Trump mot Clinton – i natt avgörs valet

Idag är det presidentval i USA. Hur påverkas Sverige och omvärlden av vem som vinner? Insatserna är högre än någonsin – liksom rädslan.

“Vi är övertygade om att Trump är ett allvarligt hot mot demokrati, frihet, mänskliga rättigheter, jämställdhet och mot välfärden i vårt land och för vårt folk.” Så skrev bland andra skådespelerskan Jane Fonda och författaren Noam Chomsky i ett upprop under parollen “Stop Hate, Dump Trump”, långt innan fastighetsmagnaten var officiellt utsedd till republikanernas presidentkandidat.

Colin Powell, tidigare utrikesminister och själv republikan, har i ett läckt mejl uttryckt saken ännu mer kärnfullt: Trump “är en nationell skam och internationell paria”. 

Colin Powell har därmed också erkänt att även omvärld-en har anledning att oroas om Donald Trump blir USA:s nästa president. Tidningen The Economists prestigefyllda analysgrupp sätter Trump högt på sin senaste lista över globala risker och menar att en seger för honom riskerar att skapa handelskrig, öka grogrunden för terrorism och gynna Rysslands och Vladimir Putins aggressiva expansionspolitik. Där det senare har använts av vissa svenska debattörer som argument för att Sverige skyndsamt borde upprusta och gå med i Nato, medan andra tvärtom ser det som en ytterligare anledning att hålla sig borta från en allians med USA. 

 

“Osäkerheten gynnar Trump”

– Donald Trump är i praktiken ett stort frågetecken, säger Frida Stranne, doktor i freds- och utvecklingsforskning och lektor i statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad.

– Det finns ingen förutsägbarhet i hans handlingar eller i det han säger. Världen kommer att kännas ganska skakig om han vinner.

Frida Stranne har forskat länge om amerikansk politik och framhåller att presidentval i USA alltid är viktiga för omvärlden. 

– Inom amerikansk politik har presidenten väldigt fria händer när det gäller både utrikesfrågor och handelsavtal, det vill säga sådant som i hög grad berör oss i Europa.

Den här gången är insats-erna högre än någonsin.

– Många i USA känner stor rädsla och frustration inför framtiden. Det skapar instabilitet och turbulens politiskt och socialt. Oavsett vem som vinner måste detta kanaliseras på något sätt. Nu har vi två illa omtyckta kandidater, vilket betyder att den kommande presidenten får låg legitimitet. Det är inte bra för en nation som är världens största ekonomi och världens starkaste militärmakt. 

Osäkerheten gynnar Trump, som har starkt stöd hos framförallt vita män.

– De minns en tid när USA var drömmarnas land, förklarar Frida Stranne. Många har mist sina jobb och känner ingen framtidstro. Trump lovar att göra “America great again”. Det är tacksamt i ett land med ökade skillnader mellan rika och fattiga och en medelklass som halkat efter. Och männen har delvis drabbats hårt, eftersom deras kunskaper inte längre efterfrågas när industrier och basnäringar läggs ner eller flyttar utomlands. Många ser sig hotade av mino-ritetsgrupper, som de tycker fått mer makt. Det är precis som i Europa när man skyller på nyanlända då man inte är konkurrenskraftig i den nya ekonomin. 

 

Clinton = etablissemanget

Politiskt sett vet vi ganska väl vad Hillary Clinton har för agenda, menar Frida Stranne. 

– Till stora delar handlar det om att bevara en kontinuitet efter Barack Obama

Men på grund av retoriken från både Donald Trump och tidigare demokratiske konkurrenten Bernie Sanders har Hillary Clinton tvingats ompröva sin tidigare liberala linje när det gäller frihandelsavtal. 

– Hon har gjort avbön och lovat att omförhandla dem i amerikanska arbetares intressen. Men några detaljer känner vi inte till, säger Frida Stranne.

För en liten och exporttung ekonomi som Sverige kan det betyda stor osäkerhet, enligt flera bedömare. 

I skrivande stund har Hillary Clinton övertaget i opinionsmätningarna, men läget kan snabbt förändras igen.

– Hillary Clinton kämpar med sin trovärdighet och sin “likability”, säger Frida Stranne. För många amerikaner förknippas hon med etablissemanget och känns inte genuin och äkta.

De är missnöjda och vill inte att saker ska fortsätta i Obamas fotspår. I slutspurten måste hon skapa trovärdighet i frågor som rör jobb-
politik, men valrörelsen handlar mycket om person och inte om politik. 

– Det är svårt när Donald Trump slår så lågt under bältet hela tiden. Hillary Clinton måste hålla fast vid sitt och inte falla in i samma retorik som han, utan visa att hon är redo att ta sig an president-skapet direkt. 

Trump och Sverige

Donald Trump har berömt vårt utbildningssystem, men varnat för vår invandringspolitik. Sverige är ett begrepp han slänger sig med i de mest skilda sammanhang: 

“Jag menar, det var inte folk från Sverige som sprängde World Trade Center.”

(På frågan om det finns “ett muslimskt problem” i världen.)

 “Min farfar kom hit från Sverige som barn.”

(I sin bok från 1980-talet förvandlade han sina tyska rötter till svenska. Orsaken till lögnen var att familjen Trump inte ville skrämma bort judiska kunder och hyresgäster.)

Clinton och Sverige

Hillary Clinton har besökt Sverige flera gånger, är hedersdoktor i medicin vid Göteborgs universitet och har en gren av familjen Clintons välgörenhetsstiftelse förlagd i Sverige. En stiftelse som bland annat har anklagats för att ha tagit emot pengar av Ericsson, i utbyte mot att dåvarande utrikesminister Clinton inte skulle införa handelssanktioner mot Iran. 

Några officiella uttalanden om Sverige går inte att hitta, men Hillary Clinton tog starkt avstånd när vänsterorienterade demokraten Bernie Sanders hyllade de skandinaviska ländernas “demokratiska socialism”.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top