• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Anna Kinberg Batra: "Folk får gärna tycka att jag är strikt"

  Moderatledare Anna Kinberg Batra börjar vänja sig vid offentligheten. Men att kvinnor och män fortfarande behandlas olika gör henne arg.
  – Fredrik Reinfeldt fick inga kommentarer om sin frisyr, säger hon.

  Anna Kinberg Batra: "Folk får gärna tycka att jag är strikt"
  Rakryggat skolbesök. I sin roll som partiledare har Anna Kinberg Batra inget emot att framstå som strikt. – Jag tar min roll på stort allvar, säger hon, men jag tar inte mig själv på något större allvar. Foto: Peter Jönsson

  Anna Kinberg Batra är på skolbesök på Sätraskolan i Stockholm. Eleverna upptäcker henne omedelbart då hon stiger ur bilen. Hon säger att hon "syns överallt", och hon skyller på längden. 

  – Jag är 182 centimeter. När jag var tonåring skämdes jag över min längd. När jag var yngre hade jag betydligt sämre hållning, och jag hade alltid platta skor. Idag är jag vuxen och trygg i mig själv. Jag både sträcker på mig och bär klackar. 

  Det är näst sista skoldagen för terminen, och det råder en uppsluppen avslutningsstämning i skolan. Många har redan loggat ut – mentalt. Det fnissas och vinkas i korridorerna, där Anna Kinberg Batra skrider fram med rak hållning, höga klackar, lila omlottklänning, nyfiken blick och ett leende i mungipan. En livvakt på ena sidan, pressekreteraren på den and­ra. "Vad heter du?", "Är du moderaternas partiledare?", "Kom och kolla på vår film". 

  Anna Kinberg Batra minns sig själv som högstadieelev: 

  – Om jag ser tillbaka på mig som tonåring hade jag aldrig kunnat gissa att jag skulle hamna där jag är idag. Jag var helt okej i skolan, men jag var ingen stjärna. Jag var avundsjuk på dem som så tvärsäkert visste vad de ville bli. Jag var rätt sökande, även när jag hade gått ut gymnasiet, och jag jobbade i flera år innan jag började plugga på universitetet. Bland annat körde jag budbil. I efterhand är jag glad för att jag testade mig fram. 

  Eleverna är nyfikna och söker kontakt, även om de börjar vänja sig vid en viss uppmärksamhet. Sätraskolan har hamnat i blickfånget i samband med alla goda resultat det senaste året. Elevantalet ökar, betygen skjuter i höjden, och behörigheten till gymnasiet har gått från 67 till 87 procent på bara två år.

  Anna Kinberg Batra lyssnar noggrant när rektor Margareta Forsman pratar om skolans framgångsfaktorer. 

  – Enormt inspirerande, det här visar ju vilken skillnad en engagerad skolledning kan göra, säger Anna Kinberg Batra.

  En inspirerande lärare kan också göra underverk, det vet hon själv, och berättar om sin samhällskunskapslärare på högstadiet. Det var tidigt åttiotal och en politiserad tid, som präglades av debatter om betyg och löntagarfonder. Läraren uppmanade sina elever att ta ställning. För 13-åriga Annas del ledde det till att hon gick med i Moderata ungdomsförbundet.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!