Sommaren kan vara extra stressig för barn med psykisk ohälsa

Stiftelsen Min Stora Dag och artisten och ambassadören Amy Deasismont har gjort förberedelsefilmer för barn som kan behöva extra stöd när vardagens rutiner bryts på sommarledigheten.

För många barn med ångestproblematik innebär sommarledigheten en extra stress över att allt inte kommer att vara som vanligt. Den nya och annorlunda vardagen blir en tuff utmaning som kräver hjälp och förberedelser för att man ska känna sig trygg.

Till lovet har stiftelsen Min Stora Dag därför tagit fram ett förberedelsestöd som bland annat består av egenproducerade förberedelsefilmer. Skådespelaren, artisten och den mångåriga Min Stora Dag-ambassadören Amy Deasismont är berättarrösten till filmerna och karaktären Pim.

– Jag är så glad att få göra rösten till Pim i dessa viktiga och fina filmer som kan hjälpa barn att känna sig tryggare och lugnare när något ska hända. Det kan kännas jobbigt och ängsligt inför att göra något man inte gjort förut – Resa till en ny plats eller vara på en plats där det finns mycket ljud och intryck man inte är van vid. Att se filmerna kan hjälpa ett barn att förbereda sig och det känns plötsligt mindre läskigt, berättar Amy.

Vardagens rutiner bryts 

Barn och unga som har oro, ångest eller utmaningar med sin psykiska hälsa kan tycka att det är ansträngande att göra nya saker och det kan vara krångligt när vanliga rutiner bryts. Speciellt svårt kan det vara i övergångsperioder som när sommarlovet börjar och vardagshjulet byts ut. Att ta tåget till mormor eller går ut på restaurang med familjen kan för många barn kännas supertufft utan rätt förberedelser. Därför har Min Stora Dag tagit fram ett förberedelsestöd, bland annat i form av specialproducerade filmer, för att skapa bättre förutsättningar för barn och unga med oro.  

– Det är skönt att förbereda sig. Då känner man sig trygg och chanserna ökar att både kunna och orka delta i en ny aktivitet. Jag är själv förälder till ett barn med NPF-diagnoser och hemma hos oss har tydliga förberedelser och illustrerande verktyg som hjälper till att visualisera vad, var, hur och när vi ska göra något visat sig vara en stor hjälp. Jag hoppas och tror att de här filmerna kan bli ett fint stöd för många barn och familjer och att de kan bidra till ett lite lättare och roligare sommarlov, säger Min Stora Dags generalsekreterare Jennifer McShane.

Förberedelsestödet finns på Min Stora Dags hemsida och består av filmer, guider, tips och hjälpmedel för att man ska kunna förbereda sig tillsammans med sitt barn på ett bra sätt inför den aktivitet som man planerar

– De här filmerna kommer självklart också användas som en stärkande del i vår egen verksamhet, berättar Jennifer. 

– Förberedelsestödet kommer vara en fin hjälp inför våra läger och andra Stora Dagar när barnen gör något själva första gången, fortsätter Jennifer.

Vill du veta mer?

Besök Min stora dags hemsida för mer läsning, tips och råd: https://bit.ly/2Y05lyb

 

Scroll to Top