• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så blir du bättre på att säga nej

  Är du den som alltid hjälper andra? Känner du samtidigt att du ibland vill säga nej men inte klarar av det? Det finns ett enkelt knep att ta till, som visat sig effektivt.

  Så blir du bättre på att säga nej
  Ett litet språkligt knep kan hjälpa dig att bli bättre på att säga nej. Foto: iStock

  Säger du alltid ja? Ställer du alltid upp? Lyssnar du alltid klart på kollegans långa historia? Det är en god egenskap att säga ja och vara tillgänglig för vänner och kollegor. Samtidigt finns det undersökningar som visar att om du ständigt finns till hands för andra bidrar detta till att du själv kan prestera sämre på ditt jobb.

  Det finns till och med ett uttryck för att beskriva en person som alltid är den som lyssnar på kollegornas klagan. Psykologer benämner dem "toxic handlers", vilket betyder ungefär giftdepåer på svenska. Man blir alltså en avstjälpningsplats för gnäll och klagomål.

  Men hur ska man då göra om man egentligen vill säga nej men inte riktigt klarar av det? Eller om man säger nej men folk inte respekterar detta? På nymag.com berättas i en artikel om ett enkelt knep man kan ta till för att vända trenden och våga säga nej och verkligen mena det. Nyckeln är hur man formulerar sig när man säger nej.

  Ta exemplet att folk förväntar sig att du svarar på jobbmejlen på lördag kväll. Om du säger "Jag kan inte svara på lördagkvällar", så har du inte sagt definitivt nej. Det finns fortfarande en antydan om att du faktiskt vill vara tillgänglig på mejlen även på lördag kväll och folk kommer förvänta sig detta. Säger du däremot "jag svarar inte på mejl på lördagkvällar", så har du tydligt gjort klart att du inte är tillgänglig och människor i din omgivning respekterar ditt beslut i större utsträckning.

  Läs mer: Tio smarta sätt att få en stressfri jul

  En studie från 2012 visade att när folk uttryckte sig på det senare sättet så fungerade det också som inre peptalk och det var lättare att stå fast vid sitt beslut. Det var effektivare att säga "jag missar inte min träning" istället för "jag kan inte missa min träning" eller "jag äter inte sötsaker" istället för "jag kan inte äta sötsaker".

  De senare uttrycken ger utrymme för att du faktiskt kanske ändå vill missa träningen eller vill äta sötsaker. Det andra uttrycket är definitivt – det finns helt enkelt inget utrymme för diskussion. Ett nej förblir därmed ett nej.

   

   

  Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!