Avslöjande granskning: Hårfagra löften rena bluffen

Biotin, kiseloxid, äppelextrakt. Det är några ingredienser i de kosttillskott som sägs bidra till bättre hårkvalitet. Men hjälper de? – Nej, säger experterna.

“Siktar du på ett riktigt sommarsvall? Hair Volume innehåller biotin och zink som bidrar till att bibehålla normalt hår.”

Sommarsvall eller ej, vi är i alla fall många som drömmer om ett tjockare och vackrare hår. Olika företag lyfter fram olika ingredienser som orsak till deras produkts förträfflighet. 

Vi har granskat tio produkter som framför allt säljs på apotek och i hälsokostbutiker.

New Nordic, som säljer Hair Volume, framhäver äppelextrakt som en verksam ingrediens. “Äppleextraktet som används i denna tablett innehåller proanthocyanidin-B2. Äpplen är plockade, mosade, torkade och därefter de värdefulla substanser extraherade.”

Johanna Carlsson, specialistläkare med inriktning på håravfall, är mycket tveksam till äppelextrakt som verksam substans.

– Mig veterligen finns det inga vetenskapliga studier om proanthocyanidin-B2 och hår, förutom en liten äldre japansk studie gjord på råttor.

Samtliga produkter i Icakurirens granskning innehåller ämnet biotin, vitamin B7, som tidigare kallades vitamin H.

– Biotin är en populär komponent i tillskott för håravfall. Det finns i nästan all mat och produceras även av våra egna tarmbakterier vilket tillför oss mer än det dagliga behovet. Biotinbrist förekommer inte hos friska personer som äter blandad kost, säger Johanna Carlsson.

En annan populär ingrediens är kiseldioxid som bland annat finns i Original Silicea.

Enligt företaget ser ämnet till “att hårsäckarna får leverans av alla viktiga mineraler vilka är nödvändiga för normal hårväxt och vitalitet”. 

– Det finns ingen vetenskaplig grund för påståendet, menar Johanna Carlsson. Kisel är det vanligaste grundämnet efter syre.

– Här behövs mycket mer forskning. Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) har dessutom så sent som i år uppmanat EU att vara återhållsam när det gäller nanopartiklar (samlingsnamn för mycket små partiklar, reds tillägg) av kiseldioxid eftersom man inte vet vilka långtidseffekter ämnet har. 

Kändisar marknadsför

Flera företag rekommenderar dubbel dos i början av behandlingen. Den initiala dosen för den billigaste produkten, Stora hårkuren, ligger på 1:45 kronor, för tre tabletter, per dag. 

Den dyraste produkten per dos är Priorin. Den säljs av det tyska företaget Bayer, och en dagdos kostar 13:30 för två kapslar vilket är vad företaget rekommenderar som ingångsdos de första 90 dagarna – en kostnad på drygt 1 100 kronor. 

Många företag använder kändisar i marknadsföringen, ofta så kallade influencers, sociala media-profiler som får betalt för att skriva om en viss produkt. Det amerikanska företaget Sugarbearhair, som säljer små blå godisliknande gummibjörnar på burk, är ett exempel. 

Enligt företagets webbsida har “SugarBearHair arbetat framgångsrikt med sina sociala kanaler och följs idag av en och en halv miljon människor som de kommunicerar med dagligen”.

Johanna Carlsson beklagar att “totalt meningslösa produkter” kan få så stort genomslag i sociala medier. 

Gummibjörnarna innehåller en kombination av olika vitaminer, zink och jod. 

– Allt detta får friska individer i sig tillräckligt i kosten, möjligtvis med undantag för D-vitamin under vinterhalv­året. Överdosering av vitamin A, D och E innebär hälsorisk, så även med jod och zink.

På sin mottagning i Göteborg tar Johanna Carlsson emot patienter som söker för håravfall. Nästan alla har testat ett eller flera kosttillskott utan effekt. 

– Jag informerar dem om att det är bortkastade pengar om ingen verklig brist föreligger.

Finns det några studier eller vetenskaplig dokumentation som visar att kosttillskott kan bidra till bättre hårkvalitet eller tjockare hår?

– Nej, säger Johanna Carlsson. 

Hon får medhåll av Marie Lodén, legitimerad apotekare och docent i experimentell dermatologi ­(läran om hudsjukdomar).

Marie Lodén:

– Det finns inga vetenskapliga belägg som visar att extra tillskott av vitaminer, mineraler eller andra ämnen gör att håret växer bättre, blir tjockare eller glansigare om man samtidigt äter en vanlig kost. Kosttillskott kan ge bättre hälsa och utseende om man lever ett utsatt liv, som uteliggare, drogmissbrukare eller har andra sjukdomar, men ­gemene man får i sig de livsnödvändiga näringsämnena via vanlig mat.

Rökning påverkar negativt

Johanna Carlsson fortsätter:

– Många hänvisar till forskning men problem med beställd och köpt forskning har funnits i alla tider inom ­vetenskapsvärlden. 

Johanna Carlsson menar att studieresultat som talar mot sponsorernas affärsintresse inte redovisas. Studierna vinklas istället för att passa företagens behov. Studierna håller också dålig vetenskaplig grund. 

Enligt Johanna Carlsson finns det inga genvägar till finare hår i form av tabletter eller kapslar. Hon rekommenderar bra kost, regelbunden motion, vila och återhämtning samt att undvika rökning.

– Rökning påverkar håret mycket negativt eftersom bra blodcirkulation är viktigt för hårsäckarna. Rökning gör att mindre syrerikt blod kommer till hårsäckarna, det är något som alla inte verkar känna till.

Både Johanna Carlsson och Marie Lodén är mycket kritiska till företag som säljer produkter med påståenden som saknar vetenskapligt stöd.

Johanna Carlsson:

– Det finns många oseriösa aktörer på marknaden. Det är en miljardindustri vars enda syfte är att tjäna pengar.

Marie Lodén:

– Företagen lurar av folk pengar för det här är onödiga produkter att köpa och använda. Det är rent bondfångeri. 

Scroll to Top