• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Därför firar de jul utan alkohol

  Allt fler väljer bort alkoholen under julen för barnens och hälsans skull. Författaren Hillevi Wahl tycker att nykterhet är den bästa julklapp vi kan ge.

  Därför firar de jul utan alkohol
  Hillevi Wahl och hennes man skippar alkoholen under julen. "Julen är barnens högtid och nykterhet är den bästa julklapp vi kan ge" Foto: Peter Jönsson

  Att julen ska vara vit, som i Bing Crosbys julsångsklassiker, har vi fått höra sedan vi var små. Men de senaste åren har den vita julen fått en ny innebörd. Nu handlar drömmarna inte längre om snö, utan om
  nykterhet. 

  Alltfler tackar nej till alko-hol under familjens högtid nummer ett. 

  Förra året lovade 27 660 svenskar att avstå från alkohol under julafton, juldagen och annandagen genom IOGT-NTO-kampanjen Vit jul. En av dem var författaren och före-läsaren Hillevi Wahl.

  Gripande självbiografi

  Alla som har läst hennes grip-ande, självbiografiska roman Kärleksbarnet om att växa upp med två missbrukande föräldrar vet att hennes barndoms jular inte var vita, utan nattsvarta. Irmeli, hennes alter ego, beskriver dem som ett enda långt, helvetiskt lidande som hon önskade att hon kunde sova bort. När de andra barnen i klassen pratade om önskelistor, julklappar, klädda granar och härligt doftande julskinka, knöt det sig i hennes mage. 

  "Hemma hos oss fanns det ingen julgran – de barrar så jävligt – och de enda dofter som spred sig hemma var av utslaget vin och fylla."

  Vad var värst?

  – Att tryggheten försvann helt och hållet. Jag sov knappt, utan gick runt och kollade att det inte började brinna när mamma och pappa somnat med cigaretten i någon soffa. Okända män kunde komma in och kladda på mig medan jag sov, kanske någon de hade träffat på krogen och tagit hem. Flera gånger fick jag fly från våldtäktsmän medan mina föräldrar sov eller var för berusade för att reagera, säger hon.   

  Under terminerna skötte de sig hyfsat och skolan fanns där som en trygghet, men förs-ta dagen på lovet satte drickandet igång. Sällan fanns det pengar till julklappar, men alltid till sprit.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!