• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Därför räcker det inte att sova sex timmar per natt

  Sparar du tid genom att bara sova sex timmar per natt? Enligt en amerikansk studie så lurar du dig själv i så fall.

  Därför räcker det inte att sova sex timmar per natt
  Känner du igen dig? Foto iStock

  Vi vet alla hur viktig sömnen är för vårt välbefinnande och rekommendationen som vi kan utantill är att vi ska sova ungefär åtta timmar. 

  Men i en tidsålder då distraktionerna är många, tidskrävande och roliga, är det lätt att nagga de åtta timmarna i kanten och hamna på sex timmar. En studie från University of Pennsylvania visar att just dessa sex timmar är extra bedrägliga, då sextimmarssömnen lurar oss att tro att vi är tillräckligt utvilade, skriver FastCompany.com.

  Experimentet gick ut på att låta 48 testpersoner sova fördelat på åtta, sex, fyra och noll timmar per dygn, för att sedan utsätta dem för kognitiva tester. De som sov sina åtta timmar hade inga problem med att utföra sina tester, medan det snabbt gick utför för de som inte sov alls och de som bara sov fyra timmar.

  Experimentets stora aha-upplevelse var dock att de som sov sex timmar per natt efter tio dagar rasade ner på samma nivå som de som varit utan sömn i två nätter i sträck. Problemet var bara att de inte upplevde sig som sömninga, men utförde sina sysslor på lika låg nivå som de sömnlösa, skriver FastCompany.com.

  Andra studier har också visat att vi överskattar hur länge vi sover med nästan en timme. Så om du sover i sju timmar är risken ganska stor att du faktiskt inte får mer än sex timmars sömn i alla fall. Så gå och lägg dig i tid i kväll!

  Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!