Kvinnorna som ägde 2018

2019 är redan här, men vi vill ändå ta tillfället i akt att se tillbaka på några av de personer som förgyllde 2018 lite extra på olika sätt.

Även om det inträffade en del elände 2018 så finns det också mycket positivt som är värt att se tillbaka på och uppmärksamma. Lagar som ändrades, fotbollslandslag som skördade framgångar och tv-serier som underhöll oss. Och alla dessa starka och modiga kvinnor som vågade ta kampen. Kampen för klimatet, kampen mot sexismen, kampen mot alternativa fakta. Tack för att ni finns. 

Greta Thunberg – klimatkämpe

15-åriga klimataktivisten Greta Thunberg blev känd över hela världen när hon skolstrejkade för miljön. Varje dag fram till valet satt Greta utanför riksdagshuset i Stockholm för att föra fram sitt budskap – att klimatet inte kan vänta längre. Gensvaret blev enormt. Greta har inspirerat till strejker och demonstrationer världen över och utsågs nyligen till en av världens mest inflytelserika tonåringar av Time Magazine. I december bjöds hon in för att tala vid FN:s stora klimatmöte i polska staden Katowice. “Människor kommer att resa sig och anta utmaningarna vi står inför. Och eftersom våra politiska ledare uppträder som barn, så måste vi ta det ansvar som de borde tagit för länge sen”, sa hon bland annat i sitt tal. Heja Greta, säger vi.

Mia Skäringer – komiker

Kvinnorna som ägde 2018
Foto: Emma Svensson

Smarta, roliga, frispråkiga Mia Skäringer har varit en förebild att räkna med i många år. Efter att metoo briserade i Sverige hösten 2017 har komikern blivit en av de viktigaste rösterna för rörelsen. Själv har hon redan spridit det här budskapet en längre tid, och när nu resten av landet kommit ikapp bäddade det för storsuccé för nya showen Avig Maria – No more fucks to give. Biljetterna till Stockholm och Göteborg sålde slut på bara 8 minuter(!) och totalt har 175 000 biljetter sålts till över 30 arenor över hela Sverige. Extraföreställningar tillkommer och föreställningen kommer att fortsätta även under hösten. Vi gissar att 2019 också blir Mia Skäringers år!

Hanna Öberg – skidskytt

Kvinnorna som ägde 2018
Foto: Getty Images

Det rådde knepiga förhållanden på skyttevallen vid Alpensia skidcenter under vinter-OS i Pyeongchang. Segertippade favoriter som Anastasija Kuzmina och Laura Dahlmeier höll inte för trycket. Men det gjorde 22-åriga Hanna Öberg från Piteå. Svenskan som aldrig hade stått på pallen i världscupen var iskall och sköt fullt i alla fyra rundorna under damernas 15-kilometerdistans. Guldmedaljen var imponerande nog i OS-debuten – men det slutade inte där. När hon återigen sköt fullt under damernas stafett lyckades Hanna Öberg även föra laget hela vägen till en silvermedalj. Inte helt otippat belönades denna stigande stjärna med Bragdguldet 2018. 

Sara Danius – professor i litteraturvetenskap

Kvinnorna som ägde 2018
Foto: Pascal Le Segretain/WireImage

I samband med krisen i Svenska Akademien under våren 2018 lämnade Sara Danius sitt uppdrag som Akademiens ständiga sekreterare efter knappt tre år. Hon berättade att hon gärna hade fortsatt, men att det var Akademiens vilja att hon skulle avgå. Stödet från allmänheten lät inte vänta på sig. På sociala medier spreds bilder på alla som bar Saras signaturplagg knytblusen för att backa henne, däribland ledande politiker och andra offentliga personer. I sitt sommarprat fick Sara Danius chansen att redogöra för sin version av krisen i Akademien, och hyllningarna var ett faktum. Hennes avsnitt blev det som väckte allra flest reaktioner på sociala medier, och hon röstades fram av lyssnarna till att vinterprata samma år. 

Katarina Wennstam – författare och journalist

Kvinnorna som ägde 2018
Foto: Göran Segeholm

Ett annat sommarprat som blev mycket uppmärksammat var Katarina Wennstams avsnitt där hon fortsätter kampen mot mäns våld mot kvinnor, ett ämne som hon skrivit och debatterat om i över 20 års tid. Hennes feministiska brandtal berörde och engagerade många och slutade på fjärde plats på listan över de mest lyssnade sommarpraten. Hon röstades också fram till en av dem som lyssnarna allra helst ville höra vinterprata i julhelgen. Där fortsatte hon på samma tema, för som hon själv sa till Sveriges radio: “Det finns fortfarande så oerhört mycket mer att göra när det kommer till jämställdhet och kampen mot våldet mot kvinnor.”

Emma Frans – forskare

Kvinnorna som ägde 2018
Foto: Peter Jönsson

I tider som dessa, när USA har en president som ifrågasätter vaccination och om människan verkligen bidrar till klimatförändringar, är det extra viktigt med personer som tar kampen mot alternativa fakta. Personer som Emma Frans. Forskaren från Uppsala, som bland annat prisats som Årets folkbildare, säger själv att hon ser på varje dag som om det vore första april. Med krönikor i Svenska Dagbladet, medverkan i olika radio- och tv-program och sitt populära Twitterkonto når hon ut till en bred publik och kan slå hål på många av de myter och felaktigheter som sprids via nätet. 

Sarah Sjöström – simmare

Kvinnorna som ägde 2018
Foto: Getty Images

Vid det här laget är vi nästan bortskämda med att vår svenska simdrottning plockar hem den ena medaljen efter den andra, men vi måste ändå uppmärksamma att Sarah Sjöström gjort ett fantastiskt 2018. Inte nog med att hon vann världscupen för andra året i rad, dessutom blev hon första svenska simmare någonsin att ta fyra individuella guld i samma mästerskap under EM i simning i Glasgow. Snacka om att vara bäst när det gäller. 

Hedda Stiernstedt – skådespelare

Kvinnorna som ägde 2018
Foto: Julia Reinhart/Getty Images

En stor del av behållningen med SVT:s succéserie Vår tid är nu är skildringen av seriens olika kvinnoöden. En av de karaktärer som kommer oss närmast är Nina Löwander, som trots att hon på många sätt är priviligierad får kämpa hårt för att leva det liv hon själv vill leva. Den smarta, ambitiösa nattklubbschefen med bäst affärssinne i hela familjen gestaltas av Hedda Stiernstedt, så levande att vi nästan tycker oss känna henne på riktigt. Under Kristallengalan 2018 utsågs Hedda Stiernstedt till “Årets kvinnliga skådespelerska i tv-produktion”. Något säger oss att det bara är första priset av många för det här nya stjärnskottet. 

Scroll to Top