Han vill bygga hus som man gjorde för 100 år sedan

Björn Sundeby är mannen som vill sätta Växjö på arkitekturkartan genom att bygga som man gjorde för mer än hundra år sedan.

Den folkliga kritiken mot modern arkitektur har fått ett uppsving under senare år. En av de främsta orsakerna till det är att Facebook-grupper har ökat möjligheten för likasinnade att tycka till om och diskutera ämnet på ett helt annat sätt än tidigare. På sidorna är den strama modernismen som man tycker dominerar svensk nybebyggelse, ett skällsord. I stället framhålls arkitekturen före modernismen. Ett vanligt argument är att det är så människor vill bo och leva om de får välja själva. En av de mest inflytelserika grupperna är Akitekturupproret och medlemmarna där kämpar för ett stadsbyggande med inspiration av den europeiska 1800-talsstaden. 

– Det finns ingen annan bransch som ignorerar brukarna såsom fastighetsbranschen. När det gäller bilar, kläder eller nästan vilken vara som helst jobbar man aktivt med att appellera till våra känslor, men i byggandet struntar man i det helt och hållet, säger Michael Diamant från Arkitekturupproret till Fastighetstidningen. 

Michael Diamant ser också att det ligger i arkitekternas självintresse att rita hus i den modernistiska traditionen. 

– I arkitektkåren råder sedan länge en ideologi om att allt det gamla ska slängas överbord. Man ser det som ett hot om det byggs hus i klassisk stil, då kommer fler att efterfråga samma sak och arkitekterna kommer att bli ifrågasatta för varför man under så lång tid byggt en massa fyrkantiga lådor, säger Michael Diamant , till Fastighetstidningen. 

I Växjö har den framgångsrike it-entreprenören Björn Sundeby gått från teori till praktik inom området genom att dra igång byggplanerna för fastigheterna Sigfridshäll och Byggmästaren som helt går i sekelskiftesstil. 

– Jag tog kontakt med arkitekter och förklarade vad jag ville ha, men de kom tillbaka med skisser på modernistiska fyrkantiga lådor. En av arkitekterna sa helt frankt att jag aldrig kommer hitta någon som ritar ett sådant hus, säger han till Fastighetstidningen. 

 

Han vill bygga hus som man gjorde för 100 år sedan
Projektet Sigfridshäll Illustration: Spridd

Björn kom till slut i kontakt med arkitektkontoret Spridd med Ola Broms Wessel i spetsen som tyckte att det projektet lät intressant, skriver Fastighetstidningen. 

– Visst sticker vi ut hakan och många kollegor tycker att det är konstigt. Men vi antog utmaningen för att det är spännande att göra något som ska utföras hantverksmässigt. Vi har glömt mycket av det i dagens industrialiserade process och det finns ett stort intresse från många för den här tiden som vi vill undersöka, säger Ola Broms Wessel till Fastighetstidningen. 

Läs hela artikeln om Björn Sundeby och arkitekturupproret här

Scroll to Top