Vår älskade radioklassiker – Sommar i P1 – fyller 60 år

Programmet är lika självklart en svensk sommardag om Kalle Anka är på julafton. Sommar i P1 har blivit synonymt med sommar, ledighet och hängmatta.

För 60 år sedan skissade Sveriges Radios dåvarande underhållningschef Tage Danielsson på en programidé: “Det ska vara lätt musik med prat med mening i”, tyckte han. Och så föddes programmet som sedan dess har varit en självklar del av den svenska sommaren. 

De första åren var sommarvärden snarare en presentatör som påannonserade olika programinslag. Den något mer avspända tonen var ny i Sveriges Radio och gillades av lyssnarna. Mellansnacket var så omtyckt att Sommar fick bli ett eget program med en egen programvärd. 

Idag är sommarpratare ett ord i Svenska Akademiens ordlista och Sommar har fått sin vinterversion: Vinter. Trots konkurrens från nya poddar och ljudböcker är Sommar populärare än någonsin, och i somras var programmet Sveriges största podd. Redan tidigt under sommaren hade poddlyssningen av Sommar slagit rekord på Poddindex. Programmet hade i snitt 1 174 000 lyssningar i veckan, en siffra som kan jämföras med populära P3 Dokumentär som hade 400 000.

– Det är helt fantastiska siffror. Vi kallar det dubbelträff – både en stor och växande poddpublik som lyssnar i efterhand och fortsatt höga lyssnarsiffror på direktsändningarna, säger Bibi Rödöö, som firar 23 år som programvärd.

Enkel och genial idé

Sommar har snarare fått en skjuts av poddar och nya sätt att konsumera medier. 

– Det är det som är så fascinerande – att programmet står sig i den nya, starka konkurrensen. 

Vad är framgångsreceptet?

–  Tage Danielssons programidé är ju lika enkel som genial. En person delar med sig av sina tankar och spelar sin favoritmusik under en och en halv timme. Sveriges Radio har varit uthålligt och hållit fast vid det konceptet även under perioder med minskat intresse. Jag har sedan förvaltat denna nationalklenod och förnyat med varsam hand och tror att Sommar kommer att finnas kvar inom överskådlig framtid. För hur skulle man kunna bli trött på en människa som generöst och genomtänkt delar med sig av sitt liv? 

Vilka sommarpratare genom åren minns du själv?

– Det är många förstås, men till exempel Nane Annan, som var gift med FN:s generalsekreterare Kofi Annan. Hon sommarpratade 1999 och jag tog med min son för att spela in programmet i FN-skrapan i New York. Nane bad att få låna min kamera, åkte upp med min son till 38:e våningen och fotograferade honom tillsammans med Kofi. Något jag upptäckte när filmen framkallades. Hennes omtänksamhet var så stor och vi bibehöll kontakten genom åren. 

Vilka prat har varit omdebatterade?

–  Jag kommer att tänka på Lena Anderssons uppgörelse med Jesus. Jag har stor respekt för att religion kan vara ett känsligt ämne, men jag var inte förberedd på de starka reaktioner som detta program framkallade. Jag befann mig på tennistävlingen Swedish Open i Båstad, och när jag lyssnade på programmet i sändning och hörde Lena Anderssons skarpa och kritiska formuleringar i kombination med den känslostarka sakrala musiken insåg jag magnituden. Sedan satt jag i intervjuer nonstop. I efterhand kan jag se att programmet ledde till bra diskussioner om religion – jag tycker om brobyggandet mellan olika sfärer av människor.

Många har scenskräck

Bibi Rödöö brukar säga att hon i princip aldrig har fått ett nej på en förfrågan om att ­sommarprata. 

– Med det menar jag att det aldrig är någon som säger: “Sommar? Nej, där vill jag inte vara med.” Sedan kan det förstås vara så att folk inte hinner, eller att de av olika skäl inte har möjlighet att medverka. 

Många medverkande har scenskräck och är nervösa inför sitt sommarprogram. 

– Det spelar ingen roll vad du har för bakgrund, Sommar i P1 är en enormt stor scen. Och programmet blir bara större och större. Det är många som tycker om Sommar och det är många som tycker om programmen. I somras recenserades programmet i 15 tidningar och det ställer stora krav på den som ska medverka. Du ska kliva ur din comfort zone – din yrkesroll – och vara dig själv. Jag har varit med om en sommarpratare som låste in sig på toaletten och inte vill komma ut till direktsändningen av presskonferensen för att han var så nervös.  

Vem?

– Jacob Mühlrad, kompositören. Lyssna på hans sommarprat – i början berättar han om det. 

Efter varje sändning sedan Bibi Rödöö blev ansvarig för 23 år sedan har värden ifråga fått direkt feedback – antingen från henne eller från en redaktör. 

– Så snart programmet är sänt hör vi av oss. Precis som en skådespelare som går av scenen efter en föreställning så är sommarvärden i behov av respons. I den stunden är alla människor – oavsett bakgrund och yrkesroll – otroligt sårbara och sköra. Att hela tiden ha värdarnas bästa i åtanke har varit min tanke sedan start. Bara en trygg människa kan leverera ett bra sommarprat.  

Motvikt till ensidighet

Bibi Rödöö laddar för en ny sommars Sommar och menar att programmet är viktigare än någonsin: 

– I vårt Facebookflöde uttrycks åsikter som påminner om våra egna. Vi umgås ofta med likasinnade och de nyheter som vi får presenterade för oss i sociala medier sållas fram baserat på det vi har intresserat oss för tidigare. Sommar är en motvikt till allt det där. Varje dag får vi ta del av en ny persons tankar och perspektiv. Vi får lyssna på olika slags berättelser. Där är Sommar helt outstanding. Jag tycker att Sommar är som ett folkuniversitet – man lär sig hela tiden nya saker

Vår älskade radioklassiker - Sommar i P1 - fyller 60 år
Alexander Bard, Anja Pärsons och Jan Guillou är några sommarprat vi minns genom åren. Foto: SVT Bild och Mattias Ahlm/Sveriges radio

7 sommarprat vi minns

 Journalisten och författaren Jan Guillou sommarpratade 1979 och anklagade politikern Per Albin Hansson för att ha tagit mutor. Programmet anmäldes och fälldes av Granskningsnämnden – och Jan Guillou hotades till livet. 

′ Konstnären Marie-Louise Ekman sommarpratade 1987 och inledde programmet med att säga ”Det är pissråttan själv som talar”. Hon läste upp flera hatbrev som hon fått sedan hon sommarpratade förra gången.

′ Den relativt okände komikern Henrik Schyffert sommarpratade 1993 och gjorde parodi på det folkkära Sommar-programmet. Han spelade Ulf Lundell, Evert Taube och Cornelis Vreeswijk och slog fast att segling är magiskt, att svenskar är stela och att barnen är det viktigaste vi har. Ironin gick inte fram. Han fick många vykort med tack.

′ Debattören och artisten Alexander Bard pratade om fördelarna med drogen ecstasy jämfört med alkohol i sitt sommarprat 2002. Efter programmet fick han debattera med en drogexpert i Sveriges Radios Studio Ett. 

′ Journalisten och författaren Mustafa Can sommarpratade 2003. Han talade om sin mamma Güllü och vann både Ikaros och Stora Radiopriset för sitt gripande modersporträtt.

′ 2012 års mest nedladdade sommarprat var den före detta alpina världsstjärnan Anja Pärsons. Hon berättade om sin flickvän Filippa och avslöjade att de väntade barn.

′ Cancersjuke musikern Kristian Gidlund var värd 2013. Inspelningen blev hans sista offentliga framträdande och berörde många lyssnare. Kristian Gidlund dog senare under året, då var han 29 år.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top