Kvinnorna skrivs in i Wikipedia

I det digitala uppslagsverket Wikipedia är kvinnorna ännu dåligt representerade. Det är något ett gäng volontärer vill ändra på.

Wikipedia är en manlig värld. Både vad gäller ämnesinnehåll, publicerade personer och de personer som lägger in och redigerar artiklarna. 

–  Visste du att det till exempel finns fler artiklar på Wikipedia om svenska fotbollsspelare, än vad det finns artiklar om dans och dansare över hela världen, säger Sofie Jansson och skjuter upp den tunga ståldörren till Göteborgs litteraturhus. 

Det är tisdag eftermiddag, solen och regnet avlöser varandra och det blåser snålt. Stormen Ciara har precis passerat västkusten, men innanför den kraftiga dörren är det varmt och doftar hemtrevligt av kaffe. 

Fem personer har samlats i den ljusa lokalen, och datorerna packas raskt upp ur väskor och ryggsäckar. Det är dags för Wikipediaskrivstuga och deltagarna lägger upp travar med bakgrundsmaterial på bordet. 

–  Vi började med det här projektet, Kvinnliga huvudpersoner på Wikipedia, den 11 mars 2014, och hit kommer alla möjliga slags personer. Studenter, pensionärer, författare, egenföretagare, säger Sofie Jansson, som är skriv­pedagog och en av dem som leder skrivstugan.

Visserligen har deltagarna olika bakgrund, kön och ålder, men framför allt har de mycket gemensamt. De är nyfikna, engagerade i samhället och vill skapa större jämställdhet på nätet. 

För, även om det kan tyckas vara en bagatell att det finns så få kvinnor representerade på Wikipedia spelar det roll. 

– Wikipedias yttersta syfte är att samla all kunskap som finns i världen. Då är det märkligt om det inte finns kvinnor representerade, konstaterar Sofie Jansson.

Kvinnliga författare är lite av Sofie Janssons specialområde. Men än så länge är kvinnliga författare kraftigt underrepresenterade på Wikipedia.

Kvinnorna skrivs in i Wikipedia
Några av deltagarna började på Wikipediaskrivstugan för att få nya bekantskaper. Nu ses de varje vecka och bygger tillsammans upp innehållet. Foto: Julia Sjöberg

Skriver varje dag

En av de deltagarna som varit med i projektet Kvinnliga huvudpersoner på ­Wikipedia i princip sedan starten är ­Kristina Wallander. Hon är pensionerad lärare, som hittade till Skrivstugan genom en ­notis i Göteborgsposten. 

–  Just nu håller jag på med en artikel om Göteborgs kvinnliga diskussionsklubb, säger Kristina Wallander.

För närvarande har hon kört fast, eftersom hon saknar bildmaterial till artikeln, och har därför planerat ett besök till universitetsbiblioteket senare i veckan. Där finns nämligen donerat material som hon hoppas kunna ha nytta av.  

– När jag började på Wiki-fikat var det mest ett sätt för att få nya kompisar. Vi hade nämligen precis flyttat till Göteborg från Umeå, och jag kände inte så många här i stan, säger Kristina Wallander. 

Idag är hon fast och ägnar minst en timme varje dag åt att redigera och skriva nya Wikipediainlägg. Det håller hjärnan igång, menar hon, men det är naturligtvis också en demokratisk och folkbildande fråga. 

Ett av hennes mest ambitiösa artiklar är artikeln Svenska kvinnliga tv-pionjärer. En artikel som gav Kristina Wallander en oändlig uppsjö av idéer. 

– Det visade sig att varenda person som jag tog upp, var värd en separat artikel. Se här på Gerd Almgren, till exempel, säger Kristina Wallander och öppnar en ny flik på sin dator, där Gerd Almgrens bedrifter från bland annat befrielsekriget i Algeriet radas upp. 

–  Ibland blir det lite av ett detektivarbete, och vissa artiklar är svåra att släppa, inflikar Sofie Jansson. 

Sofie Jansson,  skrev sin första Wikipediaartikel redan 2007. En artikel om en kvinnlig författare som snabbt togs bort av någon av Wikipedias redigerare. 

–  När jag en tid senare såg att det arrangerades en skrivstuga här i Göteborg för att få fler kvinnor att börja redigera på Wikipedia, gick jag dit och blev övertygad om att ge Wikipedia en ny chans. Sedan dess har jag varit en del av Wikipediagemenskapen, säger Sofie Jansson och skrattar. 

För, att det handlar om en gemenskap är tydligt. Gruppen pratar ofta i termer om “vi” och med jämna mellanrum arrangeras läger för de volontärer som vill redigera och skriva för Wikipedia. 

– Vem som helst kan skriva för Wikipedia, men det finns några grundläggande krav. Artikeln måste vara relevant. Om en artikel till exempel handlar om en författare måste hon eller han ha gett ut minst två böcker, eller ha skrivit åtminstone en bok som väckt stor uppmärksamhet. Vi skriver aldrig om nya saker, vi skriver om saker som redan publicerats, annars blir det ju originalforskning, och det sysslar vi inte med, ­säger Sofie Jansson.

De artiklar som publiceras ska ha en objektiv ton, vara skrivna på korrekt språk och vara tidlösa. Varje artikel ska också förses med en ordentlig källhänvisning. Ju fler källhänvisningar, desto större läsvärde och chans att artikeln får vara kvar. 

–  Vet du förresten hur länge en redigering som inte håller måttet i snitt får vara kvar på Wikipedia innan den tas bort av någon av våra redigerare, säger Sofie Jansson med glittrande ögon. 

Hon gör en konstpaus innan hon svarar på sin egen fråga.

–  En minut. Det som vi kall­ar “klotter” tas bort av någon av alla våra volontärer nästan direkt…

Kvinnorna skrivs in i Wikipedia
Projektet med att föra in fler kvinnor på Wikipedia har pågått sedan 2014. Foto: Julia Sjöberg

Mycket kvar att skriva

Till skrivstugan är både män och kvinnor välkomna. Men, eftersom syftet är att öka jämställdheten på Wikipedia uppmuntras de män som deltar att skriva om kvinnliga huvudpersoner i sina artiklar. 

I Falun finns en “dotterskrivstuga” som träffas en gång i månaden, och med jämna mellanrum arrangeras läger på olika håll i Sverige. Än så länge pågår Kvinnliga huvudpersoner på Wikipedia huvudsakligen i Göteborg, där det finns en kärntrupp som hjälps åt.

– Men om någon vill starta skrivstugor på sin hemort är det bara att höra av sig, så kan vi dela med oss av våra kunskaper, säger Sofie Jansson. 

För, än så länge är arbetet långt ifrån klart. Sofie Jansson klickar upp den önskelista bestående av personer och organisationer som ännu är rödmärkta och alltså inte fått den blåa markering som innebär att de finns på Wikipedia. 

Den är lång, och eftersom deltagarna även har egna, personliga önskelistor, kommer det att finnas att göra i många år framöver. 

– Jag får ofta frågan om när hälften av artiklarna på Wiki­pedia kommer att bestå av kvinnor. Svaret är enkelt: Tidigast den dagen när hälften av artiklarna och inslagen i våra medier består av kvinnor. Där är vi inte än.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top