• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så hjälper du fåglarna på bästa sätt i vinter

  Ett litet fågelbord där vi bjuder på allehanda läckerheter är ett välkommet näringstillskott för våra fåglar under vintern. Så här tar du hand om våra bevingade vänner på bästa sätt.

  Så hjälper du fåglarna på bästa sätt i vinter
  Ge våra bevingade vänner lite extra hjälp i vinter. Foto: iStock

  Visst är det mysigt att sitta i stugvärmen och studera aktiviteten kring fågelbordet under vintern. Det är också ett utmärkt tillfälle att på ett kul sätt lära barnen nya saker. Tävla om vem som kan se flest arter eller lär dem att se skillnad på våra olika gäster vid fågelbordet.

  Själv blir jag lika uppspelt varje vinter när jag ser årets första domherre och hoppas alltid innerligt att det ska dyka upp en flock vackra sidensvansar. Förra vinterns stora överraskning var ett fasanpar som dök upp troget nästan varje dag hela vintern.

  Men hur ska jag locka mina favoriter till fågelbordet? Vilka fåglar äter vad? Var ska jag placera fågelbordet för att skydda fåglarna från faror? Vad ska jag absolut inte bjuda på? Här kommer lite tips och råd som förhoppningsvis ger mycket fågelliv utanför ditt fönster i vinter.

   

  Att mata eller inte mata?

  Det korta svaret är ja, det är bra att mata fåglarna. Forskare vid University of Illinois i Chicago (UIC) gjorde en studie som visade att i "fågelvänliga" trädgårdar, där man bland annat matar fåglarna, bidrar till en en större biologisk mångfald. I dessa trädgårdar fanns dubbelt så många arter som i trädgårdar som inte var "fågelvänliga". Gör du dessutom rent fågelmatningen med jämna mellanrum så håller du fåglarna ännu gladare.

   

  Vilken typ av fågelbord är bäst?

  Det exakta utseendet på fågelbordet är inte det allra viktigaste. Det du dock bör tänka på är att skaffa ett fågelbord där fåglarna inte sitter i maten, det minskar risken för smittospridning. För att ytterligare minska smittorisken så är det klokt att rengöra din utfordringsanläggning med jämna mellanrum och själv tvätta händerna efter du har hanterat fågelbordet.
  Tänk också på att det blir mycket spill under fågelbordet, vilket kan dra till sig råttor och möss. Så se till att hålla rent även här.

   

  Var ska jag sätta upp bordet?

  Fåglar älskar att ha träd och buskar nära till hands så att de snabbt kan fly undan rovfåglar. Men tänk också på att försöka placera matningen så att katter inte kan komma åt den. Trädgårdens stora akrobat ekorren är svår att gardera sig emot. Men å andra sidan kan det vara ett nog så roligt nöje att se de små rackarna slå knut på sig själva för att komma åt godsakerna på fågelbordet. 

   

  Varför kommer det inte så många fåglar till mitt fågelbord?

  I samma studie som nämns här ovanför, så kom forskarna också fram till att en "fågelvänlig" trädgård behövde fler ingredienser än enbart fågelmatning. Ännu viktigare än utfodringen var att det fanns buskage och även fruktträd och bärbuskar i trädgården. Ett fågelbad eller en damm var också viktigt. Ett tips från Natursidan.se för att hålla fågelbadet isfritt längre är att stoppa ner en tennisboll som får flyta runt. Och enligt boken "Mata fåglar" ska du inte hälla någon form av olja i vattnet för att hålla det isfritt. Det riskerar  att förstöra fåglarnas fjäderdräkt så att de riskerar att frysa ihjäl.

  Det som i högst utsträckning skrämde bort fåglarna var om det fanns husdjur i närheten. Fåglarna blev förstås mest skrämda av katter.

   

  Vad bör jag ha för foder?

  Det finns inget rätt och fel när det gäller vilken typ av foder du använder. Men med vissa typer av mat är chansen större att du får se vissa arter. Här kommer en liten lista som är sammanställd av Natursidan.se.

  • Äpplen för trastar, rödhakar, svarthättor och sidensvansar
  • Osaltat smör kletat på trädstammar, talg, kokosfett eller ister för hackspettar, nötväckor, trädkrypare och mesfåglar
  • Solrosfrön och hampafrön för sparvar, finkar och mesfåglar
  • Jordnötter för mesfåglar, hackspettar, siskor och nötskrikor
  • Havre för gråsparvar och gulsparvar
  Fåglar äter över lag vad som finns tillgängligt. Ostbitar, kaffebröd och russin går också ner och att riskorn skulle vara en hälsofara för fåglar är en myt.

   

  Finns det ekologisk fågelmat?

  Ja, och det rekommenderas varmt. Talgbollar innehåller i många fall palmolja, som vid framställningen drabbar regnskogen. Man kan till exempel göra egna talgbollar på kokosfett (se nedan) och hos handlare som Slåttergubben kan man köpa ekologisk fågelmat.

   

  Så tillverkar du egna talgbollar

  Värm kokosfett försiktigt. Blanda i lätt hackade havregryn och jordnötter. Låt stelna något och tillsätt rumsvarmt margarin för att lättare kunna forma det i ett kokosnötsskal eller en kruka.

   

  Stora fåglar skrämmer bort de små och äter upp all mat. Vad göra?

  Vill du hålla de större fåglarna på avstånd så kan du sätta upp någon form av stålnät som de större fåglarna inte kan ta sig igenom.

   

  Jag bor i lägenhet, går det att mata ändå?

  Jodå, det finns fåglar som vågar sig fram även till balkongräcken och förnsterbleck. Sätt upp ett rör med jordnötter och solrosfrön, så får du med största säkerhet besök av bland annat blåmes, som inte är rädda för att komma ända in på husknuten. Tänk dock på att utfordra med frön utan skal, så det inte blir blir skräpigt på balkongen hos grannen under.

  Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!