• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Tintin - En tidlös äventyrare

  Han skrev nästan ingenting, men blev ändå världens mest älskade journalist. Nu kommer böckerna om Tintin i nyutgåva.

  Tintin - En tidlös äventyrare
  Tintins skapare Hergé var kattmänniska, men en hund fick ändå bli Tintins trogna följeslagare. Foto: IBL Hergé

  "Min barndom framstår för mig som väldigt grå. Visst har jag minnen, som alla människor, men de börjar inte lysas upp och få färg förrän jag gick med i
  scouterna".

  Georges Remi – mer känd som Hergé – föddes 1907 i stadsdelen Etterbeek öster om Bryssel. Familjen var sträng och hemmet instängt, men friluftslivet blev en fristad och sommarexpeditionerna gick så långt som till Alperna. "Scoutlivet gav mig en försmak av vänskap, kärleken till naturen, djuren och lekar. Det var en mycket bra skola. Och så mycket bättre ifall Tintin bär spår av det…"

  Tintin blev snabbt den perfekta scout-en för en ny, modern tid. Alltid redo för nya äventyr, lika hemma i vildmarken som i stadsmiljö, utmärkt förare av såväl motorcyklar som ubåtar och stridsflygplan. Han landar till och med en rymdfarkost på månen hela 19 år före Apollo 11. 

  Men ironiskt nog blev det också Tintin som under många år tvingade Hergé till ett stillasittande kontorsliv. Seriens omedelbara och enorma succé pressade Hergé att producera nya äventyr i regelbunden takt. Det skulle dröja decennier innan han själv hade tid att besöka de exotiska platser som hans hjälte reste till.

  Började jobba på dagstidning

  Fadern Alexis Remi arbetade på en herrekiperingsfirma och ville gärna att äldste sonen skulle gå i hans fotspår. Men Hergé lyckades slingra sig ur greppet och fick som 18-åring anställning på en katolsk dagstidning vid namn Le Vingtième Siècle. Men inte som reporter vilket han alltid drömt om, utan på prenumerationsavdelningen. Det administrativa jobbet var mördande tråkigt, men lyckligtvis fick han parallellt teckna en serie om en äventyrlig scout i scoutorganisationens egen tidning. Sedan dröjde det inte länge innan cheferna på dagstidningen fick upp ögonen för den unge talangen, som fick börja göra illustrationer till artiklar och reportage. År 1928 – som 21-åring – blev han ansvarig för att skapa en ny barnbilaga åt tidningen: Le Petit Vingtième, som skulle komma ut varje vecka. 

  I början av följande år lanserades där följetongen Tintin i Sovjet. Hergé var inspirerad av en amerikansk stil som vid den här tiden var i princip okänd i Europa, där "orden skulle komma direkt ur karaktärernas mun". Tidigare hade texterna legat under illustrationerna, men med den geniala pratbubblan fick serien ett helt annat liv som också påminde om ett annat nytt medium med enormt genomslag – filmen. 

  Tintin i Sovjet var en fartfylld historia där journalisten Tintin till slut kunde avslöja för de belgiska läsarna att "det röda paradiset" var en bluff. Kvaliteten ligger långt från de senare äventyren och Hergé vägrade under hela sitt liv att låta nyteckna och färglägga det. "Faktum är att jag inte såg det som ett riktigt arbete, utan som en lek, som en fars. Le Petit Vingtième gick i tryck på onsdag kväll, och det hände mig ibland att jag på onsdagens morgon inte visste hur jag skulle rädda Tintin ur den knipa som jag elakt nog hade försatt honom i veckan före!"

  Trots det improviserade skapandet lyckas följetongen Tintin i Sovjet mångdubbla tidningens upplaga och Hergé blev chockerad över seriens monumen-tala genomslag. När äventyret närmade sig sitt slut i maj 1930 och Tintin och Milou beger sig hem från Moskva med tåg beslutade man sig för att testa ett PR-jippo. Tidningen anlitade en 14-årig scout som man klädde i ryska kläder och lyckades till och med skaffa fram en vit foxterrier för rollen som Milou. Och mycket riktigt samlades en enorm folkmassa vid Bryssels järnvägsstation för att hylla hjälteparets "återkomst" till hemstaden. Följande år upprepades jippot när äventyret Tintin i Kongo avslutades och "Tintin" återvände i tropikhjälm, sittande i bärstol buren av afrikanska bärare. 

   

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!