Håll kontakten via skärmen

Längtar du efter mänsklig närhet? Med datorn eller mobilen kan du umgås med barnen, väninnorna och kära släkten nästan som om du vore på plats. Vi hjälper dig att komma igång!

Idag är det social distansering som gäller. Tur då att det finns en mängd digitala hjälpmedel som kan ge nya upplevelser, kunskaper och där du kan fördjupa kontakten med dina vänner. 

– Sociala medier är ett fantastiskt sätt att hålla kontakten med omvärlden, säger föreläsaren, journalisten och inspiratören Karin Adelsköld.

Hon är en av Sveriges främsta IT-journalister och började redan 1996 föreläsa om nätets möjligheter. 

– Jag har länge propagerat för digital kommunikation som ett komplement, eftersom det ena inte utesluter det and­ra, säger Karin Adelsköld.

Inte i vanliga fall. Men under coronatider då vi uppmanas hålla avstånd är digital kommunikation för många det enda sättet att hålla kontakt.

– Det är räddningen för många. Jag har själv varit isolerad i två veckor och var till exempel på livedisco över ­Facebook. Jag har också varit på digital afterwork, digitala konserter och digitala fikor, säger Karin Adelsköld.

Facebook för nybörjare

För den som är digital nybörjare kan det kännas ovant att slänga sig ut i de sociala ­medierna. 

– Om man är ny i digitala sammanhang är Facebook en bra helhetslösning. Här kan man chatta via Messenger, skapa olika grupper och gå med i olika evenemang. 

Sedan corona gjorde inträde i våra liv har Karin Adelsköld sett hur sociala medier fullkomligt exploderat.

– Det blir ännu mer socialt när vi gör det tillsammans, samtidigt. Och eftersom man kan bjuda in vänner på olika digitala konserter och liknande blir det ju en gemensam upplevelse, säger Karin
Adelsköld. 

Någon särskilt avancerad utrustning behövs inte heller. En vanlig läsplatta, dator eller smartphone räcker. Och känner man sig osäker finns det hjälp att få.  

Framtidens umgänge

– Jag är övertygad om att vi kommer att bli bättre på att använda digitala hjälpmedel i vårt umgänge i framtiden nu när vi sett hur bra det fungerar, säger Karin Adelsköld. 

Och ju mer vi använder det, desto enklare blir det. Kanske blir det som med en mormor i bekantskapskretsen, som varje kväll läser godnattsaga över Skype för sitt barnbarn, 50 mil bort, i väntan på att de ska få ses i verkligheten. 

Karin tipsar om att våga leka med alla roliga funktioner och bildfilter som finns i till ­exempel Snapchat.

– Kanske sätta på sig ett par digitala hundöron inför videosamtalet med barnbarnet!  

Håll kontakten via skärmen

Digital snabbkurs

Facetime

Kanske har du använt Facetime av misstag, när du bara skulle ringa ett vanligt samtal? Genom att använda Facetime kan du se den du pratar med, samtidigt som han eller hon ser dig. 

Facetime finns för Iphone och Ipad. Du knappar först in telefonnumret som vanligt, därefter trycker du på symbolen märkt med ”facetime” istället för den vanliga telefonluren.

Du kommer då att höra en lite annorlunda ringsignal, därefter kommer mottagaren, om hon eller han väljer att svara på din signal, att synas i bilddisplayen. 

Genom att vända på kameran (tryck på den symbolen) när du ringer via Facetime kan du till exempel gå en rundvandring och visa upp miljön du befinner dig.

För Android är till exempel ­mobilappen Whatsup ett alternativ.

Skype

Ett program för videosamtal som görs via datorn, surfplattan eller telefonen, där ni som pratar med varandra samtidigt kan titta på varandra i bildskärmen. Gå in på www.skype.com och klicka på ”skaffa skype”. Där väljer du också vilken dator du har och klickar därefter på ”ladda ner skype”.  Följ sedan instruktionerna steg för steg. 

Sista steget blir att registrera dig genom att klicka på ”logga in” och välja ”skapa konto” och sedan fylla i formuläret. 

När du sedan ska ringa behöver den du ringer också ha Skype. Be om hans eller hennes användar­namn och lägg in det i din kontaktlista. Välj den du ska ringa och klicka på knappen ”videosamtal” för att ringa.

Tips! Vill ni vara flera som deltar från olika håll? Då funkar appar som Microsoft Teams, Hangouts och Zoom bra. 

Här kan den ovane få mer hjälp för att bli digital:

seniornet.se

internetstiftelsen.se/guide/introduktion-till-internet-for-aldre

teknifik.se

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top