden. För att undvika semester­snuvan – och framför allt att bli smittade av coronavirus – borde vi alltså varva ner i god tid före ledigheten. Och försöka ta det lugnt i sommar, för att slippa höstförkylningen och den eventuella andra våg­en av coronasjukdom som ­väntas i höst. 

6 tips för god och härlig sömn

1 Stressa inte upp dig om du sover dåligt ett par nätter i följd. Stress i sig kan försämra sömnen. När du ges tillfälle att vila ut kommer kroppen att sova djupare. 

2 Varva ner ett par timmar innan det är dags att sova.  

3 Regelbunden motion förstärker djupsömnen. Men undvik hård fysisk aktivitet ett par timmar före sovdags, så stresshormonerna hinner gå ner till normala nivåer. 

4 Sov mörkt! Viktigt. Tänd inte ljuset om du behöver gå upp på natten.  

5 Sov tyst! Gör något åt partnerns snarkning och störande buller från till exempel fläktar eller grannar. 

6 Skjut upp till morgondagen det som du inte kan lösa innan du somnar! Ha gärna block och penna på nattygsbordet, och skriv ner tankarna som far runt i ditt huvud. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top