Det våras för bokälskarna!

Passionerade bokmalen Linda Skugge guidar dig i bokdjungeln och ger tips på fantastiska böcker som aldrig når topplistorna. Häng med!

Det våras för bokälskarna!

En klassiker som fått upprättelse

Bok God morgon, midnatt!

Författare Jean Rhys

Förlag Modernista. (Romanen kom ut första gången 1939.)

En djupt deprimerad brittisk kvinna vandrar omkring på Paris gator i ett försök att komma över sitt misslyckade äktenskap och sitt barns död. En enda lång hjärtskärande stream of consciousness om utsatthet, missbruk och framför allt skam. Skammen över att vara fattig. Skammen över att vara ensam. Skammen över att känna skam. God morgon, midnatt! fick inget större genomslag när den kom, men har numera fått den upprättelse den förtjänar.

 

Det våras för bokälskarna!

Lyssna på Gunilla von Platens fascinerande livshistoria!

Bok Draken i rummet

Författare Gunilla von Platen, berättat för Malin Roos

Inläst av Gunilla Leining

Förlag Bonniers

“Du är så stark som aldrig låtit dig kuvas av en man.” Varje gång folk säger så till den framgångsrika företagsledaren Gunilla von Platen tänker hon att de skulle bara veta.

Efter att ha lyssnat på hennes självbiografi vet vi, och det med råge. Vi får höra om hennes tuffa uppväxt där hon endast ett par år gammal blev vittne till att mamman skottskadades så svårt att hon nästan strök med, om en lång flykt till Sverige, där föräldrarnas och brödernas kontroll ledde till svår bulimi. Hon förde statistik över kräkningarna, fem gånger på en dag innebar en dålig sådan.

Hon stod emot kraven på att bli bortgift och valde istället själv sin man – en fullfjädrad alkis – vilket ledde till att hon blev en världsmästare i medberoende.

När det visade sig att hon hade säljtalang och utklassade alla män löd de ständiga glåporden: “Du ska inte tro att du är något.” Och: “Vem har du legat med för att få jobbet?”

Det faktum att Gunillas pappa vägrade ta emot socialbidrag är förmodligen en av orsakerna till hennes makalösa framgångar som entreprenör. Gunilla blev som barn snabbt varse att hon aldrig skulle få något gratis, och hon och hennes syskon fick jobba för att bidra till försörjningen hemma. Att göra affärer var som sockerdricka rätt ut i blodet för Gunilla som hela tiden ville ha mer, bättre dealar, bättre priser, bättre resultat.

Journalisten Malin Roos vassa, effektiva språk, inläst av min favorit Gunilla Leining, förstärker bokens viktiga budskap: Du kan! Tro på dig själv! Vad är det värsta som kan hända? Ta aldrig någonsin någon skit!

 

Det våras för bokälskarna!

Döden kommer när den vill

Bok Det måste gå ett år, sägs det

Författare Yvonne Granqvist Schultz

Förlag Eget

Andas

Andas nu

Andas

Annars svimmar du

 

Vackert och med en gnutta varm humor skildras det som inte får hända – den oerhörda katastrofen som är förlusten av ett barn. Döden kommer när den vill, skriver Yvonne Granqvist Schultz och konstaterar att hon är skadad för livet.

Efter ett år av nattsvart sorg som resulterade i den här diktsamlingen bestämmer hon sig att – för sonens skull – leva vidare. Det är vi tacksamma för, vi som vill läsa mer av Granqvist Schultz.

 

Det våras för bokälskarna!

Enastående och klaustrofobisk

Bok Klåda

Författare Ellen Strömberg

Förlag Schildts & Söderströms

Jag som upplevt fasansfull (i mitt fall biverkningsutlöst) klåda får rysningar av igenkänning av Ellen Strömbergs naturtrogna beskrivningar av klådan som ett väsen som har tagit henne i besittning. Ett monster som vill ut under de sömnlösa nätterna och som utsöndrar ett illaluktande sekret.

Strömberg har skrivit en enastående, klaustrofobisk bok om kroppsförhållande, utbrändhet, psykisk ohälsa och en sårig mor–dotter-relation.

 

Lindas bokhylla

Mejla linda.skugge@icakuriren.se 

Skriv Linda Skugge, Icakuriren, 205 07 Malmö

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top