Att skriva boken om sitt liv är en fin present till familj och släkt, och ett bra sätt att föra vidare sina minnen till nästa generation. Det är också en möjlighet att skriva ner och bearbeta händelser som varit svåra eller vändpunkter som förändrat livet till det bättre. Forskning visar att vi mår bra av att sätta ord på våra liv.
Varje människa bär på en berättelse och många vill dela med sig av den. Men det kan vara trögt att komma igång med skrivandet, och tanken på att skriva en hel bok kan skapa prestationsångest, konstaterar Johanna Wistrand, spökskrivare, lektör och redaktör som arbetar mycket med just livshistorier.
– Men det behöver inte alls vara svårt. Börja med att skriva ner det du minns starkast, utan att tänka på att det ska bli en bok, tipsar hon.
Johanna Wistrand hjälper ovana skribenter med redigering och indelning i kapitel, så att texten blir behändigare och mer lättläst.
Hon arbetar också som spökskrivare, det vill säga skriver hela livshistorier med hjälp av intervjuer och annat material som samlats in.
– De flesta har tänkt mycket innan de kommer till mig. De har bestämt vilket tema boken ska ha eller vilken period i livet de vill skriva om. De har ofta ett stort behov av att få berätta om sitt liv, berättar hon.
Bestäm inriktning
Ett första steg till att börja skriva är att välja hur man ska bygga upp boken, vilket ofta bestäms av vad man vill berätta. När Johanna Wistrand arbetade tillsammans med en person som ville skriva om sin släkt flera hundra år bakåt i tiden valde de att skriva den som en faktabok. En annan kund ville skriva om sina släkt-
ingar och deras yrkesutövande, vilket resulterade i en fiktiv bok med scener med dialog och miljö. Ytterligare en kund ville berätta om sin partners sjukdom och död, men hade inget nedskrivet. Johanna gjorde intervjuer på telefon och omvandlade det till text.
När du väl har börjat skriva kan det vara klokt att be någon att läsa dina texter, tycker Johanna Wistrand. Det kan vara en professionell redaktör men också en vän du litar på. Den personen kan till exempel peka på de passager där det behövs mer information. Ställen där miljöer eller personer som är välbekanta för berättaren kanske behöver förklaras mer för att läsaren ska förstå. Frågor från en utomstående kan också väcka bortglömda minnen till liv.
Läs mer: Stort test av duschhanddukar
Skriv för din egen skull
Att sortera och välja de scener som ska vara med för att få bok-
en intressant hela vägen, är ett digert arbete. Lyckligtvis finns det sällan krav på att en självbiografi ska vara intressant för en större allmänhet. De allra flesta ges ut genom självutgivning och handlar mer om att tillfredsställa de egna behoven. Däremot kan det naturligtvis vara av intresse för berättaren att fånga läsaren. Vändpunkter, personlig utveckling eller annorlunda miljöer kan väcka nyfikenhet.
– Man skriver oftast för sin egen skull, eller för släkt och vänner. Därför tycker jag att man ska ta med det som känns viktigt för en själv, men ibland föreslår jag att någon ska stryka en scen och lägga till en annan som jag tycker är starkare, berättar Johanna Wistrand.
En process i flera steg
Rent praktiskt jobbar Johanna Wistrand med intervjuer samt material som berättaren har samlat ihop och sammanställer allt detta, ofta i kronologisk ordning.
Ibland ändrar man idé om bokens struktur under arbetets gång. Många romanförfattare sätter upp post-it-lappar på väggen med scener som ska ingå i romanen. Det ger översikt och möjlighet att flytta scener fram och tillbaka. Den överskådligheten kan vara en hjälp för den som ska sortera och välja scener.
Johanna Wistrand konstaterar att skriva en bok är en process i flera steg att ta sig igenom. Hur din bok ska börja och sluta avgör du!
Av: Mari Dahl
Nästa sida: Så här gör du – 10 bästa tipsen
Så här gör du – bästa tipsen
1. Hitta motivet
Första steget i att skriva boken om ditt liv är att fundera på varför du vill skriva. Ställ dig frågor som: Behöver jag bearbeta delar av mitt liv så att boken ska fungera som terapi? Vill jag berätta om mitt liv för att bevara historien? Vill jag hjälpa andra genom att berätta om hur jag tog mig ur sjukdom eller svårigheter?
2. Definiera läsaren
Ta ställning till om du skriver för dig själv, släkt och vänner eller för en större allmänhet. Vem du skriver för påverkar din berättelse. Ett exempel är detaljer när det gäller miljöer och personer. Skriver du för en allmänhet behöver du beskriva sådant som du själv tycker är självklart.
3. Behöver du censurera?
Fundera över hur ärlig du vill vara i ditt manus.
Hur mycket bryr du dig om andras reaktioner?
Att bli omskriven kan leda till upprörda känslor och brutna relationer. Vad är viktigast; att berätta helt öppet eller att undvika eventuella konflikter? Kanske kan du fiktionalisera lite och ändra något namn, miljö eller årtal för att undvika risken för konflikt.
4. Välj tema
Fundera över om du vill täcka allt från vaggan till
nu eller en fas i livet. Till exempel från det du fick barn, blev sjuk, flyttade till utlandet, och så vidare.
Eller vill du kanske fokusera på ett tema som yrkeslivet, personlig utveckling, att vara förälder, relationer du haft, städer du bott i, resor du gjort eller människor du mött?
5. Samla in material
Prata med släktingar och vänner om hur det var när du växte upp. Intervjua dem som var med på den tiden. Gå på klassträffar, titta i fotoalbum, återuppta brutna kontakter med vänner du inte träffat på länge och uppsök gamla platser. Googla låtlistor från gamla årtal, filmer, frisyrer och kläder från den tiden, eller den gata du bodde på och lyssna på Youtube. Besök landsarkiven och bläddra i gamla tidningar så ser du vad som hände under den tid
du skriver om.
6. Låt det bränna till
Bjud på både ljus och mörker, på både det som varit bra och dåligt. Vändpunkter i livet, och vad du lärt dig av dem, är intressanta. Berätta det du känner dig nervös för att berätta, det som är lite privat. Det privata känner ofta läsaren igen. Det väcker engagemang och håller intresset uppe.
7. Välj bort
Välj bort episoder som har mindre relevans eller känns som upprepningar. Var inte rädd för att hoppa över vissa saker. Du har ingen redovisningsplikt.
8. Kom igång!
Börja med att skriva ner de scener du minns tydlig-ast och starkast. Bry dig inte om den kronologiska ordningen. Låt sedan en testläsare markera intressanta stycken. Jobba därefter vidare med texten och kronologin.
9. Ta hjälp
Be någon annan att läsa igenom det du har skrivit, en vän eller ett proffs. En lektör kan till exempel bedöma om ett manus håller för publicering och ge kortare kommentarer. En redaktör går igenom manuset ord för ord och kommer med konstruktiv kritik. En spökskrivare skriver hela boken utifrån ditt material samt intervjuer.
Kostnad En lektör kostar runt 5 000 kronor, en redaktör mellan 7 000 och 20 000 kronor. En spökskrivare kostar mellan 80 000 och 100 000 kronor för 200 sidor.
10. Ge ut – på eget förlag
Din livshistoria må vara intressant och gripande, men det är svårt att bli antagen av ett förlag. Fundera över hur du kan nå ut och sälja boken själv.
- Information om egenutgivning hittar du bland annat på:
seriff.se/egenutgivning-lathund - typeandtell.se
- solentro.se
- bod.se
- vulkanmedia.se.
Kostnad E-bok och färdig pdf för tryckning cirka
1 500 kronor. Tryck av 100 böcker cirka 5 000 kronor.