• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Håll kontakten via skärmen

  Längtar du efter mänsklig närhet? Med datorn eller mobilen kan du umgås med barnen, väninnorna och kära släkten nästan som om du vore på plats. Vi hjälper dig att komma igång!

  Håll kontakten via skärmen

  Idag är det social distansering som gäller. Tur då att det finns en mängd digitala hjälpmedel som kan ge nya upplevelser, kunskaper och där du kan fördjupa kontakten med dina vänner. 

  – Sociala medier är ett fantastiskt sätt att hålla kontakten med omvärlden, säger föreläsaren, journalisten och inspiratören Karin Adelsköld.

  Hon är en av Sveriges främsta IT-journalister och började redan 1996 föreläsa om nätets möjligheter. 

  – Jag har länge propagerat för digital kommunikation som ett komplement, eftersom det ena inte utesluter det and­ra, säger Karin Adelsköld.

  Inte i vanliga fall. Men under coronatider då vi uppmanas hålla avstånd är digital kommunikation för många det enda sättet att hålla kontakt.

  – Det är räddningen för många. Jag har själv varit isolerad i två veckor och var till exempel på livedisco över ­Facebook. Jag har också varit på digital afterwork, digitala konserter och digitala fikor, säger Karin Adelsköld.

  Facebook för nybörjare

  För den som är digital nybörjare kan det kännas ovant att slänga sig ut i de sociala ­medierna. 

  – Om man är ny i digitala sammanhang är Facebook en bra helhetslösning. Här kan man chatta via Messenger, skapa olika grupper och gå med i olika evenemang. 

  Sedan corona gjorde inträde i våra liv har Karin Adelsköld sett hur sociala medier fullkomligt exploderat.

  – Det blir ännu mer socialt när vi gör det tillsammans, samtidigt. Och eftersom man kan bjuda in vänner på olika digitala konserter och liknande blir det ju en gemensam upplevelse, säger Karin
  Adelsköld. 

  Någon särskilt avancerad utrustning behövs inte heller. En vanlig läsplatta, dator eller smartphone räcker. Och känner man sig osäker finns det hjälp att få.  

  Framtidens umgänge

  – Jag är övertygad om att vi kommer att bli bättre på att använda digitala hjälpmedel i vårt umgänge i framtiden nu när vi sett hur bra det fungerar, säger Karin Adelsköld. 

  Och ju mer vi använder det, desto enklare blir det. Kanske blir det som med en mormor i bekantskapskretsen, som varje kväll läser godnattsaga över Skype för sitt barnbarn, 50 mil bort, i väntan på att de ska få ses i verkligheten. 

  Karin tipsar om att våga leka med alla roliga funktioner och bildfilter som finns i till ­exempel Snapchat.

  – Kanske sätta på sig ett par digitala hundöron inför videosamtalet med barnbarnet!  

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!