• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Allsvenskan for dummies

  Det är rekordtidig allsvensk premiär i år. Vi öppnar dörren på glänt för dig osm är lite lagom nyfiken på spelet.

  – allt du inte visste att du inte visste.

  Vi mjukstartar där, med lädret, trasan, jotan, kulan, bollen. Bollen är rund är alla fotbollsexperters vanligaste ord, antingen de ska vädra sin osäkerhet inför en match eller bortförklara att de inte tippade rätt resultat.

  Och visst är bollen rund men enligt regelboken är den till och med sfärisk. Den är gjord av läder eller annat lämpligt material och 68-70 cm i omkrets.

  Mått och steg

  Planens storlek kan variera ganska mycket. Längden får vara högst 120 meter och minst 90 meter, bredden högst 90 och minst 45 meter. Planen måste vara rektangulär; sidolinjen ska vara längre än sidorna där målen står.

  Underlaget kan vara endera gräs eller konstgräs. Konstgräset ska vara grönt. Hur grön gräsmattan ska vara nämns inte i regelboken, ju fler gröna strån desto bättre.

  Planen kan variera i storlek men målet har exakta mått: 7,32 m bredd och 2,44 meter upp till ribban.

  Så går det till

  • Allsvenskan består av 16 lag. Alla lag spelar mot varandra två gånger, en på hemmaplan en på bortaplan.
  • Spelet går ut på att sparka eller nicka in fler mål i motståndarnas målbur än vad motståndarna lyckas få in i vårt mål.
  • Vinnande lag får tre poäng, förlorarna ingen. Blir det oavgjort får lagen varsin poäng. När alla 30 omgångar spelats är det lag som fått flest poäng svenska mästare och får Lennart Johanssons pokal i sterlingsilver.
  • Varje match är 90 minuter, efter 45 minuter tar man paus i en kvart, halvtidsvila. Elva man i varje lag är på plan samtidigt. Varje lag får använda tre avbytare.

  Spelets regler

  Det är domaren som bestämmer. Det medför att han är allas spottkopp. Knappast någon annan yrkesgrupp möter så mycket okvädingsord under sin aktiva tid, möjligen lapplisorna undantagna.

  Till sin hjälp har domaren två linjemän som håller koll på om bollen går ut över någon sidlinje, om någon tar med handen eller gör annan ojusthet.

  Eller om det är offside. Offsideregeln är den mest omdiskuterade regeln i fotbollens värld. Regeln säger att en spelare är i offsideposition om han är närmare motståndarlagets mållinje än både bollen och den näst sista motspelaren, när bollen passas till honom och om han anses ingripa i spelet

  Det är ofta ett gränsfall om det är offside eller ej. Många självutnämnda experter anser förstås att de har betydligt bättre blick än domartrion för vad som verkligen är offside.

  Straff döms om en spelare (frånsett målvakten) tar med handen eller fäller en motståndare regelvidrigt inom eget straffområde. Straffen slås från en punkt rakt framför mål på elva meters avstånd från mållinjen. Lätt att minnas för tysktalande som helt enkelt säger ein elfmeter.

  Varning och utvisning. En spelare blir varnad om han till exempel gör en vårdslös tackling, om han avsiktligt tar bollen med handen eller om han lite för ihärdigt protesterar mot ett domslut. En spelare som får en andra varning under en match blir automatiskt utvisad.

  En utvisning kan även dömas direkt om domaren anser att ett regelbrott är mycket grovt. En utvisad spelare blir avstängd minst en match därefter.

  Så hänger du med i tabellen

  Toppen i förra årets allsvenska såg ut så här:

  AIK 30 18 7 5 36 - 20 61

  Göteborg 30 17 6 7 53 - 24 57

  Elfsborg 30 15 10 5 43 - 37 55

  Kalmar 30 14 8 8 53 - 39 50

  Första kolumnen visar antalet spelade matcher.

  De tre följande visar hur många vunna, oavgjorda och förlorade matcher respektive lag spelat.

  Därefter anges hur många mål laget gjort och hur många mål de släppt in. Sista kolumnen anger den totala poängen.

  För AIK: 30 spelade matcher, 18 vinster, 7 oavgjorda, 5 förluster. 36 gjorda mål, 20 insläppta och poängen 61 räckte till SM-guldet.

  Lagen i årets allsvenska

  AIK, IFK Göteborg, IF Elfsborg, Kalmar FF, Helsingborgs IF, BK Häcken, Örebro IF, Gefle IF, Malmö FF, Trelleborgs FF, Halmstad BK, Gais, Brommapojkarna, Djurgårdens IF, Mjällby AIF, Åtvidabergs FF.

  Vem vinner guldet i år?

  AIK, regerande svenska mästarna vill förstås behålla titeln.

  Malmö FF, di blaue 100-årsjubilerar som klubb och vill gärna fira med ett nytt guld.

  Göteborg, jagar revansch efter att laget lite snöpligt tappade guldet i sista omgången i fjol

  Elfsborg, finns alltid med i toppen, men räcker det till guld?

  Kalmar, storhetstiden med tre bröder Elm i laget är förbi men räkna inte bort smålänningarna.

  Fem profiler i årets allsvenska

  Martin Mutumba, AIKs unge kaxige kantspelare

  Robin Söder, Göteborgs supertalang

  Wanderson, Gais, förra årets skyttekung (tillsammans med Tobias Hysén)

  James Keene, Elfsborg, som gärna vill bli årets skyttekung

  Guillermo Molins, Malmös juniorlandslagsman

  Supportrarna

  anses i många klubbar som den tolfte spelaren. Alla supportrar är väl inte lika värdefulla, en del kostar sina föreningar stora pengar i böter. Mest känd, och ökänd, är Black Army AIKs supporterklubb.

  Det finns andra supporterklubbar med betydligt fredligare och roligare namn, eller vad sägs om

  Kopparslagarna, Åtvidabergs supportrar, namnet efter hemmaarenan Kopparvallen

  Guliganerna – Elfsborg, laget med de gulaste tröjorna

  Makrillarna – GAIS, också uppkallat efter lagets matchtröja, den grön-svartrandiga.

  Sillastrybarna – Mjällby, där på Listerlandet i Blekinge landas ju en hel del sill.

  Arenorna

  För nostalgiker klingar namn som Örjans vall i Halmstad, Fredrikskans i Kalmar, Vångavallen i Trelleborg och Olympia i Helsingborg som ljuv poesi.

  Det är lite svårare att känna poesin i den nya tidens namn. Smaka på namn som Behrn arena i Örebro (hette tidigare Eiravallen), Borås arena (gamla Ryavallen) eller Swedbank stadion (Malmös nya hemmaplan).

  Hat-trick

  Innebär att en spelare gör tre mål i följd i en match. För ett äkta hat-trick skall spelaren göra de tre målen i samma halvlek. Uttrycket lär komma från medeltida marknadsfester i England, där det innebar att skjuta hatten av tre figurer med tre pilar.

  Derby

  Match mellan lag från samma ort eller närliggande orter, Djurgården-AIK och Göteborg-Gais till exempel. Det finns flera teorier om varför det heter derby (som uttalas dä:´rby på svenska), alla mer eller mindre långsökta och de flesta med en hertig av Derby i centrum.

  Överkurs

  Lilla och stora silvret. Svenska mästarna får guldmedaljer, men sedan kommer det märkliga: Det delas ut två silvermedaljer, stora och lilla silvret till tvåan och trean, och fyran får brons!

  Troligen en kvarleva från början av förra århundradet då mästerskapet avgjordes i cupform. Då spelades aldrig någon match om tredje pris och fyra medaljer delades ut.

  Maratontabellen kallas den sammanställning över alla tiders allsvenska matcher ända sedan 1924 då första Allsvenskan spelades. I toppen finns IFK Göteborg före Malmö FF och AIK. I botten Billingsfors IK som säsongen 1946/47 spelade 22 matcher, förlorade 19 av dem och bara fick tre oavgjorda.

  Fotboll - en lek?

  Om någon till äventyrs hävdar att fotboll är en lek så har vederbörande på sin höjd sett ett flock sjuåringar rusa i samlad klunga efter bollen. Leken övergår snabbt till allvar, ibland blodigt sådant. Det avspeglar sig i det språk som grasserar på sportsidorna. Uttryck lånade från militära, rent krigiska sammanhang. Inte bara att laget går på offensiven, nej ibland utvecklar sig en match till ett ställningskrig eller t.o.m ett skyttegravskrig. Om en spelare avlossar en projektil i krysset så är det ett tungt skott, en riktig mörsare. Två medspelare kallas vapenbröder.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!