Korven är nya trenden efter surdegen

Vi vet vad ni kommer att prata om efter surdegsbrödet. Icakurien har skådat in i framtiden. Och upptäckt korv, korv och korv.

Därför är korv den nya surdegen

  • Debatten om vad vi stoppar i oss.
  • Kristoffer Franzéns bok, "Den godaste korven stoppar du själv" (Bonnier fakta) kommer ut i mars.
  • Intresset för korvstopparkurser.

Vad gör vatten och potatismjöl i korven?

Vad innehåller industrikorven? Här är två exempel:

Vatten, fläskkött, nötkött, potatisstärkelse, fett från gris, bindväv från gris, salt, dextros, kryddor, stabiliseringsmedel, konserveringsmedel, E450, E451, E300, E250.
Griskött, vatten, potatismjöl, grisfett, bindväv från gris, druvsocker, koksalt, blodprotein från gris och nöt, potatisfibrer, kryddor.

Kommentar från Måns Falk:
– För att korven överhuvudtaget ska hålla ihop måste man tillsätta stabiliseringmedel i form av fosfater. Det säger sig självt att det inte blir gott, men det blir billigt. Jag tycker absolut att man kan äta vanlig falukorv då och då, men välj en med hög kötthalt. Fördelen med att stoppa sin egen korv är att man vet exakt vad den innheåller.

Fler nya trender:

Lakrits är den nya chokladen.

Lakritsen har tagit plats i smakens finrum. Den svarta roten har blivit trend. Butiken lakritsroten i Stockholm har nyligen flyttat till större lokaler. Här finns över 400 sorters lakrits i alla dess former.

– Lakritsprovning är den nya chokladprovningen, säger Elina Forselius som driver butiken.

Hon tror att en av anledningarna till det ökande intresset är att folk har fått upp ögonen för att lakrits är en naturlig växt, precis som kakaon. Och lakritsprovningarna är populära.

– Allt fler är nyfikna på lakrits, säger Elina. Ett annat tecken på trenden är att flera inredningsbutiker har börjat sälja lakrits.

Te är det nya vinet.

Lyxrestaurangen Mistral i Stockholm har tepaket till sina utvalda rätter. Ett alternativ för de som inte vill ha vinpaket till maten.

– Det är min upplevelse att te bär alla gemensamma egenskaper som vin fast utan den berusande effekten vilket gjorde valet att kombinera mat och vin till det självklara alkoholfria alternativet till vår avsmakningsmeny, säger Christofer Rebenius på Mistral.

Te har blivit en matdryck att räkna med. Flera tehus erbjuder provningar.

Rebenius förklarar att man använder sig av samma tillvägagångssätt när man väljer te som när man väljer vin.

– Lätta teer till lättare smaker tidigt i menyn och sedan kraftigare och kraftigare.

– Te kan jämställas med vin, det finns syra, beska, subtillitet, fyllighet, fetma, rondör och samtidigt mycket linjära smaker och dofter som återfinns i råvaror för mat.

Korven är nya trenden efter surdegen
Kristofer Franzéns bok, ”Den godaste korven stoppar du själv” (Bonnier Fakta)

Surdegen slog ner som en bomb. Plötsligt fanns det inget annat som var mer rätt. I varenda kvarter dök det upp ett surdegsbageri, och trendängsliga stockholmare kavlade upp ärmarna vid bakbordet. Men surdegsbrödet var bara början. Nästa steg för matnördarna är att stoppa sin egen korv.

En snabb sökning på korvstoppning på google ger 45 000 träffar. Här dyker såklart ett klipp från kungafamiljens korvstoppning på slottet från 1985 upp, men även nutida inlägg om kurser, tips och fakta. Egenstoppad korv är en given gå-bort-present 2011.

Debatten om vad vi stoppar i oss har påverkat trenden. Det tror korvfantasten Kristofer Franzén.

– När man börjar läsa ingrediensförteckningarna på korven på Ica faller det sig naturligt att man vill göra sin egen, säger han.

Kristofer Franzéns bok, "Den godaste korven stoppar du själv" (Bonnier fakta) kommer ut i mars. Han menar att korven smakar godare om man vet vad det är i den.

– Folk är generellt skeptiska till korvens innehåll. Det enda sättet att få en korv utan onödiga tillsatser, är att göra den själv.

Att stoppa sin egen korv är också ett uttryck för ett missnöje, menar Franzén.

– Precis som med surdegen fyller intresset för korv ett behov. Då var det ilskan mot dåligt bröd, nu är det ilskan mot dålig korv.

Men det är inte bara debatten om vad vi stoppar i oss som har påverkat korvtrenden. Det är också en attitydförändring.

– För några år sedan ansågs det för krångligt att göra sin egen korv. Nu vill vi gärna grotta ner oss i något äkta, och det dyker upp recept på hemgjord korv i vanliga mattidningar, säger Icakuriens matredaktör Måns Falk.

Kristofer Franzén avfärdar att det skulle vara svårt.

– Det är inte svårt, det är lite pyssligt och det kan ta lite tid. Men det är också det som är roligt, att det får ta lite tid. Och gör man på rätt sätt, går det utmärkt att frysa in korven.

Franzén bok är uppdelad i tre delar; färskkorv, emulsionskorv, och lufttorkad korv.

Färskkorv är lättast att göra själv. Det är också bland dem vi hittar Kristofers egen favorit, fänkålssalsiccian. (Den svåraste korven i boken, en lufttorkad salami, tar tre månader att göra eftersom den ska hänga och mogna.)

Att stoppa korv görs med fördel tillsammans vilket gör det mer socialt än att baka surdeg.

Dessutom har det blivit vanligare med rå korv från olika länder i matbutikerna, vilket ökar intresset.

Korvbutiken Taylors & Jones i Stockholm har funnits i tre år. De har legat i framkant men den senaste tiden har ägarna märkt av ett ökat intresse.

– Folk har förstått att det är väldigt gott med riktigt kött i korv, säger Gareth Jones, en av grundarna till butiken.

Han håller med Franzén om att debatten om vad vi stoppar i oss har påverkat.

– Folk är lite trötta på fabriksproducerat. Mat som tillverkas i mindre skala är populärt.

Intresset för korvstopparkurser är ett tydligt tecken på trenden.

– Vi kommer ha korvkurser flera gånger i veckan fram till midsommar, säger Gareth Jones. Kurserna är ruggigt populära. Vi sålde massor av presentkort i jul.

Men korvens bästa tid är inte julen, enligt Kristofer Franzén..

– Få många hör korvstoppningen julen till, men jag tycker att det ligger bättre i tiden med korv inför grillsäsongen, säger han.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top