Vi äter gärna hästkött

Att vilseleda konsumenter i varumärkningen är olagligt. Men att äta hästkött verkar inte uppröra oss. Icakurirens undersökning visar att vi gärna äter häst. Vad tycker du? Rösta och skriv gärna i kommentarfältet.

365 000 hästar i Sverige

Sverige är ett av de mest hästtäta länderna i Europa. 25 procent av hästarna hör till kategorin varmblodig travhäst, 23 procent till svenskt varmblod och 20 procent till ponnier. Resterande är islandshäst, kallblod samt övriga.

Hästar och läkemedel

Hästkött är inte farligt om köttet slaktas på ett godkänt sätt. Slakterierna ansvarar för att samtliga djur som ska slaktas är friska och lämpliga för livsmedel.
Varje häst måste ha ett hästpass som styrker hästens identitet samt ett chips i halsen. Veterinär är ansvarig för vilka läkemedel hästen får och att dessa skrivs in i passet. En del läkemedel har sex månaders karenstid innan hästen kan slaktas för att bli mat.
Livsmedelsverket tar stickprover för att undersöka att kött inte innehåller antibiotika eller andra läkemedelsrester.

Hästkött vanligare förr

  • 1960 åt svenskarna 51 kilo kött per person. Av det var 1,9 kilo hästkött.
  • 2011 var siffran 87 kilo kött per person. Av det var 0,2 kilo hästkött.
  • Totalt äter vi 1 700 ton hästkött per år. 4 300 hästar blir godkänt slaktade, vilket motsvarar 1 300 ton hästkött.
  • Import av hästkött (inklusive åsna, mula eller mulåsna) och bearbetade hästköttvaror var 370 ton, varav 70 procent kom från Belgien. Exporten av hästkött var däremot marginell.

Vi äter gärna hästkött
Hästentrecote
Hästentrecote på Hötorgshallen i Stockholm. Foto: Malin Ottosson

Täbykalops. Ponnylasagne. Findus lasagne gnäggande god. Och: Priserna på på lasagne skenar.
Fast det sistnämnda stämmer knappast efter att hästköttsskandalen briserade i början av året.
Många skojar om skandalen trots att de är upprörda. Men frågan är vad som chockar oss mest:
Är det fusket – att vi blivit lurade av falska innehållsförteckningar?
Eller är det insikten – att köttet under den ostgratinerade bechamelsåsen kan vara från nermald häst?
Få nyheter har i alla fall uppmärksammats så mycket på senare tid.

Häst i hamburgaren
Det var januari som dagligvarukedjor i Storbritannien och Irland avslöjade att man funnit hästkött i stället för nötkött i djupfrysta hamburgare. Därefter återkallade Findus i Storbritannien produkter tillverkade av den franska leverantören Comigel. 
Findus i Sverige, Axfood, Coop och Ica beslöt att dra tillbaka försäljningen av fryst lasagne, eftersom man misstänkte att en större eller mindre del av köttet kunde komma från häst.
Hästköttet ska ha köpts från Rumänien av den franska köttproducenten och sedan fraktats till Luxemburg, där lasagnen hade tillagats.
Sedan dess har skandalen vuxit. I förra veckan stoppade Ikea försäljningen av sina köttbullar i hela Europa efter misstankar att livsmedelsgrossisten Dafgårds kan ha använt hästkött i färsen, vilket senare bekräftades stämma.
Den största upprördheten i hästköttsskandalen verkar gälla det faktum att maten inte innehåller vad producenterna säger.
Kan vi inte lita på innehållsförteckningen?
– Man ska absolut kunna lita på ingrediensförteckningen, säger Louise Nyholm som är stadsinspektör på Livsmedelsverket. Det som har hänt den senaste tiden är självklart allvarligt. Vem som har blivit lurad och i vilket led återstår att se men det är ju helt klart att varor sålts under fel beteckning.

Vi kanske har varit naiva
Hon betonar att det alltid är företaget som säljer en vara som har ansvar för att inte luras. Om företaget själv blivit lurat kan det kräva ansvar längre bakåt i kedjan.
– Vi i Sverige har kanske varit lite naiva och inte förstått i vilken omfattning det här har pågått, men det är ju uppenbarligen flera länder som varit lika naiva, säger Louise Nyholm.
Vilket ansvar har Livsmedelsverket för att maten har rätt innehållsdeklaration?
– Det finns två anledningar till att vi har livsmedelslagstiftning och det är att maten ska vara säker så att vi inte blir sjuka av den, och att vi inte ska bli lurade. Här på Livsme-delsverket arbetar vi med båda områdena men kanske har vi fokuserat mer på att maten ska vara säker.

Höga krav på märkning
I spåren av hästköttsskandalen kommer Livsmedelsverket nu att förstärka sitt arbete kring märkning och redlighet.
–  Absolut. Vi jobbar redan med att ta krafttag på det här området, men jag kan inte riktigt säga mer om det ännu, säger Louise Nyholm.
Hur vi som konsumenter förhåller oss till att äta kött från häst varierar självklart, men när Icakuriren ställer frågan “Äter du hästkött? på hemsidan svarar över 84 procent att de gärna gör det.
Många medelålders minns säkert barndomens limpmackor med mörkrött hamburgerkött och pepparrotsvisp, en klassiker på 70-talet. Då åt vi hästkött utan att blinka.
I dag är utbytet av charkprodukter mycket större och hamburgerköttet konkurrerar med skinka, korv och salami i butikernas kyldiskar.
På Gustafskorv utanför Borlänge i Dalarna är hästkött vardagsmat. Här producerar man 440 ton hästköttsprodukter varje år, varav 315 ton blir korv.
– Vi använder endast svenskt hästkött från godkända slakterier. Hästkött är mört, fint, lagom melerat och dessutom magrare än vanligt kött, säger Anders Bertilsson, en av ägarna bakom det 100 år gamla företaget.

Det är ett fint och mört kött
Latinamerikanska Livsmedel i Hötorgshallen i Stockholm har sålt hästkött i mer än 25 år.
– Vi säljer både filé, entrecote och biff av svenskt hästkött. Kunderna är främst svenskar, italienare, kubaner och chilenare, säger Luiz Johansson, själv från Uruguay.
Varför äter vi inte mer hästkött?
– Det beror nog på landets kultur. I mitt hemland äter man inte hästkött men sedan jag kom till Sverige har jag självklart provat.
Det är ett fint och mört kött, säger Luiz Johansson.
Åsa Lannhard-Öberg är handläggare på Jordbruksverket:
– Att äta hästkött eller inte har med traditioner att göra. I Sverige producerar vi inte häst för mat. Häst har touch av husdjur som hund och katt och många tycker att det skulle kännas jobbigt att äta upp sitt husdjur.

Vad tycker du om hästköttsskandalen? Var med och diskutera!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top