Nio skäl att fira Sveriges nationaldag

Sveriges nationaldag – gäääsp! Inte nödvändigtvis, det här kan bli riktigt kul. Icakuriren ger dig nio nya anledningar att fira 6 juni. Hur ska du fira eller ska du inte?

Nio skäl att fira Sveriges nationaldag

Jaså, du ska inte fira Sveriges nationaldag på något särskilt sätt i år heller?

Så sympatiskt. För visst är det något kväljande med flaggviftande folkmassor och vi vet ju alla vad överdriven nationalism kan ställa till med.

Nä, det har liksom aldrig blivit någon riktig fart på nationaldagsfirandet här hemma. Sverige är för gammalt och stabilt för att folk ska orka hetsa upp sig. Gustav Vasas val till Sveriges kung 1523 och 1809 års författning i all ära, men nog känns det som rätt trötta förevändningar för en fest.

Men varför inte göra ett undantag? Släpp hämningarna och fira 6 juni i år, åtminstone lite grann. Det kan bli kul!

Att mumla med i den ärligt talat rätt trista nationalsången i fånig Sverigedräkt är inte nödvändigt. Kom som du är, höj ett glas bubbel eller mellanmjölk för gamla Sverige som visserligen kom nästan sist i Melodifestivalen men milda makaroner, vilket förunderligt, reko och fantastiskt land det ändå är!

Icakuriren ger dig nio nya anledningar att fira Sveriges nationaldag.

1. Lagomheten

Lagom stort, lagom mycket svängrum, lagom svalt badvatten på somrarna, lagom branta skidbackar och lagom många förbud.

Maten är lagom kryddad, pilsnern är lagom stark, klämdagarna lagom många och storstäderna lagom små.

Den populära myten att ordet “lagom” är unikt för svenskan stämmer visserligen inte, uttrycket finns i många olika språk, men det gör ju bara Sverige ännu mer lagom. Det vill säga bra.

2. Jämställdheten

Civilisationen har kommit långt när kvinnor slipper slå ner blicken ute på stan och männen kan ta pappaledigt utan att bli hånade som asexuella mesproppar.

Prestigefyllda World Economic Forum har utsett Sverige till världens mest jämställda land och rankningen visar att över 80 procent av könsgapet när det gäller kvinnors möjligheter är överbryggat. Okej, det är en del kvar att göra men Sverige är verkligen inte Qatar.

3. Knasigheten

Mycket konstigt, halsbrytande och gammaldags sker i det på ytan så stillsamma, moderna och konformistiska Sverige. Vissa av världens märkligaste affärer (Kreuger, Haijby, Ebbe Carlsson) orsakades av svenskar och utspelade sig helt eller delvis på svensk jord.

Visste du att Sverige har Europas enda civila raketbas, Esrange i Kiruna? Sverige är landet där man reser statyer till såväl Buddhas som Kronbloms ära (Fredrika respektive Örebro) och som hyser världens sannolikt enda galgmuseum (Olofström). Över en sådan spretig knasighet är bara att kapitulera och storögt låta sig förundras.

4. Schysstheten

Att Sverige är ett reko land bevisas av den generösa flyktingpolitiken och viljan att sträcka ut en hjälpande hand. Sveriges rykte som fristad för jordens allra mest förföljda och otursdrabbade människor är nästan oöverträffat.

På bara någon generation har den svenska demografin förändrats fullständigt, och förvandlat ett av världens mest homogena länder till en smältdegel med 13 procent utlandsfödda. Och det utan några motsättningar att tala om. Det är både häpnadsväckande och hoppfullt.

5. Livsglädjen

Att svenskar skulle vara särskilt självmordsbenägna är ett totalt felaktigt men ytterst seglivat rykte som USA:s president Eisenhower drog igång genom ett tal 1960, när han skulle peka på riskerna med ett “socialistiskt” samhällssystem.

I själva verket ligger Sverige på 33:e plats i världen när det gäller självmord, enligt WHO, alltså långt ner på listan och efter länder som Frankrike, Schweiz och Danmark.

Den för vissa grannländer svårsmälta sanningen är nog snarast att svenskarna är ett av världens lyckligaste folk, vilket understryks av flera lyckoundersökningar. Den svenska livsglädjen yttrar sig i en svårslagen nyfikenhet på världen, många långa resor, världrekordet i Bollinger-champagne per capita och lååånga, friska liv.

6. Avskildheten

Sverige ligger visserligen lite avsides, långt från händelsernas centrum och de stora civilisationernas korsvägar. Och nog är det en smula kylslaget på vintern.

Men fördelarna med att befinna sig nästan uppe vid Nordpolen överväger helt klart nackdelarna: det är tunnsått med invasioner och krig, samma sak gäller skadedjur, mögel och livsfarliga insekter. Vidare finns det badvikar, skogar och fjäll så det räcker och när klimatkrisen sätter in på allvar blir det fortsatt svalt och skönt.

7. Påhittigheten

Kombinationen kärvt klimat, skola åt alla, bondesamhällets kvarlevande och sträng arbetsetik tycks ha frambringat en särskild sorts människa, den envisa svenska uppfinnarjocken som med frenetisk energi hittar på smarta lösningar eller snappar upp och förädlar nymodigheter utifrån.

Det ska vi andra, inte fullt lika driftiga svenskar, vara förbaskat glada för. Vad skulle Sverige vara utan Ikea, Abba och Ericsson? Det snackas om det svenska mode- och musikundret. Några av världens bästa datorspelskonstruktörer är svenskar.

Omfamningen av all ny teknik i kombination med en släng av inbundenhet gör svenskarna till världsmästare på att blogga, twittra och chatta. Vad blir nästa stora grej?

8. Möjligheterna

Sverige är ett av få ställen på jorden där alla verkligen har en chans. Tvärtemot gängse föreställningar visar forskning att den sociala rörligheten är låg i USA, men ganska stor i Sverige. Det är alltså lättare för en fattig nolla att bli statsminister i Sverige än president på andra sidan Atlanten.

En brittisk studie från London School of Economics mellan åtta rika länder visar att den sociala rörligheten är störst i Norge, följt av Danmark och Sverige. Sämst chanser att klättra uppåt och över klassgränserna har barnen i USA och Storbritannien, enligt undersökningen.

9. Spretigheten

För att travestera Sydsvenska Dagbladets gamla reklamslogan från 1995: Har du sett Sverige, har du sett världen.

Sverige år 2009 är ett land med thaikäk i vartenda gathörn, betydande arbetslöshet och stora problem med nedskräpning. Sverige är med andra ord som vilket europeiskt land som helst, men samtidigt så ytterligt särpräglat med sin glesbefolkade, enahanda tajga, blyga konsensusmentalitet, välkomnande öppenhet och något uppblåsta föreställning om den egna betydelsen på världsscenen. Det är både märkligt och charmigt. Heja Sverige!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top