• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Populära livsmedlet är en hälsorisk

  Krossade linfrön kan vara skadliga för hälsan och bör inte ätas alls, enligt Livsmedelsverket. Nu börjar leverantörer och butiker ta bort fröna ur sina sortiment.

  Populära livsmedlet är en hälsorisk
  Livsmedelsverket rekommenderar att inte äta krossade linfrön överhuvudtaget. Foto: iStock

  Efter ett inslag i SVT nyligen om hälsofaran med att äta krossade linfrön, så har det populära livsmedlet hamnat i händelsernas centrum.

  Linfrön har blivit en omtyckt ingrediens vid bakning och är idag också en frukostfavorit till filen och gröten.  De har ett högt innehåll av kostfibrer och Omega 3 och det slemlager som bildas runt hela linfrön fungerar som smörjmedel i matsmältningssystemet.

  Linfrön innehållet dock också ämnet Linamarin, som i kroppen kan omvandlas till vätecyanid, även kallat blåsyra. Detta är ett gift som kan orsaka illamående och kräkningar.

  Livsmedelsverket har sedan tidigare utfärdat en rekommendation att man inte bör äta mer än 1-2 matskedar hela linfrön per dag. Eftersom vätecyaniden lättare tas upp av kroppen då linfröna krossas gick Livsmedelsverkets i november 2015 ut med en rekommendation om att man inte ska äta dessa alls.

  Det förekommer information, bland annat på Risentas förpackningar med krossade linfrön, att deras negativa hälsoeffekter neutraliseras vid uppvärmning, som till exempel vid bakning. Detta är något som enligt Livsmedelsverket inte finns ordentligt vetenskapligt stöd för. På Livsmedelsverkets sajt står bland annat att läsa att "Livsmedelsverket menar att man inte bör äta krossade linfrön alls, även om de är värmebehandlade. Vi har ännu inte tillräckligt med kunskap för säga hur mycket krossade linfrön man kan äta utan risk för att skada hälsan. Därför är vårt råd till konsumenter att inte äta krossade linfrön."

  Trots detta säljs krossade linfrön i dagligvaruhandeln, ibland utan någon varning kring deras negativa hälsoeffekter. Men de senaste dagarnas diskussioner kring hälsofarorna har blåst nytt liv i diskussionen. Detta har bland resulterat i att Ica och Risenta valt att ta bort krossade linförn ur sina sortiment, skriver, Aftonbladet.

  Saltå kvarn har kvar de krossade linfröna i sitt sortiment och företagets kvalitetschef Åsa Lindeblad säger till SVT:
  – Det är ju svårt att skriva på en förpackning att man inte bör äta produkten. Då kan man lika gärna lägga ner den, säger hon. 

  Och lägger ner den gör ni inte?

  – Nej, inte som det är nu.

  Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!