Så ska funktionsvarierade bli mer synliga

På den internationella funktionshinderdagen den 3:e december lanserar DHR – Riksförbundet Delaktighet, Handlingskraft och Rörelsefrihet – tretton rättighetsikoner som ska synliggöra funktionshinderfrågorna.

FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning är ett viktigt dokument som DHR och funktionshinderrörelsen ofta hänvisar till. Lika viktiga är de globala målen för hållbar utveckling i Agenda 2030, som Sverige har åtagit sig att försöka uppnå. 

– Det kan vara svårt att se kopplingen, men de globala målen förutsätter mänskliga rättigheter. Genom de nya Rättighetsikonerna har vi försökt skapa samband och begriplighet, säger Karolina Celinska, rättighetspolitisk samordnare på DHR.

 

 

Så ska funktionsvarierade bli mer synliga
Några av de 13 rättighetsikonerna framtagna av DHR.

Tretton ikoner

Med hjälp av pengar från SIDA har DHR kunnat etablera ett samarbete med The New division, en svensk byrå som också har tagit fram symbolerna för Agenda 2030. 

– De globala mål som har direkt bäring på personer med funktionsnedsättning har kopplats till ett urval av konventionens artiklar. Utifrån det har vi skapat 13 grafiska symboler som kan laddas ned och användas kostnadsfritt av alla som jobbar med frågorna, säger Janna Olzon, kommunikatör på DHR. 

Rasmus Isaksson, förbundsordförande för DHR, är glad för att Rättighetsikonerna ska lanseras;

– Vår förhoppning är att de här grafiska symbolerna på ett enkelt sätt ska kunna illustrera ganska komplexa frågor och göra dem mer synliga och kända. Vi hoppas också att symbolerna ska inspirera till samtal och diskussion om hur vi kan förbättra livsvillkoren för alla med funktionsnedsättning, säger han. 

Så ska funktionsvarierade bli mer synliga
Karolina Celinska (t.v.) och Janna Olzon (t.h.) har arbetat med att ta fram rättighetsikonerna. Foto: DHR

Bakgrund

Agenda 2030 och dess 17 globala mål för hållbar utveckling antogs av FN:s alla medlemsstater i september 2015. Målen ska vara vägledande för såväl FN som världens länder, i syfte att tillsammans uppnå en socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbar utveckling. 

Den övergripande målsättningen syftar till att utrota fattigdom och hunger, förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla, uppnå jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor samt säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser. 

FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning innehåller 50 artiklar som beskriver vilka mänskliga rättigheter som personer med funktionsnedsättning har, och vad som krävs för att inte kränka dessa rättigheter. Den utgår ifrån att det går att ta bort och förebygga funktionshinder genom förändringar i miljö och omgivning. 

Alla lagar och all offentlig verksamhet i Sverige ska följa konventionens artiklar. Det innebär att myndigheter, landsting, regioner och kommuner är skyldiga att respektera, skydda, uppfylla och främja rättigheterna. Konventionen gäller i Sverige sedan 2009.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top