• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Det våras för bokälskarna!

  Passionerade bokmalen Linda Skugge guidar dig i bokdjungeln och ger tips på fantastiska böcker som aldrig når topplistorna. Häng med!

  Det våras för bokälskarna!

  En klassiker som fått upprättelse

  Bok God morgon, midnatt!

  Författare Jean Rhys

  Förlag Modernista. (Romanen kom ut första gången 1939.)

  En djupt deprimerad brittisk kvinna vandrar omkring på Paris gator i ett försök att komma över sitt misslyckade äktenskap och sitt barns död. En enda lång hjärtskärande stream of consciousness om utsatthet, missbruk och framför allt skam. Skammen över att vara fattig. Skammen över att vara ensam. Skammen över att känna skam. God morgon, midnatt! fick inget större genomslag när den kom, men har numera fått den upprättelse den förtjänar.

   

  Lyssna på Gunilla von Platens fascinerande livshistoria!

  Bok Draken i rummet

  Författare Gunilla von Platen, berättat för Malin Roos

  Inläst av Gunilla Leining

  Förlag Bonniers

  "Du är så stark som aldrig låtit dig kuvas av en man." Varje gång folk säger så till den framgångsrika företagsledaren Gunilla von Platen tänker hon att de skulle bara veta.

  Efter att ha lyssnat på hennes självbiografi vet vi, och det med råge. Vi får höra om hennes tuffa uppväxt där hon endast ett par år gammal blev vittne till att mamman skottskadades så svårt att hon nästan strök med, om en lång flykt till Sverige, där föräldrarnas och brödernas kontroll ledde till svår bulimi. Hon förde statistik över kräkningarna, fem gånger på en dag innebar en dålig sådan.

  Hon stod emot kraven på att bli bortgift och valde istället själv sin man – en fullfjädrad alkis – vilket ledde till att hon blev en världsmästare i medberoende.

  När det visade sig att hon hade säljtalang och utklassade alla män löd de ständiga glåporden: "Du ska inte tro att du är något." Och: "Vem har du legat med för att få jobbet?"

  Det faktum att Gunillas pappa vägrade ta emot socialbidrag är förmodligen en av orsakerna till hennes makalösa framgångar som entreprenör. Gunilla blev som barn snabbt varse att hon aldrig skulle få något gratis, och hon och hennes syskon fick jobba för att bidra till försörjningen hemma. Att göra affärer var som sockerdricka rätt ut i blodet för Gunilla som hela tiden ville ha mer, bättre dealar, bättre priser, bättre resultat.

  Journalisten Malin Roos vassa, effektiva språk, inläst av min favorit Gunilla Leining, förstärker bokens viktiga budskap: Du kan! Tro på dig själv! Vad är det värsta som kan hända? Ta aldrig någonsin någon skit!

   

  Döden kommer när den vill

  Bok Det måste gå ett år, sägs det

  Författare Yvonne Granqvist Schultz

  Förlag Eget

  Andas

  Andas nu

  Andas

  Annars svimmar du

   

  Vackert och med en gnutta varm humor skildras det som inte får hända – den oerhörda katastrofen som är förlusten av ett barn. Döden kommer när den vill, skriver Yvonne Granqvist Schultz och konstaterar att hon är skadad för livet.

  Efter ett år av nattsvart sorg som resulterade i den här diktsamlingen bestämmer hon sig att – för sonens skull – leva vidare. Det är vi tacksamma för, vi som vill läsa mer av Granqvist Schultz.

   

  Enastående och klaustrofobisk

  Bok Klåda

  Författare Ellen Strömberg

  Förlag Schildts & Söderströms

  Jag som upplevt fasansfull (i mitt fall biverkningsutlöst) klåda får rysningar av igenkänning av Ellen Strömbergs naturtrogna beskrivningar av klådan som ett väsen som har tagit henne i besittning. Ett monster som vill ut under de sömnlösa nätterna och som utsöndrar ett illaluktande sekret.

  Strömberg har skrivit en enastående, klaustrofobisk bok om kroppsförhållande, utbrändhet, psykisk ohälsa och en sårig mor–dotter-relation.

   

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!