• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Stor kulturguide till Sommarsverige

  Sommarens kulturscen är en godispåse med såväl gamla godingar som premiärer. Här tipsar Icakuriren om 35 höjdpunkter på olika scener och ­museer runt om i landet.

  Stor kulturguide till Sommarsverige
  I sommar väntar Allsång på Skansen med Sanna Nielsen, utställningar med bland annat Ester Blenda Nordström och diverse härliga festivaler. Foto: Getty Images

  Sommarturné: Peter Jöback

  Var: På scener runt om i Sverige.

  När: Till och med 17 juli. 

  Peter Jöback har nyligen släppt egen musik på skivan Humanology och haft föreställningar på Cirkus i Stockholm. Nu ger han sig ut på Sverigeturné.

   

  Utställning: Elsa Danson Wåghals

  Var: Bror Hjorths Hus, Uppsala. 

  När: Till och med 25 augusti. 

  Under 1930- och 1940-talen deltog Elsa Danson Wåghals i samlingsutställningar runt om i världen och verkar ha blivit någorlunda etablerad i det svenska konstlivet. Men efter hennes död 1977 föll konstnärskapet snart i glömska. Det är nu dags att väcka det till liv igen.

   

  Fotoutställning: Vincent Peters - Light Within

  Var: Fotografiska, Stockholm. 

  När: Till och med 8 september. 

  Med ett öppet hjärta och en lika öppen blick möter han omvärlden. Här visas ett 40-tal tablåer av den kände mode- och porträttfotografen Vincent Peters. 

   

  Utställning: Moonlight

  Var: Hasselblad Center, Göteborg.

  När: Till och med 22 september.

  Människans första steg på månen förevigades med Hasselbladkameror, som var del av samtliga Apollofärder 1969–1972. Bilderna hör till de mest ikoniska i fotografins historia. De visade oss månen, men även jorden, som vi aldrig sett den förr. Utställningen uppmärksammar 50-årsjubileet av månlandningen.

   

  Konserter på Gröna Lund

  Var: Gröna Lund, Stockholm

  När: Till och med 27 september. 

  Grönan Live kallar sig Sveriges längsta festival med över 60 konserter. Sven-Bertil Taube, Band of Horses, Miss Li, Seinabo Sey och Miriam Bryant är några av artisterna som står på scenen i sommar.

   

  Utställning: Owe Gustafson

  Var: Åberg Museum, Bålsta. 

  När: Till och med 29 september. 

  Original och grafik av Owe Gustafson – författare, konstnär, illustratör och tecknare. Han är mest känd för bilderna och animationerna till barnprogrammet Fem myror är fler än fyra elefanter, som hade premiär i SVT 1973.

   

  Utställning: Ester Blenda på Skarhults slott

  Var: Skarhults slott, utanför Eslöv. 

  När: Till och med 29 september. 

  Ester Blenda Nordström var direktörsdottern som vägrade vara fin flicka. Hon levde i en tid då kvinnor gick klädda i långklänning och inte hade rösträtt. Själv var hon reporter på Svenska Dagbladet och körde runt på motorcykel, klädd i byxor, kedjerökande, och reste jorden runt med en pistol i väskan. Här är utställningen om hennes liv.

  Ester Blenda Nordström vägrade att vara en fin flicka.Se utställningen om hennes liv på Skarhults slott.

  Multimedia utställning: Vad van Gogh alive – the experience

  Var: Kalmar slott, Kalmar. 

  När: Till och med 1 november. 

  Vincent van Goghs verk har visats över hela världen i över 100 år – men aldrig så här. The experience är en digital konstupplevelse med levande grafik och musik som stimulerar alla sinnen. Målningarna får liv genom projektioner i stor skala med livfulla detaljer. 

   

  Utställning: Not a single story II

  Var: Wanås konst, Vanås. 

  När Till och med 3 november. 

  Internationell grupputställning. Utgångspunkt i utställningen kommer från författaren Chimamanda Ngozi Adichies välkända Ted-talk Faran med bara en berättelse

   

  Utställning: Bohemian luxury – liberty style

  Var: Tjolöholms slott, utanför Göteborg. 

  När: Till och med 30 december. 

  När Blanche Dickson lät bygga sitt drömhus, Tjolöholms slott, valde hon stora delar av inredningen från det fashionabla varuhuset Liberty på Regent Street i London. Nu berättar Tjolöholm historien om det nyskapande livsstilsvaruhuset i samarbete med Fashion and Textile Museum och Liberty i London. 

   

  Utställning: Tankar i glas – konstglas från 1960 till idag

  Var Läckö slott, Lidköping.

  När 6 juni–25 augusti.

  Unikt konstglas av ett 50-tal konstnärer ur ­Nationalmuseums samling av modern glaskonst från 1960 och framåt. Inför utställningen har de nu levande konstnärerna ombetts formulera sina tankar i ord.

   

  Teater: Tartuffe i Härnösand

  Var: Friluftsmuseet, Härnösand. 

  När: 16–29 juni. 

  Molières klassiska komedi – men på ett nytt sätt. Regissören Claes Åström, med rötter i Härnösand, har stor erfarenhet av att arbeta med både clown och commedia dell'arte, och Tartuffe spelas i denna tradition.

   

  Fotoutställning på Gällivare museum

  Var: Gällivare museum, Gällivare.

  När: 19 juni till 17 augusti.

  Den prisbelönte naturfotografen Serkan Günes har bytt Stockholms storstadsdjungel till Lapplands vildmark. Under ett års tid har han dokumenterat det som samerna kallar "de åtta årstiderna". Utställningen har samma namn. 

   

  Allsång på Skansen

  Var: Sollidenscenen, Skansen, Stockholm.

  När: 25 juni–13 augusti. 

  Åtta tisdagar i sommar bjuder SVT och Skansen in till allsång. Programledare är Sanna Nielsen. Till genrepet klockan 17 går det att boka sittplats via Skansens restauranger, däremot är det inte möjligt att boka sittplatser framför scenen. För att se allsången betalar man bara entréavgift. 

  Sanna Nielsen leder Allsång på Skansen i år igen.

  Konsert: Carola – naket

  Var: Sverigeturné.  

  När: Premiär 26 juni på Rosendals slott. Tolv konsertdatum finns bokade. 

  Carola bjuder på en nedtonad, akustisk konsert. Hon åker på Sverigekonsert med bara två musiker och ska spela sina personliga favoriter. 

   

  Konsert: Bob Dylan

  Var: Ericsson Globen i Stockholm, Scandinavium i Göteborg och Karlstad CCC i Karlstad. 

  När: 26, 28 och 30 juni. 

  Bob Dylan och hans band kommer till Sverige. Bob Dylan fick Nobelpriset i litteratur 2016 för att ha "skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen", enligt Svenska Akademiens motivering.

   

  Teater: Romeo och Julia, av William Shakespeare

  Var: Norrbottensteatern, spelas på olika platser, start i Hägnan, Gammelstad Luleå.

  När: 27 juni–12 juli. 

  Romeo och Julia är en av världens mest kända och älskade tragedier. Men denna gång görs den med ett helt nytt grepp – alla roller spelas av clowner. 

   

  Festival: Lollapalooza

  Var: Gärdet, Stockholm. 

  När: 28–30 juni.

  Tredagarsfestival med bland andra Foo Fighters, Travis Scott, Laleh och Lana Del Rey. 

   

  Utställning: Fotograferna Hans Hammarskiöld & Dag Hammarskjöld

  Var: Fabriken Bästekille, Kivik. 

  När: 29 juni–29 september. 

  Hans Hammarskiöld är ett av de ledande namnen inom svensk fotografi. Dag Hammarskjöld är mest känd som diplomaten Hammarskjöld, men här får vi lära känna en tidigare okänd sida – fotografen Hammarskjöld.

   

  Utställning: Wunderbaum

  Var: Kulturparken Småland

  När: 26 juni–10 november

  Utställningen undersöker människans relation till granen och hur vi förhåller oss till den som bruksvara, konstverk och hantverk. Vilken roll har granen spelat historiskt och vilken betydelse har den idag? 

   

  Vilken roll har granen spelat för historien? Det kan du få reda på om du ser utställningen Wunderbaum på Smålands museum.

  Turné: Ulf Lundell

  Var: Sverigeturné med start på Sofiero, Helsingborg. 

  När: 29 juni–24 augusti. 

  Ulf Lundell gör comeback med en konsertturné genom Sverige. "Jag tar mitt ansvar. Vi kan inte ha en så torr och het sommar till. Jag ger mej ut på turné igen sommar -19. Det kommer garanterat att regna. Överallt." 

   

  Almedalsveckan 2019

  Var: Visby, Gotland. 

  När: 30 juni–7 juli.

  Partiveckan i Almedalen har länge varit en tradition. Partiledarna håller sina tal och det arrangeras åtskilliga seminarier och debatter – allt med politisk inriktning – på ön. Almedalsveckan genomförs alltid vecka 27.

   

  Teater: De tre musketörerna

  Var: Sommarteatern i Ystad. 

  När: 7 juli–4 augusti.

  I 20 år har Sommarteatern i Ystad bjudit på barnteater. Sommarens De tre musketörerna är en familjemusikal om förväntningar och vikten att följa sina drömmar.

   

  Festival: Peace & Love

  Var: Folkets park, Borlänge.

  När: 4–6 juli. 

  Peace & Love firar 20-årsjubileum. Bob Hund, Eagle-Eye Cherry, Kitok och Loreen är några av artisterna som uppträder. 

  Festivalen Peace & Love firar 20 år.

  Musikfestival: Visfestivalen i Västervik

  Var: Slottsruinen, Västervik.    

  När: 11–13 juli.

  Visfestivalen i Västervik har arrangerats sedan 1966. I år kommer artister som Titiyo, Plura, Anders Wendin och Albin Lee Meldau.

   

  Konsert: Laleh

  Var: Slottsruinen, Borgholm, Öland.

  När: 13 juli.

  Laleh, en av Sveriges största och mest folkkära artister, släppte nytt album i våras. Senast Laleh spelade i Borgholm, 2017, var det fullsatt. Se även andra konsertställen.

   

  Sommarkonserter på Artipelag

  Var: Artipelag, utanför Stockholm. 

  När: 13 juli–17 augusti.

  Jazz och soul – under fem kvällar uppträder några av Sveriges främsta musiker och sångare, däribland Jojje Wadenius och Rigmor Gustafsson, på konstmuseet Artipelag. Transport med direktbuss från centrala Stockholm kan bokas till konserterna. 

   

  Dansbandsveckan i Malung

  Var: Folkets park, Malung. 

  När: 14–20 juli. 

  Sju kvällar, sex dansbanor och 82 dansband. Nästan 100 000 besökare kommer till Malung för att njuta av musiken, dansen och stämningen. Alla de stora banden är här. 

   

  Musikfestival: Gotland Chamber Music Festival

  Var: S:t Nicolai ruin, Visby. 

  När: 23–27 juli. 

  I 34 år har Staffan Scheja arrangerat Gotland Chamber Music Festival. Staffans idé var att bjuda in och låta svenska och internationella toppmusiker mötas. Bland årets artister finns sopranen Elin Rombo, mezzosopranen Francine Vis och cellisterna Kristina Winiarski och Mats Lidström.

   

  Festival: Piteå dansar och ler

  Var: På olika platser i centrala Piteå. 

  När: 24–28 juli.

  Sommarens stora folkfest. Piteås gator fylls av dans, musik och evenemang. Årlig stadsfestival som har arrangerats sedan 1960. 

   

  Stockholm Pride

  Var: Pride Park på Östermalms IP är festivalens hjärta, Stockholm. 

  När: 29 juli–3 augusti.

  Nordens största Pridefestival som har varit igång sedan 1998. Popduon Icona Pop inviger, Melanie C uppträder med stor dragcabaret och ryska aktivistgruppen Pussy Riot hälsar på. 

   

  Festival: Way Out West

  Var: Slottsskogen, Göteborg. 

  När: 8–10 augusti.

  Tre dagar lång musikfestival i centrala Göteborg. Uppträder gör bland andra Zara Larsson, The Cure, Cardi B och James Blake. 

   

  Cardi B är en av alla efterlängtade artister på Way Out West.

  Stockholms kulturfestival

  Var: Kungsträdgården, Stockholm.

  När: 13–17 augusti.

  Fem händelserika dagar och kvällar i augusti. Kultur inom alla genrer, för alla åldrar. Årets tema är rymden och bland annat bjuds det på en specialvisning av filmklassikern Blade runner i S:t Jakobs kyrka. Festivalen är gratis.

   

  Konsert med Robyn

  Var: Sjöhistoriska museet, Stockholm.

  När: 17 augusti. 

  Förra året släppte Robyn albumet Honey, hennes första album på åtta år. I våras var hon på USA- och Europaturné. Spelningen på Sjöhistoriska är den enda hon gör i Sverige i sommar.

   

  Teater: Kristina Lugn 

  Var: Örebro länsteater, Örebro.

  När: Premiär den 31 augusti. 

  Föreställningen Gråt inte mer, Cecilia. Och inte du heller, Ursula har skrivits av Kristina Lugn. En countrymusikal om machoidealens baksidor. Musik av Niko Röhlcke från Weeping Willows. 

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!