18 tips för vintertrött hår

[b]FRISSAD[/b] Torr luft, kyla och mössa gör kalufsen flygig och får stråna att se vissna ut. Misströsta inte – det finns smarta knep som piggar upp ett platt och livlöst vinterhår!

1 Bort med frissiga toppar

Ta hjälp av några droppar hårserum i topparna så slipper du frissigt hår. 

2 Smörj med olja

Använd inte för varmt vatten när du tvättar håret, och tillför gärna några droppar hårolja i schampot eller krama in olja i topparna efteråt. 

3 Extra vård

Har du långt hår är topparna några år äldre än håret i botten och behöver lite extra omsorg. Gör då en toppinpackning åtminstone en gång i veckan. 

4 Stärk med lera

Ta en stund varannan vecka och ge håret extra omsorg med en inpackning eller lerkur.

5 Stärkande kur 

Upplever du att ditt hår är tunt och torrt kan du prova en huskur med ricinolja. Värm en matsked ricinolja i händerna. Massera in i hela hårbotten. Ta mer olja om det behövs. Dra fingrarna från hårbotten ut till topparna så att oljan fördelas i hela håret. Linda in håret i en handduk för att hålla värmen. Låt sitta i cirka 30 minuter. Tvätta ur den överflödiga oljan.

6 Tvätta mer sällan

Håret känns ofta sprödare och svagare under de kalla månaderna. Vatten är uttorkande, och varje gång du tvättar håret försvinner hårets naturliga skydd och håret kan bli både frissigt och fort fett. Begränsa hårtvätten till max två gånger i veckan, och när du tvättar, massera in hårbotten och låt överblivet schampo löddra ner på topparna. Använd ett milt, naturligt schampo oavsett årstid. Ta i balsam efter varje tvätt och låt det sitta länge i håret innan du sköljer ur.

18 tips för vintertrött hår
Skölj håret med kallt vatten så slipper du frissiga toppar och håret blir mindre statiskt. Foto: Getty images

7 Ta en kalldusch

Skölj håret med kallt vatten innan du kliver ur duschen. Dels ger det mer lyster eftersom det kalla vattnet sluter det yttre skiktet på hårstråna, dels slipper du frissiga toppar eftersom fukten stannar kvar och håret blir mindre statiskt. Dessutom ökar blodcirkulationen i hårbotten.

8 Volym i duschen

För att få lite extra volym – testa ett schampo som stärker håret och på så sätt utökar tiden mellan ­tvättarna. 

9 Torka försiktigt

När du tvättat håret, klappa och krama ur fukten istället för att torka hårt fram och tillbaka. Låt sedan håret helst självtorka. Blött hår är känsligt, så vänta med att borsta tills det är någorlunda torrt. Använd heller aldrig platt- ­eller locktång innan håret är helt torrt, det sliter annars onödigt på håret.

10 Lyft med torrschampo

Tycker du att håret blir fett och smutsglansigt när du tvättar mer sällan, är ett torrschampo tricket mellan tvättarna. Förutom att öka volymen får håret en rejäl uppfräschning.

11 Ytlig polish 

För lyster och mjukhet är en hårolja ett måste, men kom ihåg att bara krama in några droppar i längderna, annars kan hår och hårbotten upp­levas som feta och oljiga. 

12 Massera mera 

Många tappar mer hår under vintern.   Genom  att ge   hårbotten regelbunden massage ökar blodcirkulationen och hårsäckarna stimuleras, ­vilket kan förbättra hårväxten. 

18 tips för vintertrött hår
Klipp gärna håret var 6e – 8e vecka. Foto: Getty images

13 Håll vätskebalansen

Kanske känner du dig inte lika törstig när temperaturen sjunker, men försök att dricka ordentligt eftersom vätska återfuktar en kliande hårbotten. En snygg vattenflaska nära till hands i handväskan gör det enklare att få i dig den vätska du behöver under dagen. 

14 Fukta luften

Den torra luften inomhus ­under vintern är påfrestande för håret. För extra fukt i hemmet – investera i en luftfuktare ­eller ställ en skål med vatten i nära anslutning till elementen. 

15 Härligt med hästsvans

Att sätta upp håret är fint, men tänk på att använda en mjuk hårsnodd med klätt gummi utan metallfästen. 

16 Stressa ner

Livsstilen påverkar i högsta grad hårets kvalitet. Stressa mindre, ät en allsidig kost med mycket grönsaker, baljväxter, nötter, frön och bär som innehåller zink och folsyra. Undvik rökning eftersom det hämmar blodcirkulationen och gör att mindre syre kommer till hårsäckarna.

17 Sov på siden

Sängkläder av bomull sägs torka ut både hud och hår ­eftersom tyget drar åt sig fukt. Då kan ett mjukt örngott av siden vara ett alternativ.

18 Ta till saxen

Klipp kluvna toppar var sjätte till åttonde vecka. Då stoppas det skadade från att arbeta sig uppåt på stråna, och du slipper klippa av så mycket när du väl besöker frisören.

Scroll to Top