• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kjell-Olof Feldt: Jag lärde mig att dricka som min fru

  Vid 84 års ålder fattar Kjell-Olof Feldt ett livsavgörande beslut – att kraftigt dra ner på sin alkoholkonsumtion efter många års hårt drickande. Här berättar han och hustrun Birgitta von Otter om vägen till ett kontrollerat drickande.

  Kjell-Olof Feldt: Jag lärde mig att dricka som min fru
  Hustrun Birgitta var ett stort stöd för Kjell-Olof, tillsammans med hans läkare vid alkoholmottagningen. Foto: Peter Jönsson

  På trädgårdsbordet står en flaska whisky, men den är fylld med vatten. I en mindre spritflaska smälter fryst, outspädd fläderblomssaft. Det är en het och vacker försommardag som paret Feldt/von Otter tar emot i sekelskiftesvillan i Nacka utanför Stockholm. 

  Kjell-Olof vill sitta i skuggan, Birgitta i solen. De slår sig ner vid varsin ände av bordet. Kompromissar. Precis som Kjell-Olof har valt att göra med alkoholen. För det är ingen nykter alkoholist vi möter. Kjell-Olofs målsättning när han satte igång alkoholprojektet var att gå från det "beroendestyrda" till det "förnuftsbestämda" drickandet. Om det har paret skrivit ett slags loggbok. De författar varsina kapitel, och ur skilda perspektiv berättar de vad som har hänt och hur de har känt det senaste året. 

  – Att skriva är vårt sätt att hantera kriser, konstaterar Birgitta. 

  – Vi har ju tidigare gjort en bok av det här slaget – då jag drabbades av prostatacancer. Att sätta sig ner och skriva är det som händer för oss under en kris. Vi visste inte vart vi var på väg. Vi loggade oss fram, bit för bit. Skulle jag klara nästa dag? Skulle jag falla nästa vecka? När skulle det hela braka ihop? Vi hade hunnit en bra bit på väg innan vi vågade säga: "Det här kanske kan bli en bok." Förutsättningen var förstås att jag inte skulle falla tillbaka i det drickande jag hade innan vi började skriva, säger Kjell-Olof. 

  Senare på dagen, när intervjun är över, kommer Birgitta, som vanligt, att laga middag. Samtidigt som hon fixar i köket kommer hon att ta ett "rejält glas vin". 

  – Jag har väl sett för många amerikanska filmer där hemmafruarna dricker vin när de lagar mat. Det ser så gott ut. Och så inbillar jag mig att aptiten dämpas av vinet. Jag är nämligen alltid hungrig. Skulle jag istället för ett glas vin ta en ostsmörgås före middagen skulle jag bli tjock. Men med ett eller två glas vin håller jag aptiten i schack. 

   

   

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!