Stor bildspecial: Barbie fyller 60 år

Hennes kropp har debatterats sedan hon skapades, men det finns också de som kallar Barbie för feminist. Nu fyller världens mest sålda docka 60 år.

Foto: André de Loisted

När Barbie för första gången visades upp på en leksaksmässa i New York våren 1959 bar hon högklackade skor och dinglande örhängen. En kvinnodocka med smal midja och stor byst – vad var meningen? Jo, barn behöver en docka, som inte ser ut som ett barn, för att fantisera kring vuxenlivet, hävdade Ruth Handler. Som medgrundare till leksaksföretaget Mattel hade hon noterat detta när hon sett hur dottern Barbara lekte med klippdockor. 

Med draghjälp av en massiv tv-kampanj i Disney Channel fick Handler rätt: redan första året såldes omkring 300 000 dockor, därpå växte produktionen lavinartat under flera år. 

Barbie blir ungdomligare

Barbies succéartade framfart är utan tvekan kopplad till förmågan att hitta en publik, hänga med sin tid och ständigt utvecklas. För den oinvigde kan Barbie låta som ett samlingsbegrepp för ett antal likartade och anonyma dockor. Men det räcker med att studera ett par exemplar från olika år lite noggrannare för att upptäcka stora skillnader mellan olika modeller. Ja, även samma modell kan variera stort vad gäller färgen på läppstiftet, ögonmakeupen och nyans på håret. 

De första dockorna har något gåtfullt och vuxet över sig. Blicken är riktad åt sidan, läpparna inte ett dugg leende, kajalmålningen runt ögonen mörk och kraftfull. Men inom loppet av sju åtta år är mycket förändrat: Barbie tittar rakt fram, börjar le, får ungdomligare, rosigare hy. Hon blir också allt mer rörlig och lekfull i takt med att åren går.  

Bildspel: Barbies utveckling mellan 1960 och 1972


Barbie med hästsvans

Barbie ponytail nr 3 var gjord i en gummiartad plast som inte bleknar. Den kom 1960 och finns med brun och blå eyeliner som alternativ.

Bildlänk


Barbie kommer till Sverige

Sverige var Mattels första marknad utanför USA 1963. Barbie ponytail nr 6 kom i röd baddräkt, röda skor och har en lättare, delvis ihålig, kropp än tidigare dockor.

Bildlänk


Bubble cut – ny frisyr

År 1961 kom en Barbie i korthårig bubble cut-frisyr som tillverkades fram till 1967. Bubble cut var också den modell som det såldes mest av i Sverige när den lanserades.

Bildlänk


Barbie går på bio

Dockan heter Saturday Matinee i serien American Girl, long hair och kom 1965. De tidigaste kreationerna var mycket välskräddade.

Bildlänk


Barbie börjar jobba

År 1964 kunde Barbie ta jobb som flygvärdinna i tjusig uniform. Dockan heter American Girl, long hair, och kom 1964.

Bildlänk


Smart switch från 1967

Det sensationella med Barbie Color magic från 1966 var att hon med hjälp av medföljande vätskor kunde växla hårfärg och skifta ­kulör på kläderna. Att idag hitta dessa dockor i originalskick är därför mycket ovanligt.

Bildlänk


Budgetbarbie

Som en motvikt till alla dockor med fördyrande finesser kom 1971 Malibu Barbie, en budgetvariant utan tillbehör. Ögonfransarna målade istället för rotade. Unik är hennes solbränna – ingen Barbie före henne har haft solbränd hud. 

Bildlänk


Frisera mera!

En viktig poäng med Barbiedockor är att man kan frisera deras hår. År 1971 kommer dockan Growin’ pretty hair med hår som kan förlängas och kortas genom att man drar ut och skjuter tillbaka håret in i den ihåliga kroppen. 

Bildlänk


Rödhårig – en raritet

Hair happenin’ Barbie släpptes 1971, i en exklusiv specialutgåva. Hon har en twist ’n’ turn-kropp och blicken riktad rakt fram. Det skulle dröja nästan 20 år innan Mattel satsade på en rödhårig Barbie igen.

Bildlänk


Kan prata och hålla i prylar

År 1972 blir Barbie väldigt upp­tagen. Busy Barbie kan hålla saker i händerna, eftersom tummen nu kan öppnas och stängas. Samma år kommer varianten Busy talking Barbie, som även kan uttala inspelade fraser.

Bildlänk

De tidigaste exemplaren av Barbie ponytail nr 1 målades för hand och ansiktena kan därför se väldigt olika ut. När man övergick till så kall­ad stencilmålning minskade variationen, men färgerna på läppar, ögon, naglar och andra detaljer kan fortfarande skilja sig åt och ge dockorna olika uttryck. 

I samlarkretsar är intresset störst för Barbiedockor tillverkade mellan 1959 och 1972, då dockorna slutade tillverkas i Japan. Kvaliteten på både dockor och kläder anses där­efter ha sjunkit ganska radikalt. Dessutom var upplagorna fram till 1972 inte lika stora som under senare år – och en begränsad tillgång gynnar som bekant alltid efterfrågan.

Intresset för Barbie kanaliserades först genom fanklubbar för barn, som Mattel tog initiativ till genom sina återförsäljare. 

I Sverige växte det fram hundratals lokala Barbie-klubbar, som fick brevväxla med Barbie. Mona Sahlin, sedermera partiledare för Socialdemokraterna, var med och startade en sådan klubb, som hon drev tillsammans med några lekkamrater. Sedan 1994 är det medlemmarna i samlarsällskapet Barbieringen som sitter på den mesta sakkunskapen och som har hjälpt oss med många uppgifter till denna artikel. 

Barbie som feminist

Kerstin Bergström, ordförande i Barbieringen, hävdar bestämt att Barbie är feminist. 

– Hon har alltid tjänat sina egna pengar och ägt sina egna boenden. Ken är ju mest en accessoar. Barbie har haft en rad olika jobb, däremot har hon aldrig varit hemmafru. Barbie var den första kvinnan i rymden. Hon och Ken var uppe i rymden redan 1965 iklädda ändamålsenliga astronautkläder. Hon var dessutom den första kvinnan som kandiderade till presidentposten i USA. 

Barbie-bonanza: Se ännu fler Barbies i bildspelet

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top