• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Arbetsgivare till hårt angrepp mot ungdomars attityd

  I en artikel Dagens Nyheter går intresseorganisationen Företagarna hårt åt dagens ungdom och den svenska skolan.

  Arbetsgivare till hårt angrepp mot ungdomars attityd
  Ung man på sitt jobb. Foto: Getty

  Intresseorganisationen Företagarna är väldigt missnöjda med hur många unga ser på sitt ansvar inom arbetslivet.  I en undersökning de gjort bland 5000 företagare visar det sig att svenska ungdomar inte alls har ett bra rykte.

  Företagarna har sammanställt resultatet i en rapport som de gett det provokativa namnet "Det är attityden, dumbom".  Resultatet kan också vara provocerande då många arbetsgivare uppger att de har svårt att hitta personal som ens är mogna för en entré på arbetsmarknaden.

  Så här hårt låter det när de skriver om dagens ungdom i rapporten: Det som var svårast att finna var personer med rätt personliga egenskaper, som ansvarstagande, självgående, intresse för att arbeta, problemlösningsförmåga och noggrannhet. Till och med folk som klarar de mest grundläggande kraven på ansvarstagande, arbetsmoral och självgående. Som att komma i tid, dyka upp på jobbet varje dag, jobba när de väl är där och hålla tempot uppe.

  Det är ord och inga visor och Företagarnas vd Günther Mårder anser att det är den svenska skolan som är en viktig förklaring till varför det blivit såhär.

  – Dagens skola är enbart inriktad på kunskap och elevernas rättigheter, men förbereder inte för ansvarstagande och att rättigheter också medför skyldigheter, säger Günther Mårder till DN.

  Kenneth Lundin är ordförande för trädgårdsanläggarna ordförande och han menar att svenska ungdomar har den sämsta attityden av alla.

  – Många förstår inte att man måste ta hänsyn till sina arbetskamrater och till exempel inte kan komma åtta när man börjar sju. Jämför vi med ungdomar från andra länder som arbetar hos oss, eller lite äldre som omskolat sig från ett annat yrke och kommer till våra medlemsföretag så är det en enorm skillnad i inställning och attityd till jobbet, säger han till DN.

  Günther Mårder tycker att skolan måste förändras för att ungdomarna ska få det lättare ute på arbetsplatserna och att företagen ska kunna få rätt kompetens.

  – I dag har ju skolan blivit väldigt rättighetsdriven. Och du kan klara dig genom skolan med en dålig attityd, bara du skriver bra på proven. Så fungerar det inte i arbetslivet, säger han till Dagens Nyheter

  Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!