Överhetta den inte, då kan den förlora sina ”släpp lätt”-egenskaper.
Även denna typ av stekpannor behöver en liten mängd fett för att maten inte ska fastna, plastbelagda mer än keramiska.
Använd endast trä- och plastredskap om tillverkaren inte anger annat.
Låt stekpannan svalna innan du diskar ur den och handdiska den helst. Det räcker med en droppe diskmedel och några tag med diskborsten för att den ska bli ren.
Vissa livsmedel, som bacon, kan efterlämna en beläggning. Får du inte bort den med vatten och diskmedel, ta några droppar vit vinäger i varm-vattnet, tipsar tillverkarna.
Så köper du rätt panna
Välj stekpanna efter vad du ska använda den till: Raka sidor som lutar utåt till allt som ska vändas, som pannkakor, runda sidor för wok och grytor.
Välj en panna som stämmer överens med måttet på stekplattan på din spis. Tillverkarna anger endast diametern på stekpannans överkant, inte bottendiameterna. Den är mellan 6 och 8 cm mindre för en 28 cm stekpanna.
Känn hur stekpannan ligger i handen. Den ska vara lätt att balansera och att hälla ur och inte för tung. En bra ”vardagspanna” väger omkring 1 till 1,2 kilo.