• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Nu har Lisky fått ett tryggt hem

  Lilla kattungen Lisky hittades övergiven i ett sopkärl. Men tack vare en vänlig själ blev hon omhändertagen och placerad i ett kärleksfullt hem.

  Nu har Lisky fått ett tryggt hem
  Lilla Lisky fick flytta in hos en fodermamma som hade en jämnårig kattunge. Andra hemlösa kattungar har inte samma tur. Foto: Djurskyddet Skellefteå

  I Lövånger gick en dag i juni en person på hundpromenad. Under vandringen går hunden plötsligt fram till ett svart sopkärl och visar intresse för den. Ägaren väljer att titta närm­are och öppnar kärlet. Inuti hittar de en liten gråspräcklig kattunge. Kattungen är stressad och hungrig. 

  Personen som hittade kattungen i sopkärlet ringde direkt till Djurskyddet Skellefteå. En person åkte ut till Lövånger för att hämta upp den lilla katten. Djurskyddet Skellefteå kunde konstatera att kattungen var ungefär tre veckor gammal och inte chipmärkt. 

  – Vi förstod på en gång att kattungen från början haft ett hem, eftersom hon var väldigt social och van vid människor, berättar Hanna Stuxberg, ledamot i styrelsen i Djurskyddet Skellefteå. Trots att vi efterlyste mamman och ägarna så fick vi inget napp. 

  Kattungen fick namnet Lisky. Föreningen gjorde ett inlägg på sin Facebooksida och efterlyste en fodermamma med diande kattungar i samma ålder. Inlägget gav stor respons. 

  – Det var många som svarade på vårt inlägg, säger Hanna. Lisky var bara tre veckor och behövde en mamma.

  Liskys fodermamma tog hand om henne som sin egen. Foto: Djurskyddet Skellefteå

  Lisky flyttade till en fodermamma som också hade en jämnårig kattunge. Hon tydde sig snabbt till kattmamman och sin nya syster. Mamman tog hand om henne som om hon vore hennes egen. Lisky började må bättre och ökade i vikt. Om dagarna lekte hon mycket med sin nya syster. 

  – Det är svårt att förstå hur någon kan lämna en kattunge i ett sopkärl, säger Hanna. 

  Historien skulle ta ännu en vändning. Samma dag som Lisky hittades hade en barn­familj räddat en annan kattunge från att bli uppäten av fåglar. Händelsen inträffade nära det sopkärl som Lisky hittats i. Ett par dagar senare fångades även mamman och en bror till Lisky in; de hade blivit utslängda i Västra Hökmark.

  Djurskyddet Skellefteå har tagit hand om samtliga ­katter och omplacerat dem alla till nya, kärleksfulla hem. När Lisky var 13 veckor fick hon flytta hem till sin nya familj – en barnfamilj med en vuxen katt.

  Lisky var redan från början social och trygg med människor. Foto: Djurskyddet Skellefteå

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!