Ali är homosexuell – utvisning kan innebära döden

Ali Hosseini förlorade båda sina föräldrar som ung och flydde från Afghanistan och ett liv fyllt av ovisshet och våld. I Sverige riskerar han utvisning trots att det med största sannolikhet skulle innebära döden.

Ali har precis blivit utsläppt ur Migrationsverkets förvar i Gävle, där han suttit i två månader i väntan på att skickas tillbaka till Afghanistan. Ali är en kristen, homosexuell ung man vars asylskäl ifrågasätts av Migrationsverket.

– Jag är inte den första kristna HBTQ-personen som genomgått en rättsosäker asylprocess, och jag kommer nog tyvärr inte att vara den sista.

Ali växte upp i Afghanistan och blev tidigt föräldralös, hans pappa rånmördades och kort därefter dog hans mamma i en bilolycka utanför sjukhuset hon arbetade på. 

– Tiden efter det, våldet jag utsattes för som ensam tonåring i Kabul, och flykten till Europa vill jag helst glömma. Och idag vet jag fortfarande inte var min syster befinner sig.

Första kärleken

Han var 11 år när han för första gången förälskade sig i någon av samma kön. Han visste redan då att hans känslor var förbjudna och under sin första intervju med Migrationsverket vågade han därför inte berätta om sin läggning, något som förföljt honom genom hela hans fortsatta asylprocess.

– Sedan jag kom ut så har mer än hälften av mina afghanska vänner tagit avstånd från mig och sagt upp kontakten. Vissa pratar bakom min rygg. Men jag vill inte skapa några problem för dem, och jag vill inte ha några problem själv. Jag vill leva som en fri människa i Sverige, i stället för att leva ett liv i förföljelse och förtryck i mitt hemland på grund av min sexuella läggning och min kristna tro.

Blev plötsligt papperslös

Den 8 november förra året frågade en polis efter Alis legitimation och informerade honom att han tre dagar tidigare fått avslag på sitt verkställighetshinder. Lite förenklat betyder det att om man fått avslag på sin asylansökan kan man åberopa ett så kallat verkställighetshinder om man anser att det finns skäl till att man inte kan åka tillbaka till sitt hemland. Nu hade han alltså fått avlsag på detta också och placerades i Migrationsverkets förvar.

– En av utgångspunkterna för flyktingkonventionen är att stater ska erbjuda sina egna medborgare skydd från förföljelse. I Afghanistan väntar tortyr, våldtäkt och döden en sådan som mig.

– Jag är tacksam för det stöd jag har fått av min svenska familj, mina vänner, min pojkvän, min skolkurator och ideella krafter. Det var många som skrev intyg om min sexualitet till Migrationsverket. Men inte ens verkligheten kunde övertyga myndigheten, berättar han.

Ett liv i ovisshet

Ali har nu fått en ny prövning på grund av sin religiösa övertygelse, men han tror själv inte att Migrationsverket kommer ge honom asyl, eftersom de inte trodde på honom när han äntligen vågade berätta för dem om sin läggning. 

– Sverige har en statsminister och en migrationsminister som har försvarat många orimliga utvisningsbeslut med att hävda att i Sverige får alla en individuell och rättssäker prövning, och får man avslag på den så ska man åka hem. Men vad ska man göra om man inte har fått en rättssäker prövning och inte kan åka hem?

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top