UD:s uppmaning – viktig information till dig som reser till Frankrike

I sommar är det många som packar väskorna för att resa till Frankrike. Då undantagstillstånd fortfarande råder i landet är det viktigt att ha med sig en giltig id-handling, råder UD.

I vanliga fall brukar det räcka med att identifiera sig med körkort när man befinner sig inom EU. Men eftersom det råder undantagstillstånd i Frankrike är körkort inte tillräckligt, varnar UD enligt nyhetsbyrån TT.

Istället är det pass eller nationellt id-kort som gäller. Har man inte en giltig id-handling kan man bli tvungen att skaffa ett provisoriskt på plats, vilket kan bli en dyr historia. 

 – Undantagstillståndet innebär att franska myndigheter och fransk militär kommer att vara hårda på id-kontroller, vid gränsen, på arenor, på krogen och hotellet. Många tror att det räcker med körkort, men det kommer garanterat inte räcka i sommar, säger Patric Nilsson, kansliråd på Utrikesdepartementets konsulära avdelning till TT. 

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top