• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • God sömn stärker ditt immunförsvar

  Att sova bra och stressa mindre hjälper dig hålla semestersnuvan borta. Och ännu viktigare: det kan öka chansen att undvika coronasmitta.

  God sömn stärker ditt immunförsvar

  Coronapandemin lär inte vara över på ett bra tag. Vill du undvika att bli svårt sjuk är det förstås bäst att följa Folkhälsomyndighetens råd. Men här är ytterligare två tips från forskare i Sverige: 

  • Försök få en så bra sömn som möjligt. 
  • Hantera din stress och varva ner i sommar.
  • Lagom mycket god sömn gör nämligen att vi lättare håller oss friska.

  Under sömnen producerar immunsystemet skyddande och infektionshämmande ämnen i kroppen, till exempel cytokiner. De fungerar som en sköld som hjälper till att försvara oss mot och bekämpa olika virus och bakterier. 

  Immunförsvaret är mycket känsligt för sömnbrist. I en amerikansk studie av sjuksköterskor såg man en 70 procent högre risk för lunginflammation hos dem som sov mindre än fem timmar per natt!

  Stress påverkar negativt

  När vi sover påverkas alltså kroppens immunsystem posi­tivt och viktiga hormoner bildas. Samtidigt minskar produktionen av stresshormoner under sömnen. 

  Forskning har visat att långvarig stress kan göra att vårt immunförsvar fungerar sämre och att alla symtom kan bli värre. 

  Det handlar om stresshormonet kortisol. Vi behöver det hormonet när vi blir sjuka. När vi har en infektion ska korti­solet utsöndras i lagom höga doser under en begränsad tid. Om du lever under stress länge utsöndras för mycket kortisol som gör att immunsystemet blir överaktivt, vi mår sämre och får mer symtom.

  Mota förkylningen

  Ett välkänt fenomen är "semestersnuvan".  De första lediga dagarna får tillbringas i sängen istället för på stranden. För att undvika semester­snuvan – och framför allt att bli smittade av coronavirus – borde vi alltså varva ner i god tid före ledigheten. Och försöka ta det lugnt i sommar, för att slippa höstförkylningen och den eventuella andra våg­en av coronasjukdom som ­väntas i höst. 

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!