Fler lärarkonflikter
- Uddevalla en lärare blir så ifrågasatt att 14 av 17 stolar i klassrummet gapar tomma när höstterminen börjar. Enligt föräldrar har läraren haft lätt att brusa upp och uppträtt kränkande.
- Hultsfred kommunen köper ut en lärare för fyra årslöner, eller 1,5 miljoner kronor, från skolans redan ansträngda budget. Läraren ska ha kränkt eleverna och haft svårigheter att samarbeta.
- Eslöv en lärare på byggprogrammet stängs av sedan en elev känt sig illa behandlad, bland annat efter att ha uppmanats att byta inriktning och tillsagd att bära in en back läsk.
- Örebro en lärare tar tag hårt i en elev. Enligt rektorn fick eleven ont utan att på något sätt skadas. Läraren stängs av från sin tjänst.
- Mark under en stökig lektion i årskurs nio uttalar läraren hot mot en pojke. Skolan beslutar att läraren inte får fortsätta undervisa.

Uppsägningen av läraren Eva Jorendal förklarades som ogiltlig. Ändå får hon inte tillbaka jobbet på gymnasiet i Härnösand. Här visar Eva upp upprop från elever som stödde henne, men skolledningen ansåg att det var henne det var fel på. Foto: Ralf Bergman
Skolinspektionen upplever en explosion av anmälningar från föräldrar som är missnöjda med barnens skolor och lärare.
Under en tvåårsperiod har anmälningarna ökat med närmare 50 procent. Kränkningar och det särskilda stödet i undervisningen hör till det som anmälarna är mest missnöjda med.
– Den kraftiga ökningen sammanfaller nästan på dagen med att vi införde möjligheten att anmäla via webben, säger Skolinspektionens Arletta Plunkett.
Nihar Bunar, professor i barn- och ungdomsvetenskap vid Stockholms universitet, anser att “valfrihetsrevolutionen” är en viktig förklaring till det ökade engagemanget.
– Hela diskussionen om valfrihet i skolorna handlar ju om detta: mer föräldrainflytande, lyhördhet, engagemang. Att föräldrar tar skolan på allvar är bra, men engagemanget har en baksida. Det ställs orimliga krav på lärarna som känner ökad stress och press.
– I ett fall krävde föräldrarna att rektorn skulle skriva tio sidor med argument om varför de skulle placera sitt barn i just den skolan. När skolorna konkurrerar måste lärarna vara goda pr-agenter, också. Är man missnöjd är det bara att byta skola.
– Det här kan leda till underligheter, som att eleverna får högre betyg än de egentligen förtjänar, säger han.
Parallellt med vågen av formella anmälningar, märks en tilltagande ryktesspridning riktad mot lärare, menar Eva Kåhrström, regional ombudsman för Lärarnas Riksförbund i Skåne.
Ryktena handlar om allt från orättvis betygsättning till misshandel och sexuella övergrepp och sprids snabbt av elever med den nya tekniken.
– Följderna kan bli mycket allvarliga. Kommunerna vill hålla ryggen fri och är snabba med att stänga av en brottsanklagad lärare från jobbet. Även om läraren sedan blir rentvådd i rätten, kan det vara mycket svårt att komma tillbaka till en arbetsplats med tonåringar.
Eva Jorendal: “Jag mobbades bort från mitt jobb”
Elevinflytandet blev en mobb som tvingade bort mig från jobbet. Det berättar läraren Eva Jorendal. Gymnasieläraren Eva Jorendal sträcker fram det märkliga dokumentet från arbetsgivaren Härnösands kommun.
Papperet tillskriver henne åsikten att “elever med dyslexi blir kriminella och att rödhåriga människor är dumma”.
Eva Jorendal påstås ha “kränkt sina kolleger då hon ständigt ifrågasatt deras kompetens vid betygsättning”, “kränkt föräldrar” så de “upplevt sig verbalt hotade…”
Anklagelserna presenteras utan dokumentation eller vidare förklaringar på papperet som bär Härnösands stadsvapen och är undertecknat av en skolchef.
“Grunder för uppsägning”, lyder rubriken – man hade alltså slutgiltigt bestämt sig för att göra sig av med Eva Jorendal.
– Jag är utsatt för en häxprocess. Hade jag levt på 1600-talet hade jag säkert blivit bränd på bål. Så behandlade man starka kvinnor då – nu gör man så här, säger hon när vi träffas hemma i lägenheten i Härnösand några stenkast från gymnasieskolan där hon jobbade i åtta år.
Eva Jorendal, certifierad specialpedagog och behörig att undervisa på gymnasienivå i svenska och religion, beskriver sig som en engagerad lärare som vill stävja skolk och sätta rättvisande betyg.
Drömegenskaper för en stjärnlärare i tv-programmet “Klass 9A”, kanske – för Eva Jorendal ledde den seriösa attityden till att hon mobbades bort från jobbet, menar hon.
– Jag ansågs som besvärlig. Grupper med dominanta elever tyckte att jag var för sträng och sprang till rektorn och klagade.
De missnöjda eleverna spred rykten, omöjliga att bemöta, stökade till det i klassrummet och gick runt med kritiska namnlistor, säger hon.
Formuleringar som “man känner sig oroade om situationen att det är hon som kommer att sätta betyg” skulle möjligen kunna fungera som argument för Eva Jorendals sak. Men skolledningen ansåg att det var henne det var fel på.
– Skolorna befinner sig ju i en konkurrenssituation, och är livrädda för klagomål. Därför valde man att ta fasta på kritiken mot mig, säger Eva Jorendal och påpekar att hon även fick stöd från elever som gillade henne.
När kommunens beslut om uppsägning var ett faktum valde Eva Jorendal att överklaga. I en dom från Ångermanlands tingsrätt står svart på vitt att uppsägningen är ogiltig.
Ändå får hon inte tillbaka jobbet. Kommunen har valt att bryta mot domslutet, och tvingas därmed betala ut 32 månadslöner i skadestånd till Eva Jorendal.
Hur tänker ni, förvaltningschef Johan Frykland i Härnösand?
– Vi medgav hennes talan, eftersom det var snabbaste sättet att få bort henne från skolan.
Men enligt domen är ju uppsägningen ogiltig?
– Ja. Men hon är omöjlig att jobba med. Eleverna vägrade ju att gå på hennes lektioner. Hon kommer inte att få jobba en enda dag till i våra skolor, det kan jag säga.
Eva Jorendal är i dag engagerad i föreningen STOPP mot mobbning i arbetslivet.