• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Gör mönster med Shibori

  FÄRGGRANT Genom att sy och linda trådar runt en bit tyg och sedan färga det blir det fina mönster där färgen inte har ­kommit åt.

  Gör mönster med Shibori
  Foto: Thomas Harrysson

  Shibori är en teknik som används för att göra mönster på tyger som ska färgas och kommer från Japan. Den liknar batikfärgning, men då används vax för att skapa mönster. När man färgar med Shibori syr man eller knyter om tyget så att färgen inte kommer åt på alla stället och bildar på så vis vackra mönster. 

  Material
  Tyg i ull eller siden (som är lättare att färga än bomull, till exempel), kraftig sytråd (som inte går av när stygnen ska dras ihop), en längre synål, markeringspenna, kartong (mjölkkartong funkar fint)

  Rita en kvadrat på tyget med en markeringspenna. Ta hjälp av en mall som du enkelt tillverkar av en bit kartong. Fyrkanten kan användas för att mönstra en hel yta. Gör gärna ett prov för att se hur det blir.

  Gör så här

  1.  Klipp till ett tyg som är 18 x 18 cm. Rita med markeringspenna upp ett rutsystem enlig bilden. Rita ut rutorna med 0,5 cm mellanrum och med 1 cm till ytterkanten

  Ta en tråd som är ca 35 cm lång och gör en stor knut i ena änden. Trä tråden på nålen och börja sy rutan i översta vänstra hörnet. Sy med små tråckelstygn. Fortsätt med rutan till höger och gör på samma sätt tills alla rutor är sydda.

  2.  Dra bort nålen från tråden och dra ihop stygnen så mycket det går. Snurra tråden runt den topp som bildas, i samma riktning som du sytt. Vira tråden nerifrån markeringen och upp en bit mot toppens spets. Fäst tråden i toppen med ett dubbelt halvslag.

  Börja dra ihop och knyta den översta rutan till vänster. Ta därefter rutan intill och fortsätt vidare tills alla rutor är knutna.

  3.  Färga tyget. På Internet kan du hitta flera återförsäljare som säljer färgpulver avsett för ull och siden. I häftet Shibori finns instruktionerna hur du gör när du färgar med färgpulver, ättika och vatten.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!