• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Nu inför allt fler skolor hårdare disciplin

  På senare tid har många skolor gått tillbaka till att införa mer av disciplin och förbud. Enligt dem själva är det här något som hjälpt till att skapa bättre studiero och ordning.

  Nu inför allt fler skolor hårdare disciplin
  Foto: Getty

  Mobilförbud och hårdare tag mot skolk är något som fått effekt på Ströveltorps skola i Ängelholm. Skolan som haft problem med dåligt uppförande, nedskräpning och dålig studiero, införde nya regler i ett försök att vända trenden.

  – Som helhet ser vi att åtgärderna har gett effekt. Det har blivit mindre spring på skolan när eleverna håller sig i klassrummen, och de är bättre på att komma i tid, säger rektor Roger Sunvén till Helsingborgs Dagblad.

  Enligt rektorn lämnar nu eleverna på skolan in mobilerna utan att klaga. Men det största problemet skolan haft har varit med ett antal elever som skapat oro och dålig stämning.

  – Vi har genomfört kvarsittning, orossamtal och alla åtgärder som står till buds. Men vi tror inte att det enbart går att sanktionera bort problemen. Det finns en risk för att skapa en polarisering, vi mot dem, och då uppnår vi inte någon förändring. Det behövs både piska och morot, säger Roger Sunvén till Helsingborgs Dagblad.

  Moroten har enligt rektorn varit att hitta motivationen till varför de ska ta sig till skolan. Det har man försökt göra genom att visa på deras egen del i ett förlopp.

  Vi ska lära dem ta ansvar så att de utvecklas och rustar sig inför livet efter Strövelstorps skola, säger Roger Sunvén till Helsingborgs Dagblad.

  På Johannesskolans högstadium I Norrköping har man också gått mot mer regler och disciplin. Sedan tidigare hade man ett mobilförbud under lektionerna, men nu har man tagit det ett steg längre. Mobiltelefonerna lämnas nu in i små fack med lås på morgonen och återfås efter skoldagen.

  – Vi har märkt att mobiltelefonen nästan blir som ett stressande moment, där eleverna känner att uppmärksamheten dras mot mobilen, säger Daniel Yalin, arbetslagsledare för Johannesskolans högstadium till Norrköpings Tidningar.

  Ambitionen är att eleverna utan sina smartphones ska vara mer närvarande under skoldagarna. 

  – Vi vill att de ska umgås med varandra, se varandra och lära känna varandra mer. Nu har vi laddat upp med fler sällskapsspel och liknande för att skapa en mer social miljö. Att använda sociala nätverk på fritiden är självklart upp till var och en, säger Daniel Yalin till Norrköpings Tidningar.  

  Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!